filmi izledikten sonra askerliğimin ne kadar rahat geçtiğini anladım. yazıcıydım ben. hem de izmirde. kebaptım yani. ancak, filmde anlatılanlar da tamamen gerçek. askerliğini yapmış arkadaşlarımdan benzer çok şeyler duydum.
uzun süreden sonra ilk kez pederle bir filme gideyim dedim. adam filmi izletmedi doğru düzgün. "bak bu tipten bizde de vardı. "bizim başçavuş olacaktı ki şimdi..", "bak ben de aşçıydım askerde"... tamam anladık. film gerçekçi olmuş. her sahneye yorum yapmana gerek yoktu babişko.
yönetmenin askerlik hayatında yaşadığı gerçek olaylardan yola çıkılarak hazırlanmış ve askerlik hizmetini yerine getirmiş olanların rahatlıkla kendine rol bulabileceği bununla beraber filmdeki diğer karakterlerin de askerliği döneminde benzerleriyle de aynı askeri ortamda bulunmuş olduğunu hatırlayacağı filmdir. bilinen olacağınca aksiyon, aşırılık ve şişirmeceden uzak, askerliğin kendini ifade ettiği, işin aslında gelenlerin anlattığı gibi olmadığı (örn, vurdum kapıya tekmeyi komutanın odasına girdim, en zoru da helikopterden helikoptere atlarken şarjör değiştirmek gibi şehir efsanesi anlatılar vb.) tamamen farklı bir yaşamın içinde kendine geçici süre yer bulma mücadelesinin işlendiği yapım olmuştur.
sadece şunu için bile izlenilebilecek filmdir; askerde iken yapmak isteyipte şartlar gereği gerçekleştirilemeyen, sivil hayatta yapılmak üzere ertelenmek zorunda kalınan fakat terhis sonrası dünya hayatı gereği yine gerçekleştirilemeyen istekleri hatırlamak için bile seyredilebilir.
her türk filminde olduğu gibi müzikler çok fazla ön plana çıkarılmış. müzik izleyiciyi etkilemek için iyi bir yöntem olsa da asıl duyguyu vermesi gereken oyuncudur. bölük'teki kötü oyunculuk da müzikle telafi edilmeye çalışılmış.
biraz önce bir sahnesini gördüm. izinsiz çarşıya çıkan asker komutandan fırça yerken izin aldım diyor, komutan kimden izin aldın hiçbir komutanın senden haberi yok diyor, bu da büyük komutandan diyip gidip atatürk heykeline selam veriyor.
bunu izleyip de tüylerim diken diken oldu diyen gerizekalılar var bir de. abi bu nasıl rezil bir sahnedir lan böyle. malum güruh ağzıyla konuşmak istemiyorum ama bildiğin putçuluk lan bu. utanıyorum böyle kemalist putperestleri gördükçe. bir de yıllardır ilericiyiz diye bu zihin yönetmiş bizi şaka gibi.
sanırım türkiye'de çekilen, gerçek askerliği birebir yansıtan 3-5 filmden biri. evet, yıllarca profesyonel askerlerin hayatının anlatıldığı diziler ve filmler izledik, ama hiçbir senarist ya da yönetmenden rütbesiz askerlerin, yani "er" statüsündeki askerlerin hayatının anlatıldığı dizi ve film göremedik son 6-7 yılda.
bölük filmi bunu yaptı işte. cetveli takip etmek yerine, cetvelin öteki ucunu tercih etti. insanlara milliyetçilik pompalayıp sahte askerliğe özendiren bir film hiçbir zaman olmadı. ve süresi farketmeksizin, askerlik yapmış biri olarak bu filmin içerdiği askeri detaylar gözümü kamaştırdı.
bu filmi ilk kez, 2017'nin sonlarına doğru sinemada vizyonda olduğu zamanlarda görmüştüm. hatta yanımda 3 tane de arkadaşım vardı, bölük'ün afişini görmüştük. sonra demiştik, "ula dağ 2'den sonra asker filmi izlenir mi beeğ" diye. sonra gidip yol arkadaşım'a girmiştik. bu pişmanlığı bugün halen yaşarım, düşünün kaç yıl geçmiş.
hani böyle askerden yeni terhis olursunuz, eve gelirsiniz ve sonra ülkede çıkan tüm askeri dizileri ve filmleri izlemeye başlarsınız. işte bölük filmi de bu konseptte izlediğim bir filmdi. ve samimi olarak söylemeliyim, şuana kadar türkiye'de çekilen en başarılı askeri filmlerin başında gelir benim için.
baştan aşağı filmi anlatmayacağım, ama şunu söylemeliyim ki, filmde askerliğe dair her şey var. askerlerin birbirleriyle kurduğu iletişimden tutun da, gerçek askeriye ortamını, ve bu ortamda bulunan tüm detayları en ince ayrıntısını incelemeye kadar. (dekor bile askeriye ile birebir aynı) filmde her şey mevcut. zaten beni bu kadar etkilemesinin sebebi de bu. filmi izlerken eğer gerçekten askerlik yapmışsanız, kendinizi sanki filmin içinde tekrar askerlik yapmış gibi hissedebiliyorsunuz. ve askerdeki hayatınızdan mutlaka ve mutlaka bir şeyler bulacağınıza da inanıyorum.
filmi ilk kez 2021'in başlarında izlemiştim. o zamanlarda bu film bu kadar popüler değildi. sanırım sonradan bir popülarite elde edecek ki, son zamanlarda özellikle shorts'ta birsürü kesit gördüm bölük'ten. bu kadar güzel işlenmiş senaryoyu sanatla neredeyse kusursuz performansta buluşturan filmin sonradan popülerleşmesi elbette türk seyircisinin bir ayıbı. ama geç olsun, güç olmasın diyoruz.
özellikle askerliğini er olarak yapmış insanlara izlemelerini tavsiye ederim.