dünya üzerindeki en geniş su topluluğu...
o kadar büyüktür ki bu okyanus, dünya yüzölçümünün* 3/1'ine tekabül eder yaklaşık olaraktan. toplam yüzölçümü yaklaşık 180 milyon km2'dir. asya kıtası'nın doğusundan başlar, amerika kıtası'nın batı kıyılarına kadar devam eder.
708.000.000 km küp su hacmi vardır ve kapladığı alan Dünya'daki toplam karaların alanından biraz daha büyüktür. Okyanusun 3.000-3.500 m'den derin her yerinde sıcaklık 2 °C derecenin altındadır.
Üzerinde irili ufaklı yaklaşık 20.000 ada bulunmaktadır. Buna rağmen toplam yüz ölçümünün sadece %1 kadarı karadır.
Japonya, Endonezya ve Yeni Gine gibi volkanik adalarla çevrilmiştir. Bu adalara "ateş kemeri" adı verilir.
dünyanın en derin noktası olan mariana çukuru' bu okyanus içerisinde guam adasının güney batısında bulunmaktadır.
derinliği 10.994' metre olup dünyanın en yüksek noktası olan everest zirvesi ile arasında 19.000' metreye varan yükseklik farkı bulunmaktadır, gerisini varın siz düşünün.
Dünyadaki okyanusların en büyüğü. Yer yüzeyinin üçte birini kaplayan, Kuzeyde Bering denizinden (Arktika) güneyde Ross denizine (Antarktika) kadar yakiaşık .15 500 km boyunca uzanan Büyük Okyanusun (Pasifik Okyanusu da denir), en geniş yeri olan 5° kuzey enleminde Endenozyadan Kolombiyaya kadar genişliği yaklaşık 19 800 kmyi bulur. Malakka boğazının batı sınırı olarak kabul edildiği Büyük Okyanusta, yaklaşık 25 000 ada vardır (bu sayı yeryüzündeki öbür okyanuslarda bulunan adaların toplamından daha çoktur) ve bu adaların çoğu ekvatorun güneyindedir. Dünyanın bilinen en derin noktası olan Mariana çukuru da, Büyük Okyanustadır.Büyük Okyanusun girintili çıkıntılı kıyıları boyunca pek çok yan deniz yer alır; bunların başlıcaları arasında Celebes denizi, Mercan denizi, Doğu Çin denizi, Japon denizi, Sulu denizi, Sarı deniz sayılabilir. Büyük Okyanus batıda Malakka boğazıyla Hint okyanusuna, doğuda Macellan boğazıyla Atlas okyanusuna bağlanır.