çelişmeyi tam anlamıyla yaşayıp lakin anlam veremeyen bünyelerin ilacı olan türkü.
hem nefret edip, hem içen içe parçalanıp erimek nedir açıklar size.
haftalardan beri değiştirmeksizin dinlediğiniz birkaç eserden birisi olmuş ise, kendinizi rakıya meze yaptırabilme yetisine sahip. geberinceye kadar içme istediği oluşturmakta.
selanik türküleri yüreğinizde daha bi başka hissediliyor ise, mustafa kemal'e ve değer verdiklerine taparcasına hayranlık taşıyor iseniz, anlamına anlam katan türkü olabilmekte. (bkz: #2715713)
her türlü bütünleşiyorsunuz.
erkan oğur - ismail hakkı demircioğlu sesiyle sözleriyle efkarlandırırken, karşınıza bir de cihat aşkın versiyonu çıkıverir. kemanına söylettirir. bu defa başka bir dolar taşarsınız. içten haykırmak bu olsa gerek. sessizden çığırtkanlığa, nota nota..
(bkz: #9761813)
türkü demek az kalır.bir türkü insanı bu kadar mı rahatlatır, bu kadar mı duygusal hale sokar. ayrıca ata'mızın en sevdiği şarkılardan birisidir.insanı hüzünlendirir, uzaklara götürür.
bülbülü altın kafese koymak divan edebiyatının,halk edebiyatının,anonim türkülerin vazgeçilmez unsurudur. neden bu naif varlığı özgür bırakmak varken altın kafese korlar?güzele sahip olmanın dayanılmaz hafifliği olsa gerek.
her dinleyişte aklıma altın saçlı, deniz gözlü kahramanı getiren ve gözlerimin buğulanmasına, burnumu çekmeme sebep olan muhteşem türkü. rivayet odur ki o adam zaten düzenlemiştir bu 9,8'lik muhayyer kürdi selanik türküsünü. yani kendi toprağının.. kanımca en güzel erkan oğur yorumlamıştır. lakin hüsnü şenlendirici , zara, hatta ve hatta volkan konak yorumu da mutlak dinenilmelidir. rakı masasında sizi meze yapar, bir kez daha kendisine hayran bırakır. atam sen rahat uyu,bitecek bu karanlıklar. mekanın cennet, ruhun şad olsun..
Bazen Selanik Türküsü diye de adlandırılan ama aslında Selanik Türküsü ile karıştırılan türküdür. Çünkü Bülbülüm Altın Kafeste türküsü bir Selanik Türküsü olmakla birlikte adı Selanik Türküsü olan bir türkü degildir. muzaffer sarısözen'in atatürk'ten derlediği selanik Türküsü'nün sözleri şöyle bir şeydir: çalın davulları çaydan aşağıya amman mezarımı kazın dostlar belden aşağıya koyun sularımı kazan dolunca amman
aman ölüm zalim ölüm üç gün ara ver al başımdan bu sevdayı götür yare ver
selanik içinde selam okunur amman selamın sedası dostlar cana dokunur gelin olanlara kına yakılır amman.
(Sık sık "Bülbülüm altın kafeste" türküsüyle karıştırıldığı için bu not düşülmüştür.)
Bülbülüm aaaltıın kafessteee Bülbülüm aaaltıın kafessteee öter aheste aheeste ben sana dayanamam yariim ben sana aldanamam... Okul korosunda söylediğimiz güzide şarkılardan biri.
keyifli görünen özünde kocaman bir acıyı anlatan türkü. türkülerin güzelliği burada birbirine tezat görünen bir sürü şeyi bir çırpıda harmanlayıveriyor.