bütün milliyetçileri ülkücü sanma yanılgısı

entry1 galeri0
    1.
  1. türkiye'nin büyük çoğunluğunda görülen yanılgıdır. bir kişiye siyasi görüşü sorulduğunda ve o kişi de size ben türk milliyetçisiyim dediğinde o kişi otomatikman ülkücü veya mhpli ilan edilir. sonra da mhp hakkında başka sorular sorulmaya devam edilir.

    türkiyedeki bütün türk milliyetçileri ülkücü veya mhpli değildir. belli bir kesimi olabilir ancak geride, çok daha farklı fraksiyonları olan bir akımdan bahsediyoruz. evvela bu yanlış algıyı değiştirmeli ve türk milliyetçilerinin salt mhp'ye oy veren bir kitle olmadığını bilmek zorundayız.

    ülkücü hareketin ve mhp'nin türk milliyetçiliği algısını hepimiz bildiğimize göre biz daha az bilinen diğer fraksiyonlara geçelim:

    ulusalcılar:

    ağırlıklı olarak marmara, ege, akdeniz, batı karadeniz ve iç anadolu'nun batısında yaşayan orta gelirli, okumuş, eğitimli ve kentli seçmendir. hatta bu kesimin kırsal kesiminde yaşayanları dahi okumuş ve eğitimlidir. geçmişte mhp'nin sağ algısı ve sadece iç anadolu milliyetçi muhafazakarından oy alması nedeniyle merkezin daha solunda yer alan dsp'ye oy vermişlerdir. halk tipi solculuk da denilen milli ve manevi değerlere saygılı sol anlayıştan uzak olmamakla birlikte çok muhafazakar veya dindar değillerdir. kendilerini doğrudan ulusalcı olarak tanımlamamakla birlikte atatürkçü, kemalist, atatürk milliyetçisi olarak tanımlayanı fazladır. günümüzde dsp tarihe karıştığından çoğu oyunu chp'ye atar, içlerinde mhp'ye dönen belli bir kesimi de vardır. günümüzde bile chp'nin büyük çoğunluğunu bu kesim oluşturur. chp'nin en az %70'i kendisini atatürkçü, cumhuriyetçi ve milliyetçi olarak tanımlar bu nedenle belki de sayıları ülkücülerden ve mhpli milliyetçilerden bile fazladır.

    milli görüşçüler:

    ağırlıklı olarak iç anadolu, doğu anadolu, karadeniz, güneydoğu ve belli başlı büyükşehirlerdeki muhafazakar, dar ve orta gelirli seçmenden oluşurlar. manevi değerlere bağlılıkları yüksektir. erbakan hoca'nın savunduğu görüşler onlar için hayati önem arz eder. milliyetçilik ve müslüman olmak onlar için eşdeğerdir. milli ve manevi değerleri bir bütün olarak düşünürler. milli görüşün doğu ve güneydoğu anadoludaki kürt; doğu karadenizdeki gürcü seçmenleri bu genel görüşün aksine ümmetçidir, onlar milli görüşe sadece islamcı kimliğinden dolayı oy verir. milli görüş mhp seçmeni tarafından bile islamcı olarak görülmekle birlikte içerisinde milli değerlere bağlı olanların sayısı da az değildir. milli görüş seçmeni muhafazakar olmakla birlikte ağrılıklı olarak milliyetçidir. geçmişte kıbrıs meselesi, balkan türkleri, karabağ savaşı gibi durumlarda verdikleri tepkiler herkesçe bilinmektedir. özellikle erbakan'ın ölümüne yakın çok daha milliyetçi bir çizgiye gelmişler ve hatta yer yer ulusalcılar ve ülkücülerle aynı mitinglerde ve eylemlerde bulunmuşlardır. günümüzde çoğu akp'ye kaymış ve akp'nin milliyetçi muhafazakar kesimini oluşturmuştur. en kemikleşmiş seçmeni ise halen saadettedir.

    büyük birlikçiler/alperenciler:

    ağırlıklı olarak iç anadolu, karadeniz ve doğu anadoluda yaşayan, geçmişte mhp çizgisine oy vermiş ancak sorasında mhp'ye oranla daha muhafazakar bir çizgi benimseyen türk-islam sentezine yakın duran kesimdir. siyasi çizgileri mhp'den daha muhafazakar, milli görüşten daha milliyetçidir. ilginç bir biçimde oy oranları düşmese de türkiye'nin hemen hemen her yerinde %1 dolaylarında dengeli oy alırlar. bazı iç anadolu şehirlerinde türkiye genelinden farklı olarak sıçrama yaptıkları görülmüştür. kendilerini hem muhafazakar hem de milliyetçi olarak tanımlarlar. son dönemde saadet ile yaptıkları ittifakla gündeme gelen büyük birlikçiler bugün ağırlıklı olarak milli görüş eksenine yatkındır.

    aydınlıkçılar:

    sayıları fazla olmamakla birlikte basın yayın camiasında ulusal kanal ve aydınlık gazetesi; toplumsal hayatta da tgb gibi oluşumlarla oy oranlarından bağımsız olarak aktiftirler. günümüzde de emekli subay ve eski devlet çalışanları arasında yaygın bir takipçi ağına sahip oldukları söylenir. aydınlıkçılar chp seçmeninden oy alamasa da chp seçmeninin ilgisini çekerler. ulusalcılardan farkları çok daha açık bir sol, sosyalist çizgiyi savunmalarıdır. ancak sosyalizmden kasıtları işin sadece halkçılık ve devletçilik yönüdür. son dönemde milliyetçiliğe doğru bir evrim geçirmişler ve bayrak mitinglerinde chp ve mhp seçmeniyle beraber yürüdükleri bile olmuştur. geçmişte kürt hareketine yakın oldukları dönemler bile mevcutken özellike 2001 sonrası kızıl elmacı, türk soluna yakın bir çizgi benimsemişlerdir. aydınlıkçıların bir bölümü emekli general, eski mit çalışanı, eski trt çalışanı ve ünlü tiyatrocular olup bunlar aydınlık hareketinin bünyesine son dönemki milli çizgisinden sonra katılmışlardır.

    liberal milliyetçiler:

    sayıları çok fazla olmamakla birlikte belli bir siyasi eğilimleri de yoktur. türk sağına da türk soluna da mesafelidirler ama yine de serbest piyasa ekonomisine dayalı, seküler, merkez sağ partilere oy verme eğilimindedirler. istanbul, ankara, izmir gibi şehirlerde yaşayan eğitim düzeyi oldukça yüksek, gelir düzeyi yüksek, batı dünyasıyla ilişkilere önem veren, seküler ve kentli seçmeni kapsarlar. ayrıca kıbrıslı türkler, kanada, abd, ingiltere gibi ülkelere eğitim için gitmiş türklerde de bu eğilim fazladır. özellikle akp'nin gelişiyle beraber türkiye'nin dümenini ortadoğuya kaydırması ve araplarla içli dışlı olması, türkiyede sayıları gittikçe artan ve batı şehirlerine gelen kürt vatandaşların verdikleri rahatsızlıklar nedeniyle bu kesimde tepkisel bir milliyetçilik gelişmiştir. keza yurt dışına gidenlerinde de ortadoğulu kimliğiyle ele alınmamak için türk milli kimliğine sıkı sıkıya sarılma ve dine mesafe koyma söz konusudur. ortadoğu halklarıyla karıştırılmayı sevmemekle birlikte bu noktada ortadoğulularla karıştırılmamak için türk milli kimliğini öne çıkarıp, dini kimliklerini geri plana atarlar. son dönemde gündeme gelen ayrılıkçı türkler hareketinin de en büyük destekçisi yine bu kesimdir.

    atsızcılar:

    hüseyin nihal atsız'ın izinden gittiğini iddia eden liseli ve üniversiteli gençlerden oluşurlar. belli bir siyasi partileri olmamakla birlikte chp ve mhp'ye mesafelidirler. hiçbir partiyi yeterince milliyetçi ve hatta ırkçı olmadığı için oy vermeye değer görmezler. bazılarıysa geçtiğimiz seçimlerde osman pamukoğlu'na oy vermiştir. genelde sosyal medya üzerinden iletişime geçip bazı derneklerde faaliyet gösterirler. sağlam bir alt yapıları yoktur. zamanında atsız'ın izinden giden sağlam bir kitle olsa da günümüzde aynı şeyleri söylemek söz konusu değildir. kendilerini her alanda katıksız türkçü ilan edip türk milliyetçiliğinde soy bağına da önem verirler. çoğu ırkçı olmaları gerektiğini ve türk milliyetçiliğini salt türklerin yapması gerektiğini savunur. hüseyin nihal atsız'ın mhpyle olan kavgası nedeniyle ülkücülere de mesafelidirler. ülkücüleri yeteri kadar ırkçı olmamakla suçlarlar.

    bağımsız türkçüler:

    türk milliyetçisi fraksiyonlar içerisinde belki de en kaliteli ve sağlam gruptur. sayıları az ama özdür. türk milliyetçisi bütün fraksiyonlar tarafından dinlenilip takip edilmelerine rağmen kendileri siyaset dışı kalmayı tercih ederler. siyasi partilerden, alavere dalavereden ve horoz dövüşünden uzaktırlar. çoğu akademik yaşamda faaliyet göstermekle birlikte türk milliyetçiliğinin akli zemine oturtulmasında, türkçe'nin geliştirilmesi ve türk dünyasıyla ilişkiler konusunda önemli çalışmalar yürütmüşlerdir. kazım mirşan, haluk tarcan, oktay sinanoğlu(rahmetli), ilber ortaylı, halil inalcık gibi isimler bağımsız türkçülere verilebilecek en değerli örneklerdir. kendileri tamamen akademik ve bilimsel çalışmaları ve yazdıkları kitaplarla gündeme gelirler. siyasette yer alıp kendilerini düşürmek veya siyasilerin peşinden gitmek gibi bir dertleri de yoktur. bu tavırlarıyla da takdir kazanırlar. türkçülüğü lafla değil çalışmalarıyla yürütürler. bağımsız türkçüler açık ara en kaliteli ve hakiki türk milliyetçileridir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük