fasulyenin daha incesi ve daha ekşimsi tadı olan çeşidi. baklagillerden de olabilir. bir de kurusu vardır kuru fasulye gibi. pirinçle ve bol limonla harika olur. birçok yerde bilinmez.
taze fasulyeye benzeyen ancak daha sıkı dokulu ve ince olan börülce , içerdiği vitaminler açısından zengin bir sebzedir.ege ve akdeniz bölgesinde yetişir.yemeği ve salatası yapılır.
haşlandıktan sonra üstüne eklenen bir miktar yağ, tuz, limon ve (ezilmiş) sarımsakla enfes olabilen bir bitkidir kendisi. ayrıca sarımsaklı yoğurtla da leziz olabilir. vitamin deposu, lezzet bombasıdır. yazın balkonlara kurulan sıcak ege sofralarına en çok yakışanlardandır.
aslında bunun iki farklı çeşidi var diye biliyorum. evet var. çünkü ikisini de ayrı ayrı görüp tadabilme fırsatım olmuştu vakti zamanında. biri fasulyeye benzemekte, diğeri ise hiç benzememekte. tabii ki benim favorim benzemeyen.
böyle ince incedir, yeşilin koyu tonları hakimdir üzerinde. deniz yosunu da diyebiliriz. lakin yosun dediğime aldanıp dudaklarınızı kıvırmayasanız sakın.
kendisi ile baş başa kaldığım ilk yer cunda adası idi. sıcak mı sıcak bir günün ardından akşam yemeği adına odadan çıkıp yemek yenilecek mekana doğru giderken solda bulunan günün spesiyalleri kısmında gözüme ilişivermişti. tabii daha önceden bilmiyordum bu börülce denilen yenilesi lezzeti. her neyse...
yemek servisi esnasında gelenler gidenler derken önüme konulan spagettinin bitkisel versiyonuna yani yeşilin koyusundan izler taşıyan bu güzelliğe; '' ustam bu ne?'' diyerek çıkışıverdim. hemen börülce demeler, bu özel bir şeydir efendim demeler, muhakkak denemelisiniz demeler derken ''ee haydi bir deneyeyim o zaman'' dedim. ''ımmm pek güzelmiş yahu'' deyip lezzetiyle beni mutlu edebilen bu organik bitki o gün bugündür yaz dönemlerinde oralara gitme sebebim oldu.
ege'nin zeytin yağı ile harmanlanmış börülce yemek muhteşemdi.
hafifçe haşlanıp,* biraz zeytinyağı, limon, tuz ve sarımsakla birleştirilirse rakıyla iyi gider. yanında ne çok ekşi, ne de çok tatlı biraz da yoğurt olursa pek bi sevdirir kendini kör olası.
börülce ege ve batı akdeniz ahalisinin iyi bildiği ve bol tükettiği bir sebzedir, zeytinyağlısı çok lezizdir. ankara'da da vardır ama bazen pazarda fasülye, bakliyat satanlara "hocam börülce var mı" deyince suratınıza mal mal bakan kürt esnaf sizde şakınlık uyandırmasın; çünkü pek bilinmez. ama siz yine de bir gezin pazarı, mutlaka tezgahın birinde börülce satılır her ne kadar ege'deki kadar olmasa da vardır.
ayrıca; bir de deniz börülcesi deyü bir şey vardır. adından da anlaşıldığı gibi deniz bitkisidir. salatası yapılır ya da haşlandıktan sonra üzerine zeytinyağlı dökülerek servisi yapılır. balık sofralarının mezesidir, lezzetlidir.
baklagillerden, fasulyeye benzeyen bir bitkidir. zeytinyağlı ve baklagil sevenler için, kolay yapılan bir yemektir. börülceyi alın, içinde taş filan varmı bakın, yıkayın. bol miktarda suyun içine koyup, yenecek düzeye gelecek kadar haşlayın. suya siyah renk verecektir korkmayın. soğuk sudan geçirip, iyice çalkalayın. bir küçük kavanoz konserve mantarı, istediğiniz kadar taze soğan ve maydonuzu, bir avuç kornişon turşusunu küçük küçük doğrayın. tüm malzemeyi karıştırın. tuz, limon ve zeytinyağı ekleyip afiyetle yiyin.
temizlenip haşlandıktan sonra zeytinyağı, limon ve sarımsakla salatası yapılır daha çok ege de bilinir. iç anadolu bölgesinde çok fazla bilinen bir sebze değildir. kuru börülceden de piyaz gibi salata yapılır.
Salatasına aydın ağzıyla teletor denir. Normal yemeği Aydın ve Ege civarındaki fasulye yemeği gibidir, genelde zeytinyağlı yapılır ve yoğurtla yenir. Kıvamını tutturursanız inanılmaz lezzetlidir.