bütün bilimlerin aslında mekanik bilimi olması

entry12 galeri0
    1.
  1. istediğiniz bilimi alın temeli mekanik.
    tıp misal. tıp organizmaların mekaniğidir. sadece malzeme değişiyor. devamında bütün işlemler mekanik. mesela insülün mekanizması. sensörler var, şekerin yükseldiğini algılayınca, insülin valfine uyarı gönderiyor. insülün valfi açılıyor. vücuttaki şeker düşürülüyor.

    bilgisayar yani elektronik. tamamen bildiğin basit anahtar mekanizması. anahtar kapalı yani geçiren konumda ise elektronlar taşınıyor. hedefe gidip bir anahtarı açıyor ya da kapatıyor. sende ekranda bu yazdıklarımı görüyorsun.
    2 ...
  2. 2.
  3. Bütün doğa bilimlerinin mekanik bilimi olması diye düzeltilmesi gereken başlık. Güzel konu açanın aklına sağlık ama hiç demedi mi sosyolojinin psikolojinin mekanikle ne ilgisi var diye ?

    Sosyal bilimleri, ruh bilimlerini bilim olarak kabul etmiyorsak tamam, sadece istatistiksel veya varsayımsal olarak kabul edebilirsiniz belki ama neticede bilimdir. Gözlemler ile mantıklı sonuçlara erişen ve çözüm üreten disiplinlerdir.
    2 ...
  4. 3.
  5. astronomi misal. bütün yıldızların, gezegenlerin birbirine manyetik bir kuvvetle bağlı olduğu tek bir mekanizmanın davranışlarını inceler.
    manyetik kuvveti kaldır. onları dişli ve mafsallarla bağla. aynı şeyi tabi dişli ve mafsal kaba olur diye manyetik kuvvet kullanılmış.
    yoksa davranışlar, etkileşimler aynı mekanikteki gibi.
    2 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. sosyoloji ve psikoloji de sürü ve insan mekaniğidir.
    misal bi toplulukta bi fikir patlaması yaşanır, bi fikir doğar. bu dalga dalga bütün toplulma yayılır. buradaki mekanik bağlantı, dil ve görerek etkileşimle sağlanır. o topluluğun yerine misketleri koy ve bi etkiyle diğer misketlere çarpmasını, etkileşmesini sağla. göreceksin ki davranışlar çok benziyor.

    psikolojiye gelelim. çoğunu bilmem ama mesela beynin küçülmesi veya büyümesi psikolojik hastalıklara yol açabiliyor. e büyüme sıkışma, mekanik şeyler.
    1 ...
  9. 6.
  10. Her şeyin belli bir algoritmaya bağlı olduğunu gösterir. Adeta simülasyon teorisini doğrular nitelikte .
    La mettrie ve marx da evrenin maddesel yapıda olduğunu düşünür.
    La mettrie insanı da makine olarak tasvir eder ve 'makine insan 'kavramını kullanır.
    Mettrie mekanik materyalizmi savunur marx diyalektik materyalizmi

    iyi ki makine mühendisiyim.
    0 ...
  11. 7.
  12. şahsım makine insan demek istemem. psikolojimiz bile mekanik olsa da işin romantik kısmı hep olmalı.

    gene savı destekleyecek bi örnek vereyim. müzik mesela. müzik olmadan da kulaktaki örs mekanizmasını aynı şekilde titretsen gene aynı hazzı alırsın. böyle bişey.

    hayır bu durum neden önemli.
    şimdi adam diyelim tıpla ilgilenecek, bişeyler öğrenecek buluşlar yapacak ama korkuyor tıp lan bu ne kaden karışık falan diye.
    olayları ne kadar basit görürseniz. öğrenmeniz, üretmeniz o kadar kolay olur.
    adama malzeme verip bi sehpa yap desen bilmese de uğraşır ama bi kalp yap desen hassigdir der. halbuki korkmadan dalacak ki ilerlesin. neden dalamıyor, korkuyor. mesele bu.
    ilerleyelim ki bizim yerimiz bu yer değildir.
    bakın en büyük bilim adamlarına basit düşünürler. koca koca gezegenleri yıldızları, masalarındaki bilyaları gibi düşünür ve düşünce üretirler.
    0 ...
  13. 8.
  14. lan bu çay içmek bana tokanıyo iyi mi?
    3 tane demli çay içtim. hayata ve bilime bakışım değişti. yıktım geçtim, bilim dünyasını.
    0 ...
  15. 9.
  16. 10.
  17. rönesans çağı bilim adamlarının materyalizme yönelmesinin hem sebebi hem de sonucu olan önerme. din adı altında yedikleri dogmalardan kafalarını kaldırdıklarında birçok şeyin bilimsel bir açıklaması olduğunu farkettiler ve her şeyin bilimsel bir açıklaması olduğuna inandılar. yıllar boyunca mekanikte (mikrobiyoloji, astrofizik, kimya ve sonuçta hücre ve atomun mekaniği) ilerledikçe bu düşüncelerini perçinleyip mekanik materyalizme ulaştılar. vardıkları sonuç: her şey mikro boyuttaki legolardan oluşan birer maddedir ve lego mekanik olduğu için her şey mekaniktir. her şey mekanik olduğu için bilimler de mekaniktir.
    0 ...
  18. 11.
  19. mekanik olan teknolojidir, bilim değil.
    öyle ki, adı "kuantum mekanik" olarak geçen fizik disiplini aslında olasılıklar matematiği ile anlaşılır. ya da kendi içinde hücreler, sektörler arası iletişim prensipleri ile varolan biyolojik alem ve bunun evrimsel bilimi hiç de mekanik falan değilken sen tutup bu bünyeye teknolojik ve mekanik müdahale ile mesela "ilaç" veriyorsan bu senin anlayışın ve stratejindir sadece, bazen yarar, bazen yaramaz.
    0 ...
  20. 12.
  21. adam değildir derken bile tezi destekleyen cümleler kurmuş. alışveriş diyor. la alışveriş bildiğin en basit mekanik kavramdır. mekanikte bi eleman güç üretir diğeri bu gücü alır kullanır. sen istersen o mekanik elemanlara hücre de, prensip değişmez.
    dedik ya bu alışverişin ara elemanları ve iletişim şekli değişir. birinde kablo olur, birinde boru olur, birinde kimyasal bişey olur. birinde manyetik alan olur.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük