Türkiye'nin de çoğunlukla büyük illerinde (özellikle istanbul'da) hem home party hem de gayet ciddi organizasyonlar şeklinde kutlanan bayram.
Bu şehirlerde bazı üniversitelerde bile kutlanır.
Eğlenceli bir bayramdır. Hele ki kostümünüzü ve makyajınızı kendiniz yapıyorsanız. Öyle ki, kırk yıllık arkadaşlar birbirlerini tanımamazlar bile.
fps oyunlarında helloween haritalarının yapılmasını sağlayan huzur dolu bir gavur bayramı. ulan çok ilginç ama huzur buluyorum be. oyun haritaları bile daha bi zevkli oluyor.
öncelikle mutlu halloweenler arkadaşlar şunun şurasında bir şey kalmadı.
Cadılar Bayramı
Her şeyden önce, ortada Cadılar Bayramı diye bir bayram yok. Batıda kullanıldığı şekliyle Halloween, Azizler Akşamı anlamındaki Hallows Eve ifadesinden geliyor. Ancak bu geceyi ille de bir bayram olarak nitelendirmek gerekirse, Ölüler Bayramı ifadesini kullanmak mümkün. Zira, Halloween, dünya üzerindeki pek çok ölüler bayramından sadece biri.
Kutlanış şekilleri kültürden kültüre değişmekle birlikte, ölüler bayramlarında insanlar kaybettikleri kimseleri anıyorlar. Herkesin kendi kültür ve görenekleri çerçevesinde gerçekleştirdiği bu anmalara kimi zaman ölülerin bu günlerde dirileri ziyaret ettikleri yönündeki inançlar ya da ölülerin ruhlarını çağırmak gibi ritüeller eşlik ediyor.
Halloween (ve daha geniş manada Hallowmas) tamamen bu çerçevede bir bayram. Kökeni hıristiyanlık öncesi döneme dayanan bu bayram, zaman içinde kimi değişikliklere uğramış, ve farklı yörelerde farklı şekillerde benimsenir ve kutlanır olmuş. Örneğin, kimi kiliseler Azizler Akşamını düzenli olarak kutladıkları günlere dahil ederken, diğerleri bu geceye kayıtsız kalmış.
Kutlamaların içeriği ise, mezarlık ziyaretleri, mumlar yakmak, yemekler yemek gibi pratikler itibariyle diğer ölüler bayramları ile aynı çerçevede. Halloween için daha ayırt edici olan pratikler arasında ise, ölümü ve/veya mistik dünyayı çağrıştıran kostümler giymek, aynı temadaki süslemelere yer vermek, balkabakları oymak ve kapı çalan çocuklara yiyecekler vermek sayılabilir. Bu son gruba giren pratiklerin (muhtemelen ABDnin etkisinden ötürü) popüler kültürde daha fazla karşılığı olduğu için, Halloween dünyada daha çok bu yönleriyle biliniyor.
Daha çok anglosakson kültürüne sahip ülkelerde örneğin ingiltere, Almanya, Amerika, Kanada gibi ülkelerde resmi olarak kutlanan pagan kelt'lere ait bayram. Katolik kökenli ülkelerde Kilisenin tepkisinden dolayı pek hoş karsilanmaz.
türkler'e saçma gelmesinin nedeni memlekette zaten hergün işetmeli sıçırtmalı korku aleminin hakim olmasıdır. üstelik makyaj kostüm dalgalarına bile gerek duymadan.
happy hallowen..! böyle telafüz ediliyordu sanırım? her neyse zaten bende bu yılın knight sayesinde öğrenmiştim. her ne kadar bi bok vermeyen beni deli etmiş olan oyun olsada, bu yılın 31 ekimlerde olduğunu hatırlamamı sağladı. keşke bu bayramın ülkemizdede yeri olsaydı be! nevruz hıdırellez gibi şeyler varda bu niye yok lan..