C vitamini, yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve korumaya yardımcı olur. C vitamini ayrıca bir antioksidan olarak, vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur,
C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir.
Anemi=Kansızlık ya da anemi, vücutta organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur.
bir antioksidan olarak, vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur, sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yardımcı olabilecek serbest radikallerle savaşır.
Pandemi yaşanılan şu süreçte ihmal edilmemesi gereken, vücudun bağısıklık sistemini güçlendirmek adına olmazsa olmaz olan vitamin.
insanın günlük c vitamini ihtiyacı 75 mg dır. Bu da irice bir portakala ya da iki mandalinaya tekabül eder.
Yeşil sebzelerde de bolca bulunduğunu unutmamak gerekir.
Sigara kullanan, hamile ve sporcu bireylerin ihtiyacı ise, normal günlük ihtiyacın iki katıdır.
Suda çözünen, vücutta birikmeyen bir vitamin türü olmasından dolayı, aldığınız fazla c vitamini, idrar ve terle dışarı atılır.
Takviye c vitamini almak da şu süreçte mantıklı olabilir, lakin abartıp 1000 mg filan almaya kalkışmayın, yan gelip yatarken, 1000 mg c vitaminine ihtiyacımız yoktur, bedeni zorlamaya gerek yok.
Bol meyve ve sebze en doğal kaynaktır, ihmal etmesek iyi olur.
insan vücudu tarafından üretilemeyen ve kimya dilinde adı askorbik asit olan antioksidan maddedir. moleküler olarak yapısı glukozun yapısına çok benzese de, glukoz gibi oksidan değil antioksidan özellik gösterir.
En çok meyvelerde bulunur; b ile birlikte suda çözünebildiğinden fazlası vücuttan atılıp depolanmayan vitamin grubunda olduğundan günlük alınması gerekir.
Ben ki sabahları ekmek üzerine kuşburnu ya kızılcık marmelatı ya da portakal kabuğu reçeli (kabuğu iyi bir c vitamini deposuymuş.) Sürerek bu vitamine olan ihtiyacımı karşılamaya çalışıyorum.
Yeterli alınamıyorsa mucovit c gibi takviyelerle desteklemekte yarar vardır.
Antioksidan özelliği de olan vitamin. Vücudumuzun kolajen(collagen)(eklemlerimizi koruyan sıvı) yapımı için bu antioksidana ihtiyacı vardır. Ayrıca kortizol seviyesini düşürür. Vücudun katabolik(kas yıkımı) sürece girmesini engellemeye yardımcı olur.
Kaynakları; Kırmızı biber, brokoli, turunçgiller, domates, karnabahar,kiraz...Beslenme desteği olarak alınması gereken miktar; 500-1000mg antremanlardan sonra alınması kortizol seviyesini düşürür.
hava ile temasından itibaren ölmeye başlar. oksijeni sevmez. yani, aslında oksijen pek çok şeyi yakar, öldürür de, eti budu ne dayanıksız C vitamini hepten dayanamaz. pişmeye de gelmez. çiğ,taze ve çabuk tüketmek gerek ve mümkünse metal değdirmemek.
Bağışıklık sistemine ciddi katkıları olan vitamindir. Hani sürekli derler ya C vitamini hastalıklardan korur diye, bunun nasıl olduğunu hiç merak ettiniz mi? Şöyle ki:
Bir hücremize zararlı bir bakteri girdiğinde bu hücre, hücreler arası matrikse bir uyartı gönderir. Bu uyartıyı alan diğer hücreler, söz konusu bakteri kendilerine geldiğinde onu hücrenin içine almazlar. C vitamini işte bu hücreler arası sıvıyı oluşturur. Eğer bu sıvı olmazsa bakteri bulaşan hücre diğer hücreleri uyaramayacağı için onlar da zarar görür ve sonrası hastalık.
Eksileyen arkadaşlar bakteri galiba.