eski çin, yeni amerikan politikasıdır. ülke bilmem kaç yıldır sağcı-solcu diye ikiye bölünmüş durumda. ırak desen sünni-şii vaziyetinde.
çin'in göktürk devleti'ni ikiye bölüp baskül politikası ile yönetmesinin yeni türevleri karşımıza çıkmaktadır. o bölünmüşlükten kurtulanlara kulak kabartmak gerekir.
abd'nin şuanki dış politikasının birinci ilkesi.
önce bölmek istediği ülkeyi ince ince milliyetçilikle işleyip daha sonra ayrıştırıyor.yer yer bu ince işleyişler din farkı, mezhep farkı gibi ayrımcılığa yol açabilecek farklılıklar da olabiliyor.
örnekleri ise sscb,yugoslavya,cekoslavakya ki adamlar hala bölünüyor. son hedef olarak ortadoğuda ırak.
böl ve yönet politikasının ardında kendine potansiyel rakip gördüğü ülkeleri iç karışıklıkla başbaşa bırakmak ve güçsüz kılmak. bazen ise ırak'ta olduğu gibi zenginliklerine hükmedebilmek için ülkede bir otorite boşluğu yaratıp ortalığı yağmalamak.
ingiltere'nin politikasıdır, nitekim ingilere sömürgelerinden çekilirken her zaman geride problemli bölgeler bırakmış sonra da problemler aracılığıyla dolaylı yoldan bölgeye müdahale etmeye çalışmıştır. Etkili bir plitikadır, büyük devletler gözardı etmez.
günümüzde değişmiş bir yöntemdir. şimdilerde; işgal et, etnik grupları birbirine düşür onlar zaten kendini parçalar sonra tekrar müdahale edip parçaları birleştir sözde özgürlük getir... ve sen kahraman ol...
emperyalizm taktiği. britanyanın üzerine güneş batmayan imparatorluk olabilmesinde kullandığı toplum yönetim araçlarından biri. günümüzde ve ülkemizde insanların etiketlerini kendilerinden daha çok sevmelerinin nedeni.