eski dönemlerde, özellikle ortaçağda yakalandıklarında idam edilen veya yakılan, doğa üstü güçleri olan kadınlara verilen ad. bir çok filme diziye de konu olmuşlardır.
Eski Yunan Mitolojisinde Diana ile ilişkilendirilen ve kara maji * sanatında usta olan,engizisyonun başdüşmanı,en çok yakılarak idam edilmiş insan sınıfı -ya da mesleği-
zilli,uçuk,çok bilmiş kişilere söylenen sıfat olmasına karşın gerçek anlamı güzel gözlü bağyan demek.
çeşitli versiyonları vardır tabi.
(bkz: elektrikli supurgeye binen cadi)*
bir de süpürgesizleri vardır ki kendisine doyum olmaz kendi değimiyle en bir şirin en bir dandiktir.
hatta sadece bakmakla kalmayınız, gidiniz, görünüz yerinde de test ediniz! ilginç bi hatundur vesselam, tanışılası ama fazla yaklaşılmayısıdır; tehlikeli fikirler barındırır bünyesinde.
vahşi (wild) sözcüğü gibi cadı (witch) sözcüğü de giderek aşağılayıcı bir anlam kazanmıştır; ancak çok eskiden cadı, yaşlı ya da genç şifacılara verilen bir addı ve kökeni akıl, bilgi anlamına gelen wit sözcüğüydü.
tanrıçanın atalarıdır. ilkel toplumlarda kadınlar üretim ve yaratım konusundai gizemli etkinlikleri sebebiyle cadıydılar. çocuk doğurabilir, ürün yetiştirebilir, ateş yakabilir, yerleşim yerleri kurabilir, toplumsal kurallar, tabular getirerek toplumu disipline sokabilirlerdi. Hatta bu sebeple cadılık yetkisi evrensel olarak yalnızca kadınlara özgü sayılır.
Ataerkil toplum yapısı ile bu cadılar tarih boyunca ya tanrıça oldular ya da tanrıların yardımcısı hakine geldiler. hatta önceden kadın olan tanrılar birden erkek olduverdi.
ortaçağ'da inanış şöyle imiş; bir kadın cadı olduğu suçlamasıyla yakalanıp işkenceli sorgu sonrası suçunu* kabul ederse, idam'ın infazı gereği ayağına büyük bir taş bağlanıp denize veya ırmağa atılırmış. eğer ölürse suçsuz, ölmez de kaçmayı başarırsa cadı olduğu kesinlik kazanırmış.
bu olay da göstermektedir ki kilise saçmalamakta sınır tanımaz imiş.