hiç gerek olmayan bir davranışlar bütünü.
yarata'nın kullarından istediği bu, buna benzer şeyler değildir. allah'ın razı olduğu şekilde hayatını en güzel şekilde idame ettirmen. yapacağın şeyi düşünme aşamasındayken daha rabbin rızasını dahil etmen. sonrası zaten hayırdır hiç kuşkun olmasın.
imkanlar dahilinde her şeyin en lüksünü, en güzelini, en kalitelisini kullanmak bir müslümanın en doğal hakkıdır. kendini karantina altına almak gereksizdir. allah o zevkleri senin için yaratmış zaten. sen faydalanasın diye. kendi kendini kısıtlama, sınırlandırma. hakkın tanıdığı şeyler haktır sana. sakın zorlaştırmayasın.
zorlaştırmak demek allah'a daha güzel bir kul olmak değildir unutmayalım. mesele ibadet ise şayet sık ama az olanı makbuldür.
amelde, davranışta, sözde o'nu unutma. gerisi zaten gelecektir.
kendine daima şu soruyu korkmadan sorabilmeli insan:
bu yaptığımdan dolayı allah benden hesap soracak mı?
bunun cevabı "evet" ise zaten o yaptığın ne ise hem sana hem de insanlığa faydası yoktur. belkide zararı vardır. çünkü allah'ın kabul etmediği şey aslında insanlar için aykırı olandır, faydasız olandır, boş olandır, zararlı olandır.
sonraki aşama ise ilk soruyu cevapladıktan sonra hak olana tabi olabilmek. bu biraz daha zordur.
insan bir şeyi yapmadan önce kendisine mutlaka neden(ler) bulur, üretir. yapacağı işte önce kendisini kendisine haklı gösterir ve sonrasında işler. bu haktır.
konuyu dağıtmayayım
dünyanın tüm zevkleri, tüm güzellikleri insanlar için yaratılmıştır. bundan faydalanmamak aptallıktır. kulun kendi kendisini sınırlamasından daha aptalca bir şey yoktur. ve bunu da allah'a dayatarak yapmak. bu daha kötü emin olun. topluyorum;
dünyanın tüm zevklerinden, tüm güzelliklerinden allah'ın razı olduğu ölçüde, onun kuralları dahilinde istediğin kadar faydalanabilirsin.