yerel mahkemelerle yüksek mahkeme arasında öngörülen bir ara derece mahkemesi.
yanılmıyorsam almanyada var bu sistem. düzgün işlerse son derece faydalı olur diye düşünüyorum ama inancın var mı dersen sikilmiş tavuk gibi kafa sallarım. neden mi?
1) hakim sayımız yetersiz. bakmayın dönen geyiklere, türk hakimi gerçekten dürüsttür, paraya tamah etmez, çoğu zaman güce boyun eğmez. çünkü anadoluda doğup büyümüş, orta sınıf bir ailenin, vatanı kurtarma hayalini güden çocuğudur. ama dosya yükü çok fazladır. oku, oku, oku adamda kafa kalmaz. duruşma günleri zaten verim bekleme. geri kalan günlerde rutin yazışmalara mı yetişsin, içtihat mı arasın, karar mı yazdırsın, dosya mı incelesin, mevzuatı mı takip etsin, alanında mı uzmanlaşsın?..
2) sadece nitelik olarak değil nicelik olarak da yetersiz hakimlerimiz. dosya yükünden adamın kafayı kaldırabildiği yok ki. özlük hakları da yeterli değil. misal hakim dediğin adam haftada 2-3 dergi takip etmeli. senede bir kere yurtdışına çıkmalı. "ne alaka lan yarraaam" demeyin abi. hukuk, muhakeme işidir. muhakeme, ufuk meselesidir, dinamik bir zihin ister. sen bi hakimi 3 sene çorum kırsalına koyarsan, senede 20 gün tatile çıkarsa, onda da kayınpederinin yanına giderse o hakimden performans bekleme abim.
3) göt kadar odalara tıkıştırıyoruz personeli. dosyalar sığmıyor, memurlar nereye sığsın amk! fiziki koşullar da yetersiz anlayacağın. daha çok adliye binası, daha geniş odalar yargılamanın sağlığı için önemlidir.
4) avukatlarının durumu vahim. yargılama 3 ayaklı bir faaliyettir. hakim-savcı-avukat. siz saç ayaklarından birini "öteki" ilan ederseniz denge menge kalmaz.
5) zihniyetimiz de bozuk amk. aslında burda en çok avukatlara iş düşüyor, biraz da vatandaşa. bazı dosyalar vardır, avukat temyiz edilse de olumsuz döneceğini bilir ama müvekkilinden 2 milyar daha tırtıklamak için dosyayı temyize götürür. bu bildiğin şerefsizliktir, meslek etiğine sığmaz. yapan var mı? çoook. sonra vatandaş. her olumsuz sonucu götürme işte abi temyize. yenilen pehlivan güreşe doymaz misali soluğu yargıtayda, danıştayda alıyorsunuz.
bak dellendim yine. özet geçiyorum develer; mantalite değişmedikçe ve adalete ayrılan ekonomik kaynak arttırılmadıkça istersen istinaf mahkemesi kur, istersen 7 tane ara derece mahkemesi koy aynı tas aynı hamam kalır senin yargı sistemin.
edit: hahaa oha amk biri eh işte vermiş bu entrye. hafız bi mesaj at da bi fikir teatisinde bulunalım. yetersiz buldun madem yazıyı bi de senden dinleyek..
ilk derece mahkemesi ile temyiz arasında bulunan mahkemedir.
I.derece mahkemenin kararlarını inceler.Davaların esası hakkında karar verebilir.
incelediği kararlarda yanlışlık varsa geri göndermeyerek kendisi karar verecektir.