-Büyük Selçuklu Devleti, Oğuzlar tarafından kurulmuştur.
-Büyük Selçuklu Devleti'nin bilinen ilk atası Dukak Bey'dir. Devletin ismi Dukak Bey'in oğlu Selçuk Bey'den gelmektedir.
-Selçuk Bey'den sonra yerine Arslan Yabgu geçti. Arslan Yabgu'nun Gaznelilere esir düşmesi üzerine yerine Selçuk Bey'in torunları olan Tuğrul ve Çağrı Beyler geçti.
-Devletin gerçek kurucusu olarak Tuğrul Bey kabul edilmektedir. Anadolu'ya fetih amaçlı ilk Türk akınları (Tuğrul Bey) döneminde başlamıştır.
1035 yılında Horasan'a yerleşmek için Gazneli Mesut'tan izin istediler. Gazneli Mesut'un kabul etmemesi üzerine iki devlet arasında savaş başladı. Savaşı Selçuklular kazandı ve Horasan'a egemen oldular.
-Tuğrul Bey,Nişabur'da kendi adına hutbe okuttu ve Selçuklu Devleti'nin bağımsızlığını ilan etti.
-1040 yılında Gazneliler ile yapılan (Dandanakan Savaşı)'nı kazandılar.
-1048 yılında Bizanslılar ile yapılan (Pasinler Savaşı)'nı kazandılar. Bu savaş, Türklerle Bizanslılar arasında yapılan ilk savaş ve zaferdir.
-1055 yılında Bağdat Seferi ile Şii Büveyoğlulları yıkıldı ve Abbasi halifesi baskıdan kurtarıldı. Bu gelişme üzerine Abbasi halifesi Tuğrul Bey'i "Doğu ve Batı'nın Sultanı" ilan etmiştir.
-1071 yılında Bizanslılar ile yapılan (Malazgirt Savaşı)'nın kazandılar. Böylece Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış oldu.
-En parlak dönemini Sultan Melikşah döneminde yaşamıştır.
-Sultan Melikşah'ın ölümünden sonra taht kavgaları başladı.
1157'de Sultan Sencer'in ölümüyle devlet yıkılmıştır.
Oğuzların kınık boyundan olup dince muhtemelen bir yahudi dönmesi olan dukak oğlu selçuk'un soyundan gelenlerce kurulmuş devletler içinde, yakın dönem tarihçilerince karışıklığı önlemek için rey-hemedan merkezli sultanlığa verilen isim. Kurucusu olan oğuzlar tarafından yıkılmıştır.
eski türk devletlerinden biridir. iyi eserler bırakmıştır ama devrilen bir devlettir. game over. gün yüzüne çıkarmaya gerek yok. hele saçma salak dizilerle zaten aptal olan insanların beynini daha da bulandırmanın anlamı yok.
"Türkiye Selçuklularının 12. yüzyılın sonlarından itibaren payitaht düzeni kurarak kuvvetli bir merkeziyetçi sistem takip etmeye başlamalarıyla beraber ordudaki Türkmen nüfuzu kırılmıştır."
- Erkan Göksu, Türkiye Selçuklularında Ordu (Türk Tarih Kurumu, 2010).
Neden ise Osmanlı torunları tarafından sanki, ne bileyim Hitit'liler veya Sümer'liler gibi görülüp pek ağızlarına almadığı için toplum içinde pek muteber görülmeyen ve bazı a'klıevvellelerin ağzından "biz Selçuklu torunlarıyız" sözünü duymadığımız dikkatinizi çekmiştir.
Nedeni ise ilk olarak Selçuklu da mezhep ve dine yaklaşım bakış açılarıdır.
Tıpkı Memlûk veya Timur ya da en çarpıcı örnek olarak iran da safaviler gibi...
Alp Arslan olmasa Selçuklu adını ağızlarına almazlar.
pek bilinmeyen bir şekilde, selçuklular hanedan olarak hanefi mezhebine mensup olsalar da devletin önemli kademelerinde yer alan, devleti yöneten çoğu insan şafii idi. bunun nedeni ise, o dönemler şafii mezhebi hanefilikten daha çok oturmuştu. büyük din adamları, önemli eserler şafiilerin arasından çıkıyordu. fatımiler ile çetin bir savaşta olan selçuklular daha donanımlı olan şafiilere çok geniş bir saha bırakmıştı. günümüzde bile selçuklu'da hanefiyye yazarsanız 2-3 eser anca bulabilirken şafiiyye yazdığınızdan aşağı yukarı 20 eser karşınıza çıkar.
en sağlam yatırımı anadoluya yapmış, en sevdiğim türk devletidir çağına göre oldukça aydın bir topluluktur tabi bunda kökenleri fazla karışmamış, türk temelli olmalarının ve alevi ağırlıklı olmalarının etkisi büyük.
tahminim osmanlıya göre türkçülük ideolojisini daha benimsemiş bir devlettir. o yüzden selçukluyu daha çok severim, zira asil oğuz boyundan gelmektedirler.
Haşhaşilerle saldırmazlık anlaşması yapıldı ve koskoca selçuklu devleti doğu dan moğollarla zayıfladı, batıdan gelen haçlı seferleriyle yıprandı ve ilhanlı devleti (moğol kökenli) tarafından yıkıldı.