eğer orada oturuyorsanız; "aaaa orası da istanbul'da mı yani? hiç duymadım adını" gibi sözlere maruz kalmanıza sebep olan, istanbul'un tekirdağ'a yakın olan kısmındaki, deniz kenarındaki, nüfusu giderek artan bir ilçe.
ilçenin isminin hikayesi ise şöyle:
bu semt sularla kaplı bir yerdir. insanlar bir kıyıda diğer kıyaya geçmek için ipe geçirdikleri kayıkları kullanırlardı. bir nevi ilkel teleferik gibi. bir kıyıdan diğer kıyıya mesafe uzun olduğu için bu teleferiği çok çekmek gerekirdi. onun için bu semtin ismi "büyük çekmece" olarak tarihlere geçmiştir.
doğduğum, büyüdüğüm yer. istanbul'un diğer ilçelerine göre daha bir kendi halindedir, daha bir sakindir, kargaşadan, gürültüden uzaktır. güzel yerdir vesselam.
yazın güzel ama kışın çok güzel olan ilçe.son yıllarda nüfus kalabalıklaşsa da şehir içinde yaşamaktan daha stressiz, trafiksiz herşeyi olan şirin sahil kasabası(ama hızla şehirleşiyor).
2002 yilina kadar sakin oldugundan dolayi nese ile gidip gelinen, fakat o yildan sonra her gidiste lanet edilen bir yerdir.
eskiden ne guzel yaz oldumu iple cekerdim oraya gitmeyi. 3 erkektik biz, birde yaz asklarimiz vardi. kisin ses seda cikmayan kiz yazin ozledim seni derdi. ben de derdim tabi. hepberaber alirdik bisikletleri, albatrostan mimar sinana kadar giderdik, aksam zabitalardan kacarak albatrosa kadar tekrar gelir, oradan eve gider yemek yerdik. sonra sercan'lara gidiyoruz der evden cikardik bisikletlerle yine. gece macerasi olarak sol tarafa dogru pedal cevirirdik. eskiden kimsenin olmadigi o toprak yola girer kayalari gecer ates yakar otururduk 6 kisi. artik tadilmasi imkansiz bu zevkli gunleri sonuna kadar yasardik. simdi site doldu, yol oldu heryer zevki gercekten kacti. bide o yokustan inen-cikan disko arabalar yokmu simdi, hepsine camdan tas atasim var. *
sahilde her ne kadar kıro tanımlı insanlar çokca bulunsa da izmirli kızlara taş çıkartacak güzeller çoğunluktadır. şu sıralar festivaller başladı. sahilde akşamları iğne atsan yere düşmez o derece kalabalık..
yazları takılası bolca mekan bulunmaktadır, tavsiye edilir.
hayatımın 15 senesinin geçtiği, bisiklete binmeyi öğrendiğim, çocukluk zamanlarımda çok kalabalık olmayan ve fazla beton yığınına ev sahipliği yapmayan bir yerdi büyükçekmece. Gelincik sitesini, tolunay sokağı, bisiklet yoluna çıkarken kaldırımın köşesindeki bakkalı ve aynı zamanda dondurmacıyı hala hatırlarım. ilk çocukluk aşkımı burada yaşamıştım, hayatıma kattığı değer çok fazladır. Görmeyeli çok uzun yıllar oldu acaba şimdi nasıldır, ne haldedir? Anlatılanlara göre çok değişmiş deniliyor. Benim çocukluğumda albatros sahili sessiz ve sakindi, albatrostan mimar sinana bisikletle yarış yapardık arkadaşlarla üçbuçuk ata ata... ilk ticari deneyimimi sahilde kitap satarak kazanmıştım, yeri farklıdır bende...
bilenler bilir, kuba camiinin ön cephesinde yıllardan beri dillere destan olmuş bir inşaat vardı. işte o inşaat bitti ve bugün (bkz: büyükçekmece atatürk kültür merkezi) açıldı. iki küçük salon haricinde büyük bir gösteri salonu var. 30.000 kitap varmış kütüphanede; acemice düzenlenmiş, üstünde pek durulmamış. nitekim bir kültür merkezi var artık buralarda. o inşaat bitti beyler, haberiniz olsun.
istanbul'un en yaşanılmayacak ilçesidir. hem uzak hem de trafik sorunu vardır. ulan bari o kadar istanbul dışındasın bari trafiğin olmasın dedirtir insana.
eskiden sadece haftasonları dışardan bir kitle (krolar) akın ederdi buraya. şimdi hafta içide işgal altında gibi hissettiğim güzel ilçe. arkadaş kendi evimizde deplasman hayatı yaşıyoruz lan bazı yabanlar yüzünden..
doğup büyüdüğün ve hala yaşamaktan mutlu olduğum yerdir.belediye başkanının galatasaray lı olmasından dolayı uefa kupası anısına 'şampiyonlar anıtı' bulunan,sahilinde gecelerı volta atmaktan bıkılmayacak biryer.
bir tarafında göl, bir tarafında deniz olan istanbul ilçesi.
bu coğrafi özellik başka bir ülkede olsa, cazibe merkezi olurdu. ama büyükçekmece gelişme işini hep ağırdan alıyor.. direnmiyor da değil hani..