Altaylı olmakla, her kuşak için büyük bir övünç kaynağıdır. Gelecek kuşaklar da dedelerinin, babalarının, ağabeylerinin sönmeyen meşalesini taşıyacaktır. 'Büyük ALTAY' sözü, yalnız spor sahalarındaki başarıdan dolayı değil, hürriyet kıvılcımını ateşleyen , milliyetçilik ruhunu yaşatan, milliyetçilik bilincini yerleştiren, milli mücadelede canını ortaya koyan, Kurtuluş Savaşı'nda destanlar yaratan, Cumhuriyet döneminde hizmetten hizmete koşan, Atatürk Devrimleri'ni koruyan, yaşatan evlatlarının eserinden dolayı söylendi.
Resmi sitesi, son yapılan bir araştırmaya göre türkiye'nin en çok ziyaret edilen 6 spor kulübünden biri olan takımın taraftarının kendine özgü sloganıdır. Bu sloganın yakıştırılma sebebi gerek izmir'de Milli Mücadele Dönemi'nde Altaylı oyuncuların Yunan takımlarına karşı göstermiş oldukları üstün performans, gerekse de Türkiye'de üç büyüklerin puan cetvelineki sıralamasını ilk bozan, 2. olarak araya giren spor takımı olmasından kaynaklıdır. Ayrıca izmir'in en güçlü ve asil spor kulübüdür.
neden mi büyük altay ?
altay, türk sporunun aynası ve tarihidir. izmir'de sporun öncülüğünü yaparken ikinci meşrutiyet'ten sonra hürriyet kıvılcımı altay'da atılmıştır.
siyah-beyazlı gençler, rum, ermeni ve diğer azınlıkların politik, ekonomik, sportif baskılarına karşı ilk bayrağı açtılar. böylelikle türk gençliğini, gavur izmir adını çıkaran rum ve ermeni toplumlarıyla, izmir'deki rum metropoliti hiristosmos ve avanesine karşı uyandırdılar. milliyetçilik bilinçlenmesine önayak olan necati bey ile vasıf çınar bey, ittihat ve terakki cemiyetinde celal bayar ile kol kola omuz omuza mücadele ettiler.
izmir'in işgali sırasında ilk kurşunu sıkan şehit gazeteci osman nevres'in (hasan tahsin) arkadaşları necati bey ve vasıf çınar bey, hürriyet kıvılcımını işte böyle ateşlediler. hasan tahsin'in vatan sevgisi ve hürriyet aşkı;izmir'e doğru isimli gazetede de sürdü.
şark gazetesi sahibi halil zeki osman bey, fahrettin altay paşa, şükrü saraçoğlu bey, baha esat tekant bey ve mahmut esat bozkurt beyleri sinesinde yetiştirmiş. altay, yalnız sporumuzun gururu değil, türk milli mücadelesinin de atar damarı oldu. 9 eylül 1922 tarihinde şanlı ordumuz yunanistan kuvvetlerini püskürtürken sonra, soyadını altay'dan alan süvari alayı ile izmir'e giren fahrettin altay paşa, konak'taki vilayet binasına türk bayrağını astıran kumandan olmuştur. 23 nisan 1920'de ilk türkiye büyük millet meclisi'nde mebuslarıyla atatürk'ün yanına koşan, onunla cumhuriyetin koruyucusu olan altay, çok partili hayata geçişte de tarihte yerini alıp demokrat parti'nin kuruluşunda önemli rol oynadı. altay'ın kalesini koruyan başbakan adnan menderes, altaylılara ittihat ve terakki cemiyeti'nde kucak açan celal bayar ile kader birliği yaptı. menderes'in futbol oynadığı yıllarda kulübün başkanı, şimdiki ap'nin kurucularından olan şinasi osma'nın babası gazeteci halil zeki bey'dir. yine altay formasını şerefle giymiş refik şevket ince, danyal akbel, sebati acun ve muzaffer balaban da demokrat parti safhalarında yer almıştı. chp'nin başkanı şükrü saraçoğlu, 1924 paris olimpiyatlarında türk milli takım formasını giyen chp'li said odyak, şerif remzi reyent, ruhi soyer ve dündar soyer, altay için ayrı bir gurur kaynağıdır.
altaylı olmak, her kuşak için büyük bir övünç kaynağıdır. gelecek kuşaklar da dedelerinin, babalarının, ağabeylerinin sönmeyen meşalesini taşıyacaktır. işte büyük altay sözü, yalnız spor sahalarındaki başarıdan dolayı değil, hürriyet kıvılcımını ateşleyen , milliyetçilik ruhunu yaşatan, milliyetçilik bilincini yerleştiren, milli mücadelede canını ortaya koyan, kurtuluş savaşı'nda destanlar yaratan, cumhuriyet döneminde hizmetten hizmete koşan, atatürk devrimlerini koruyan, yaşatan evlatlarının eserinden dolayı söylendi.
kaynak: http://www.altay.org.tr
şeklinde bilgilendirilebilecek yaklaşım. Üzücü olanıysa yıllarca Galatasaray'ı, Fenerbahçe'yi, Beşiktaş'ı Altay sayesinde izleyen diğer izmir takımı taraftarlarının gündelik başarıların arkasına gizlenip de sloganı alay konusu hâline getirmesidir. Bir kez daha durup düşünmek gerektiğine inanıyorum.
altay 2000'lerin başına kadar fenerbahçe, galatasaray ve beşiktaş dışında, trabzon'dan da daha çok, süperlig'te en çok oynayan takımdır. türkiye kupası'nın en çok alan anadolu kulüplerinden birisidir. karşıyaka ve göztepe ile oynadığı derbilerde rakiplerine istatistiklerde çok fark atmış kulüptür. taraftarı diğer izmir kulüplerine oranla çok az da olsa, o sadık taraftarı bu yüzden 100 yıllık bu çınara büyük altay der.
son senelerde 2.liglerde olsa da, halen 1.ligde en fazla oynayan takımlardan biri olması, göztepe ve altınordunun altayın bünyesinden çıkmış olması, iki türkiye kupası sahibi olması, türk takımları arasında avrupa kupası maçı oynayan ilk takım olması nedenlerinden dolayı başarılarına hitaben takılan lakaptır.