mayıs ayında cern tarafından kullanılacak olan ve gelmiş geçmiş en büyük fizik deneyini gerçekleştirme ihtimali bulunan 4 milyar dolarlık alet.
bu deneyde, atomlar birbirlerine ışık hızına yakın bir hızla çarpışıtırılacak. Ortaya evrenin varolmasına neden olan büyük patlama'nın ilk saniyelerinin küçük bir örneği çıkması bekleniyor. Böylece evrenin kökeniyle ilgili bilgi elde edilecek.
2 adet büyük bilimadamı bu deney sırasında, oluşan yüksek enerji sebebiyle zamanda bir kırılmanın yaşanacağını söylemişler ve diğer büyük bilimadamları da bu arkadaşlara katılmışlar.
bu zaman tüneliyle teoride, geçmişe yolculuk mümkün. buna göre yüzyıllar veya binyıllar sonra, torunlarımız tarih kitaplarında, cern'deki deneyi okuyacak. deneyin ne zaman, kaçta ve nerede yapıldığı hakkında bilgi sahibi olacaklar. Ve o zamanki teknolojiyi kullanarak, açılmış olan zaman tünellerinden bizi ziyaret edecekler.
edit: mayıs dediniz eylül oldu lan?? sizin deneğinizden bi bok olmaz. *
bilim için çok önemli bir deneyin ana elemanıdır.teoride görülen bir yanlış yoktur fakat uygulamadan sonra neler olur orası bilinmez.izleyip göreceğiz.
deneyi gerçekleştirdiğinde olabileceklerle ilgili kıyamet senaryoları yazılan, havalı isme sahip makine. ismi havalı da -büyük haddrronnn çarpıştırıcısı-, hiçbir halta yaramıyor esasında bu alet. ne dondurulmuş pizza çözebilir, ne nescafe için su kaynatabilir... insan bu isimden daha fazla şey bekliyor haliyle.
bir de yaptığı işin çok ahlaklı olduğudu da iddia edilemez hani. bilimadamlarına sormak lazım, sizi bir tünelin içine koyup koşturarak birbirinize çarpıştırıp dursalar da, sonra "acaba ne çıkacak ne çıkacak" gibisinden gözerini dikip heycanla izleselerdi iyi olur muydu? çarpıştırmayın abicim parçacıkları, rahat bırakın demek istiyorum kendilerine. heycan arıyorsanız extrem sporlarla ilgilenin, atom altı parçacıklarla hiç ilgilenmeyen masum insanlar yaşıyor bu dünyada. sizi vazgeçirmek için daha ne denilsin bilmem ki?
bugün 23:00 sıralarında yapılacak olan deney. ama ilginç yanı; medyanın 3-4 ay önce "götümüzün kılları yanacaaaakğ" diye haber yaparken deneyin bugün yapılacağından söz etmemesi.
Edit: deney ertelenmiş... http://public.web.cern.ch/Public/Welcome.html
her ne kadar içimden yavaş çarpıştırması, kenarlarını acıtmaması gerektiğini düşünsemde, yerin 100 metre altına 27 km çapında böyle bir şeyi yapan adamların bi bildiği olduğunu düşünüyor ve inceden tırsıyorum. Ateşle yaklaşmamak, yanında sigara içmemek lazımdır bence bu aletin.
Ayrıca ilk denemeyi yaparken o kırmızı tuşa basıcak adam elinde patlamaması için bismillah demelidir, abdesti tam olmalıdır.*
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi;nde (CERN) yapımı yıllar süren ve evrenin oluşum sırlarını ortaya çıkarması beklenen dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı ;Büyük Hadron Çarpıştırıcısı; ile (Large Hadron Collider-LHC) yapılan deneyin ilk aşaması,10.09.08 tarihinde başarıyla tamamlandı.
Konuyla ilgili hemen herkesin bildiği gibi; deney, 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama;dan hemen sonraki evrenin başlangıç şartlarını oluşturarak, bu büyük gizemin sır perdesini aralayabilmeyi amaçlıyor.
80 ülkeden beşbin kadar bilim adamının görev aldığı, Stephan Hawking gibi devlerin de desteklediği bu büyük proje umarım tüm insanlığın yararına olacak şekilde sonuçlanır. Ancak merak etmekten kendimi alıkoyamıyorum. Madem evrenin oluşumu ile bu kadar çok ilgileniyoruz, niçin sonunu getirmek için uğraşıyoruz?
--spoiler--
Yüzyılın en büyük deneyi olarak kabul edilen Büyük Patlama ortamının yaratılacağı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ), bir yılı aşkın onarımın ardından deney için hazır hale getirildi.
Deneyi yürüten Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinden (ANAM-European Organization for Nuclear Research (Cern)) yetkilileri, arızanın giderilmesine karşın, çarpıştırıcıya ev sahipliği yapan 27 km uzunluğundaki tünele proton ışınlarının gönderilerek deneyin başlatılacağı tarihi belirtmedi.
Deney sırasında tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi verilecek. Bu ışın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alacak. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor.
Bilim adamları, ilk başta 450 milyon elektron volt civarında düşük enerjili ışınlar gönderecek ve düşük yoğunluklu çarpışmalar gözlemleyecek. Kalibrasyon için gerekli verileri topladıktan sonra araştırmacılar, ilk yüksek enerjili çarpışmayı sağlayacak enerji ışını seviyesini artıracak.
Bu aşama, isviçre'nin Cenevre kenti yakınlarında yerin yaklaşık 100 metre altında bulunan BHÇ araştırma programının gerçek başlangıcı olarak kabul ediliyor.
14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar değerindeki Hadron Çarpıştırıcısı, ilk geçen yıl çalıştırılmış, ancak bir ton helyumun tünele sızmasına yol açan elektrik bağlantısı arızası yüzünden sistem kapatılmıştı.
Bu ay başında da bir kuşun düşürdüğü ekmek parçası veya kırıntılarının BHÇ'de "küçük" bir ısınmaya yol açan bir kısa devreye neden olduğu belirtilerek, bunun üzerine sistemin kendini kapattığı açıklanmıştı. Bu ekmek kırıntılarının yol açtığı kısa devre nedeniyle makinenin mutlak sıfırdan (eksi 273,15 santigrat derece) eksi 268'e yükseldiği bildirilen açıklamada, birkaç saat sonra her şeyin normale döndüğü ve BHÇ'nin 5 Kasım gecesi yeniden normal faaliyetine döndüğü ifade edilmişti.
--spoiler--
bu deneyden elde edilecek sonuçlara göre ilerleyen yıllarda, bir ya da birkaç bilim adamının, yeni bir kitle imha silahı teknolojisi icad edeceğinden eminim. Eh bunun yanında insanlığa faydalı bir sürü icad da yapılacaktır ama nedense bu işler hep bir paket program. iyinin yanında kötü, kötünün yanında iyi de geliyor.
An itibari ile ilk proton carpismasini gerceklestirmis, bazi fizikten fenden anlamayan felaket tellallarinin cigirdigi gibi hersey kara deligin icinde kaybolmamistir. insanlik icin buyuk bir adim.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı`nda yıllardır beklenen proton çarpışmalarının ilki başarıyla gerçekleştirildi ve Dünya yok olmadı. Zaten diyanet işleri başkanımız bişey olmayacağını daha evvelden söylemişti.
13.7 milyar yıl önce yaşadığımız evreni oluşturan maddenin yapısını ve maddeyi bir arada tutan kuvvetleri anlamak için laboratuar şartlarında ilk nanosaniyelik koşulların oluşturulma çabaları .yüzyılın en iddialı deneyi.akıllarda büyük patlamaya sebep olan ortamın oluşacağına dair korku olsada bilim adamları bir sorun çıkmayacağı düşüncesinde.uluslararası boyutta olan çalışmada türkiye biraz geç kalsada gözlemci üye olma rolünden siyasi engellerin kalkmasıyla kurtulur umarım.
bizi pek ilgilendirmez, buyuk turk milletinin ve onlarin yogun gundeminin yaninda soz konusu bile etmeye degmez ama, ben yine bir ukalalik yapayim; yuzsuzluk iste:
son olarak 7 trilyon elektron volt kalibresinde gerceklestirilen carpisma ile bu alanda gectigimiz aylarda kendi kirmis oldugu parcacik carpistirma rekorunu 3.5 kat katlamis, onumuzdeki iki yil bilim adamlarini mesgul edecek veriler kaydetmistir. insanligin ufkunu acmaya devam etmektedir.