c wright mills

entry5 galeri0
    1.
  1. Reformist ve karşılaştırmalı (mukayeseli) - tarihsel (1950'lerden sonra dışlanan) bir bakış açısına sahip, Amerikalı muhalif sosyologtur. Çatışmacı bakışla, toplumsal düzen bağlantısını başarıyla kurabilmiştir. Oy kullanmamıştır. Pozitivizme karşı çıkarak, sosyolojiye daha hümanist bakmıştır.
    1 ...
  2. 2.
  3. ikinci dunya savasi sonrası dönemde çok ses getirmiş çalışmalara imza atmış abd'li sosyolog.

    siyasi yelpaze içerinde sol ve hatta radikal sol olarak nitelenebilecek bir konumda yer alıyordu.

    sociological imagination kavramı ile birey ve tarihsel sosyal yapılar arasındaki ilişkiyi çok güzel bir biçimde irdelemiştir.

    white collar çalışması ile amerikan orta sınıfı ile ilgili kapsamlı bir çözümlemeye girişmiştir.

    the power elite çalışması ile de abd'nin yönetim sistemine ciddi eleştiriler getirmiş ve sıkı bir elit topluluğun yönetimde söz sahibi olduğunu iddia etmiştir.
    1 ...
  4. 3.
  5. karl mannheim'in "artık toplumbilimci değil, toplumbilimi teknisyeni olacaksınız" diye yazmasından sonra, h. swados, e. goffman ve yakınlarıyla birlikte bu direnmenin öncülerinden olan sosyolog.

    der yayınlarından çevrilmiştir sociological imagination, kitabın ismi "toplumbilimsel düşün"dür.
    0 ...
  6. 4.
  7. john stuart mill'in emicesinin oğlu değil tabi. başka bi adam bu.
    0 ...
  8. 5.
  9. (d. 28 Ağustos 1916 – ö. 20 Mart 1962), ABD'li sosyolog.

    ABD'de Texas'da doğdu. Babası sigorta komisyonculuğu yapıyordu. Annesi ise ev hanımıydı.Mills Texas ve Wisconsin Üniversitesinde eğitim ğördü. Daha sonra Maryland ve Columbia Üniversitesinde ders verdi. reformist ve karşılaştırmalı (mukayeseli) - tarihsel (1950'lerden sonra dışlanan) bir bakış açısına sahip, ABD'li muhalif sosyologtur. Çatışmacı bakışla, toplumsal düzen bağlantısını başarıyla kurabilmiştir. Oy kullanmamıştır. Pozitivizme karşı çıkarak, sosyolojiye daha hümanist bakmıştır.

    Marx ve Weber’den çok etkilenmiş olup; “Yabancılaşma” kavramını Marx’tan almıştır; düşünceleri ve bakış açısı, Coser ve Dahrendorf’un çatışmacı bakış açılarına da oldukça uygun düşmektedir.

    “Güç” ve “iktidar” en önemli kavramlarındandır; ancak final formu olarak zora dayalı güçten çok, “Karar verme ve güç yapısı (power structure)” ile ilgilidir.

    En önemli eserleri: The Power Elite (iktidar Seçkinleri), Listen, Yankee: The Revolution In Cuba (Dinle Yankee: Ve Castro’nun Tarihi Savunması), The Sociological Imagination (Toplumbilimsel Düşün), The Marxists (Marksistler)dir.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/C._Wright_Mills
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük