bükümlü diller

entry3 galeri0
    1.
  1. çekimli diller (bükümlü diller) bu dillerde, çekim sırasında ve yeni kelimeler türetilirken kelime kökleri genellikle değişir ve tanınmayacak hale gelir. Ekler kelimenin önüne, ortasına veya sonuna gelebilir.

    bazı dillerde ise kelime kökü ile yeni kelime veya kelime çekimi arasında daima açık bir bağ, ilgiyi gösteren bir iz vardır. kelime kökündeki asıl sesler yeni kelimede veya kelime halinde hep aynı kalırlar. sami dilleri, hint-avrupa dilleri bu gruba girerler.
    3 ...
  2. 2.
  3. Kelimeler kullanımda değişiklerle uğrar. Ön-ek, iç-ek, son-ek kavramları vardır. Bazılarında ünsüzler değişmez, ünlüler değiştirilerek yeni kelimeler yapılır. Yani kökler ünsüzlerden ibarettir.
    2 ...
  4. 3.
  5. Bükümlü(çekimli) diller, kelimenin kökünden bir cümle üretilirken kökünün değişmediği dillerdir. Hint-Avrupa(Aryan) ve Hami-Sami(Semitik) diller, bükümlü diller olmalarına rağmen birbirlerinden oldukça farklıdır. Aryan diller, gövde bakımından; Semitik diller, kök bakımından bükümlü dillerdir. Örneğin Hint-Avrupa Dilleri, yazı sistemi olarak soldan sağa doğru yazılırken Sami dilleri sağdan sola doğru yazılır. Sosyolojik olarak Aryanlar da Samiler de fenotip olarak pörtlek gözlü ve sık sakallıdırlar lakin Aryanlarda soyadı vardır ve addan sonra gelir, Samilerde ise soyadı yoktur. Bükümlü dillerde bir adı nitelemek için "the", "die", "de", "al", "el" gibi takılar gelir: The Hammer, Die Gott, Temple da Raison, Al-ilah vb.
    Bükümlü dillerde niteleme rakamları, tarihi kişilerin adlarından sonra gelir ve araya o kişinin kaçıncı olduğunu belirtirken nokta konulmaz: Otto IV, Nikolay II, Süleyman I vb.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük