büyüme ve enflasyonda birinci ülkede asgari ücret

entry9 galeri0
    1.
  1. bizim asgari ücretimizdir. kendisi ortama, 630tl , 418$, 313 eurodur. sözde rakamlara göre, ab'nin büyüme ve enflasyonunda biriciymişiz. fakat gel gelelim nasıl oluyorsa, büyürken istihdam artmadığı gibi asgari ücretde artmıyor. ve dış borç 290milyar dolar. nasıl büyümeyse artık... işte burun kıvırdığımız avrupa birliği ülkelerinin asgari ücretleri;

    http://i52.tinypic.com/sysaag.jpg

    dünyanın en pahalı benzinini kullanıp, vergiler nediyle çoğu şeyi pahalıya almamıza rağmen, avrupanın en az asgari ücretlerişnden biriyle yaşıyoruz. bu asgari ücret, açlık sınırının yarısının bile altında. emekli maaşlarına değinmek bile istemiyorum, 300euro nerde, 1100 euro nerde. yok türkiye'de yaşam daha ucuzmuş gibi palavralar sıkmayın boşuna. herşeyin pahalısını kullandığımız kesin ki yurtdışından et getirtiliyor. o battı batıcak denilen yunanistan, şakirtlerin sürekli bizim sayemizde bize muhtaçlar dediği yunanistanın bile gelir düzeyi ortada. onlar bu halde, iç savaşa kadar gidebiliyor. sözüm şakirtlere, oturup onu bunu savunucam diye bin bir türlü yalan söyleyeceğine, iki dakika gözünü açta şunlara bak. yazık...
    2 ...
  2. 2.
  3. 2002den önce kimse enflasyonda biriciyiz, yada büyümede birinciyiz demediği için bu başlık açılmış olabilir mi? entry sıçmayın artık şuralara, tarihte kim demiş, ab enflasyonunda birinciyiz diye? ama recebim hem birinciyiz der, hem işsizliğe ve asgari ücrete diyecek birşey bulamaz. ya adam gibi büyüyemiyoruz de, yada büyüyorsan, adam gibi asgari ücreti yükselt.
    1 ...
  4. 3.
  5. Kemal kılıçtaroğlu aileye 600 tl yoksulluk yardımı diyor millet yapamaz diyor. Gazeteciler yapamaz diyor. entellektüeller yapamaz diyor. en az 1000 tl asgari diyor yine yapamaz diyorlar. Sonra çıkıp yoksuluz nidalar atıyorlar.
    Avrupada 4000 tl asgari ücretin dörtte birini bu ülkedekilere yakıştıramayanlara yazıklar olsun.
    1 ...
  6. 4.
  7. söz konusu olan kalkınmakta olan bir ülke ise iktisadi değişkenler açısından bakıldığında görece düşük seviyede olabilecek ücrettir. büyüme uzun vadede gelir dağılımında eşitlik sağlaması beklenen bir olgudur ve asgari ücrette artışa neden olabilir. enflasyon ise asgari ücret artarsa maliyet saikiyle artabilir. sadece enflasyon düştüğü için asgari ücrette reel bir değişim beklenmez.
    kalkınma ekonomisi master'ımdan bu kadar yorum yapabiliyorum. maksat siyaset yapmaksa bilgiye gerek yok, zira bizde fikirlere bilgiden önce sahip olunur!

    büyüme nedir? kabaca bir ülkedeki üretim düzeyi artışı.
    enflasyon nedir? fiyatların ortalama "artışı"
    asgari ücret nedir? yasal olarak akdedilmesi mümkün en düşük ücret.
    peki bir ülke bir yılda dünyada en fazla büyüyen ülke olsa, enflasyonu da en düşük ülke olsa, asgari ücret seviyesi ne olur?
    cevap: bu bilgilerle yorum yapmak için siyasi görüşünüzü kullanın. ekonomi denge üzerine kuruludur ve dengesizliklerden en çok çeken ülkelerden biri olarak türk insanı biraz daha meseleleri desteksiz atıştan dengeli politikalara taşımalıdır. ne istediğini bilmeyen insanların hiç bir talebi karşılık bulmaz. iktidarı eleştirelim ama insaf, mantık ve bilgi bir tarafa bırakılırsa eleştiriden beklenecek yapıcılık ortadan kalkar, bu da hiç bir sonuç alınamamasına yol açar.
    1 ...
  8. 5.
  9. 6.
  10. avrupa ülkelerindeki yiyecek-içecek-eşya fiyatlarının türkiye'ye oranla 2-3 kat daha fazla olduğu gerçeği göz ardı edilmez; bosna, romanya ve bazı ab'ye üye çok düşük asgari ücretli balkan ülkelerinin istatistiği de tablolara yansıtılırsa ab standardını yakalamış bir ücrettir.
    0 ...
  11. 7.
  12. size kalsa, 290milyar dış borçla büyüdük. peki bu dış borç 2002den önce kaçtı hiç araştırdınız mı? dış borcu arttırarak, sözde büyüme sağlayıp anca cahil halkı kandırabilir recep efendi. sonra meydana çıkıp, yok avrupa birincisiyiz yok dünya beşincisiyiz salla anasını satıyım.
    0 ...
  13. 8.
  14. 2002 yılı
    tekel, hala devlete ait ve bütün kamburlarına karşın kâr eden bir kuruluş. asgari ücret 250 tl ve bir paket winston 1,50 tl.

    yani 2002 senesinde asgari ücretli bir adam aylık maaşı ile 166 paket winston sigarasından alabiliyor.

    2011 yılı
    tekel, çok ciddi bir meblağ ile özelleştirilmiş, parası kasaya girmeden cebe dağılmış, hatta gemiler-gemicikler bile alınmış. asgari ücret 630 tl ve bir paket winston 5,50 tl.

    yani 2011 senesinde asgari ücretli bir adam aylık maaşı ile 114 paket winston sigarasından alabiliyor.

    2002 yılı
    türk telekom, hala devlete ait ve bütün kamburlarına karşın(tekel kadar değilse dahi) kâr eden bir kuruluş ve daha önemlisi telekomünikasyon anlamında bütün türkiye(askeriyesi, emniyet teşkilatı ve kimi önemli bakanlıklar dahil) bu kuruluşun altyapısını kullanıyor. telefon faturanızda "sabit ücret" olarak sadece 2-3 liralık vergi var ve konuşursanız ekstradan ücretlendiriliyorsunuz.

    2011 yılı
    türk telekom, pis kapatılmış ve yabancılara satılmış, gemicik alınırken bu özelleştirmenin de kaymağına parmak bulaşmıştır. özelleştirmenin hemen akabinde "pkk ile hararetli bir çatışma" sürecinde(sanıyorum 2008 baharıydı) santralden askerlerin arasında iletişim kurulması engelleniyor ve suç da o dönemde grev yapan işçilere atılıyordu. yapılan takibatta olayın, teknik bir şekilde "engelleme" olduğu ortaya çıksa da parasını sağlam verirsen, istediğini yaptırırsın kimi meslek erbablarına malum.

    benzine, elektrik-su-doğalgaz faturalarına hiç girişmiyorum bak. 2002 senesinde kış döneminde 10-15 lira gelen doğalgaz faturası 2011 senesinde minimum 80 lira ve ortalama 150-200 lira arasında gelmektedir.

    eee? 250 tl ile 630 tl'yi oranlarken matematik erbabı olanlar 15 tl ile 150 tl'yi de oranlayıversinler aynı titizlikle. ya da 1,50 tl ile 5,50 tl'yi de oranlayabilirler, daha basit olur hem.
    3 ...
  15. 9.
© 2025 uludağ sözlük