okuyabilmemi sağlayan araç...
numaraları vardır fakat hipermetrop gözler için kullanılan camlardan farklılardır. bu nedenle çeşitli sebeplerden dolayı lens tabakası olmayan ya da ameliyat ile alınmış insanlar için yazıları odaklamada kullanılabilinirler...
ince kenarlı mercek kullanılarak yapılan, üzerine tuttuğunuz cisimleri büyütmeye yarayan alet. daha iyi anlaşılması açısından bir büyüteçi peçete üzerine güneş ışınlarının altında tutarsanız, ince kenarlı mercek bu güneş ışınlarını toplayacaktır(büyütecektir ve ışınların etkisi artacaktır.) ve peçete uzun bir süre sonra tutuşmaya başlayacaktır.
TRT de yayınlanan hareketli ve tempolu açık oturum programı. TRT standartlarında oldukca özgür bir yapım. sorulan sorular ise çok kalieli ve zeka ürünü.
Cisimlerin görüntüsünü büyütebilen, odak uzaklığı küçük, yakınsak mercek. Ayrıntıları fark edebilmek için, gözün ağtabakası üzerine düşen görüntüleri yeterince büyütmek gerekir. Bunun için, cismi göze yaklaştırmak ya da büyüteç kullanmak gerekir. Normal gözün en yakın net görüş uzaklığı 25 cm.dir. Daha uzaktaki cisimler, görünüm açısı küçük olduğundan ayrıntılarıyla fark edilemez. Yakınlaştırarak görünüm açısı büyütülse bile, retinada görüntü net olmaz. Büyüteç yardımıyla görünüm açısı büyütülür ve görüntü 25 cm.ye düşürülür. Büyütecin gücü, büyüteçle görüntüye bakılan açının, cismin büyüklüğüne oranıyla ölçülür. Açı 1 radyan, büyüklük 1 metreyse, güç 1 diyoptridir. En küçük görüş uzaklığına konulan cismin görüldüğü açının, görüntünün büyüteçle görüldüğü açıya oranına ise büyütme denir.