sanayi devrimi ile beraber kendileri, kent planlama disiplinin doğmasına ve gelişmesine sebep olmuşlardır.zaman zaman planlama öğrencilerinin küfürlerine maruz kalırlar.
1939 yılı itibariyle dünyanın savaşa tutuşmasına sebep olmuş,1929 senesi başlarında kodamanların piyasadan tüm paralarını çekmeleriyle başlayan ekonomik kriz.daha geniş bilgi edinmek için zeitgeits belgeselini izlemeniz yerinde olur.en ince ayrıntısına kadar anlatılmış diyebilirim.
sonrasında,ekonomiyi iyileştirmek için, bretton woods sisteminde çareler aranmıştır. fakat bu sistem de işe yaramamış ve büyük buhrandan daha büyük tesirler bırakmış ekonomi üzerinde.
sanayi devrimi ile hızlı bi üretime geçilmesi, makineleşmeyle birlikte insan gücü ihtiyacı azalması ve işsizliğin artması en büyük sebebidir. çok fazla üretim var ama işsizlik hat safhada olduğu için alım yok. bu krize kadar bilinen tek ekonomik sistem olan piyasada devlet müdahalesine gerek olmadığını piyasanın kendi düzenini sağlayacağını söyleyen klasik görüş resmen çökmüş tam karşıt görüş olan keynesyen görüş ortaya çıkmıştır.
ısaac asimov, "büyük buhran yıllarını yaşayıp da ondan korkmamış olan yoktur. onu yaşayanları, bundan böyle dünyanın ekonomik açıdan güvenli olduğuna hiç bir şey ikna edemez."
Ne olduğu, nasıl birşey olduğu; mehdinin kim olduğu ve ne zaman geleceği kadar tartışmaya açık bir kavramdır. Neyi, kimi dert edinirseniz büyük buhranınız o yönde şekillenir. Kiminin mehdisi platonik aşkının dönüp bakmasıdır, kiminin büyük buhranı bir anda tüm parasını kaybetmektir. Eşsiz bir derdiniz olsun. Öyle ota boka tapmayın lan.
1929'daki ekonomik çöküntü falan filan diyenlere aldırmayın, bilinçli olarak tasarlanıp uygulanmış amerikan ekonomisini işgal edip merkez bankasını özelleştirme amacı güden bir küresel manipülasyon oyunudur.
1929 Dünya Ekonomik Bunalımı veya Büyük Buhran, 1929'da başlayan (etkilerini ancak 1930 yılının sonlarında tam anlamıyla hissettiren) ve 1930'lu yıllar boyunca devam eden ekonomik buhrana verilen isimdir. Buhran, Kuzey Amerika ve Avrupa'yı merkez almasına rağmen, dünyanın geri kalanında da (özellikle de sanayileşmiş ülkelerde) yıkıcı etkiler yaratmıştır.
Büyük Buhran ya da diğer adıyla Dünya Ekonomik Bunalımı ABD’de başlayıp etkisini tüm dünyaya gösteren küresel krizdir. Öncesindeki ticari odaklara göz atmak gerekirse New York Down Jones Borsası 1928 yılının başından 1929 yılı Ekim ayının başına kadar olan süreçte gittikçe yükselmiş ve yatırımcılarına yüksek kazanç sağlamıştır. Fakat 3 Ekim 1929 tarihine gelindiğinde ise birkaç şirketin hissesinde ekstrem düşüşler meydana gelmiştir. Bu düşüş sonrası 21 Ekim günü yabancı yatırımcıların kâğıtlarını ellerinden çıkarmalarıyla hızlanmış ve ardından 24 Ekim 1929 Perşembe günü borsa dibe vurmuştur. 1929 yılının fiyatlarıyla 4.2 milyar dolar yok olmuş ve 29 Ekim 1929 gününün fiyatlarına bakıldığında bir yıl öncesinin karının bile sıfırlandığı görülmüştür. Bu süre zarfında 3.000’den fazla banka batmış ve milyonlarca kişi işsiz kalmıştır. ABD'de başlayan buhran Avrupa'ya da yayılmış, Almanya'da Hitler çözüm olarak görülmüş ve başa gelen Hitler II. Dünya savaşını başlatmıştır.
Büyük Buhran zamanı borsanın çökmesi ile herşeyini kaybeden eski milyoner "Şampanya Fred" (Fred Bell), San Francisco sokaklarında tezgahta elma satarken, 7 Mart 1931.
bazıları burhan diyip dalga geçiyor ama dünyada tekrar ortaya çıkması için çoğu şart mevcut durumda var.
allah esirgesin, ekmek almaya bi çuval para ile gider bütün dünyalılar.