benim de var lakin şimdi pek gıdıklamıyor.
yoğurt suyu iyi diyolar. dene bi istersen.
tanım: sancısında hareket kabiliyetini nerdeyse sıfıra indiren böbrek sıkıntısı.
fiziksel taşlığımı kıskanan bobreklerim kendi aralarinda anlaşıp bizim neyimiz eksik diyip bana meydan okuyorlar. uyuyayim diyorum olmuyor. oturayim diyorum olmuyor. gecenin bir saatinde beni hastane kolidorlarinda surundurursunuz ha ! bakın bakalım bundan sonra neler yapacağım size. böbrek möbrek dinlemeden iyi fiyat veren birine satacagim birinizi. Sizinle mi uğraşacağım be.
Böbreğin birinde 3.4 mm birinde 4 mm olan taşlardır. Taşlar çok mu küçük acaba bu zamana kadar hiç ağrı yapmadı bende. inşallah acısız bir şekilde kurtulurum.
yaklaşık 3 haftadır müzdarip olduğum durum.
Daha öncedende 3 - 4 kere böbrek taşı düşürdüm ancak bunlar genelde 3 - 5 günlük sürede oluyordu, doktora gittim nafile (bkz: hastanede yaşanan dumur olaylar/#31208921) bu sefer peşimi bırakmıyor düşmüyor, bazen geçiyor 3 gün hiç bir şey yok, sonra ben buradayım diyor 2 gün hiç durmuyor. (bkz: rowatinex) i deneyeceğim meletten herkes mi memnun olur yahu demek ki var bir hikmeti.
böbrek taşları; böbrek kanallarında şekillenen küçük, sert mineral parçacıklardır.
böbrek taşları mineral ve asit tuzlarından oluşur.
erkeklerin yaklaşık olarak %12 ‘si; kadınların ise %7’si böbrek taşlarından şikayetçidir. rakamlardan da anlaşılacağı üzere kadınlardan çok erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır.
böbrek taşlarını önleyici tedaviler son 30 yıldır açıkçası pek değişmedi.
doktorlar, böbrek taşı oluşturma riski yüksek hastalarına bol su içmelerini ve okzalatça zengin ravent, bamya, ıspanak ve badem gibi besinleri tüketmekten kaçınmalarını tavsiye eder.
oysaki okzalatça zengin gıdalar insan beslenmesinde önemli bir yer tutar.
en azından bu tür gıdalar kalsiyum içeren besinlerle birlikte tüketilirse böbrek taşı oluşum riski de azaltılmış olunur. örneğin ıspanağı, kalsiyumca zengin bir gıda olan yoğurt ile birlikte tüketmeye özen göstermek gerekir.
ıspanağın yoğurt ile tüketimi gerçekleşmez ise vücutta kalsiyumun kısıtlanması neticesinde, ıspanaktan gelen okzalat kristalleri bünyede fazla miktarda emilir.
bu durum ise böbrek taşının bileşiminde yer alan bir maddenin- okzalatın- birikmesine yol açıp, böbreklerde taş oluşumuna davetiye çıkartır.
Ayrıca doktorlar, okzalat kristal gelişimini yavaşlatma özelliği olan potasyum sitrat içerikli ilaçları hastalarına önerir. fakat bazı insanlar bu ilaçların yan etkilerini tolere edemeyebilir.
-uluslararası bir dergide yayınlanan araştırmadan bir kesit-
doç dr. jeffrey rime ve çalışma ekibinin böbrek taşlarını önleme konusunda yeni bir tedavi uygulamasına ilişkin bir bildirisi yayınlandı.
araştırma bulguları; laboratuvar çalışmaları, bilgisayar destekli çalışmalar ve insan üzerinde yürütülen çalışmaların kombinasyonu ile elde edilmiştir.
projenin ön çalışması john asplin adındaki bir nefrolog tarafından gerçekleşti.
john asplin, böbrek taşını önlemede hidroksisitrik asitin bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceğini önerdi.
***
güneydoğu asya’da yetiştiriciliği yapılan garcinia cambogia bilimsel adıyla bilinen egzotik meyveden elde edilen doğal bir ekstrakttır hidroksisitrik asit.
***
hidroksisitrik asit; böbrek taşının bir bileşimi olan kalsiyum okzalat kristallerinin gelişimini inhibe edici etkiye sahip bir komponenttir.
bu etkileşme aslında belli koşullar altında okzalat kristallerin çözünebilir olduğunun da bir göstergesidir. araştırıcılar bu etkileşme reaksiyonunun nasıl cereyan ettiğini açıklamak için paçayı sıvadılar.
hidroksisitrik asit , kimyasal olarak potasyum sitrat ‘a benzerdir
ve aynı zamanda beslenmede suplement olarak kullanıma uygundur.
araştırma ekibi; potasyum sitrat ve hidroksisitrik asit’in gerçek gelişim koşulları altında, kristaller arasındaki etkileşimi incelemek için atomik kuvvet mikroskobu cihazını kullanmış.
bu teknik, araştırıcılara yakın moleküler çözünürlükte gerçek zamanlı olarak kristal büyüme kaydetmesini izleme olanağı vermiş.
atomik kuvvet mikroskobu görüntüleri sayesinde hidroksisitrik asit’in belirli konsantrasyonlarına maruz kalındığında esasen kristallerin küçüldüğü gözlenmiş.
oldukça doygun gelişim çözeltilerinde kristallerin çözülmesi ender görülen bir durum olduğu için araştırma ekibi ilk bulgularda açıkçası biraz şüpheye düşmüş.
yine de başlangıçtaki bulguları doğruymuş.
araştırıcılar aşırı doymuş çözeltilerde kristallerin çözüldüğünü gördükten sonra, mekanizmanın neden bu şekilde işlediğini araştırma yoluna gitmişler.
çalışma ekibinden taylor ve mpourpakis adlı iki araştırıcı; hidroksisitrik asit ve potasyum sitratın, kalsiyum ve kalsiyum okzalat kristalleri ile nasıl bağlandığını izah etmek için materyallerin yapı ve özelliklerini incelemek adına oldukça kesin sonuçlar veren bilgisayar destekli metodları içeren yoğunluk fonksiyoneli teorisini uygulamış.
hidroksisitrik asit’in kristal yüzeyler ile güçlü bir bağ kurduğu belirlenmiş. bir yük uyaran ile görünürde kalsiyum ve okzalatın serbest bırakılması kolaylaşmış ve bu da kristallerin çözülmesine neden olmuş.
potasyum sitrat ve hidroksisitrik ’nın başbaşa olan çalışmaları, her iki componentin kalsiyum okzalat kristali gelişimini engellediğini gösterse de, hidroksisitrik asitin daha güçlü ve yeni tedavi yöntemleri için avantaj sağlayan eşsiz özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.
hidroksisitrik asit; potasyum sitratın daha üzerinde bir tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir.
velhasıl kelam hidroksisitrik asit, böbrek taşlarını önlemede umut vaat edici bir tedavi olarak iş görebilir.
bu çalışma insanlarda oluşan böbrek taşlarını önlemeye yönelik etkili bir ilaç tasarımına zemin hazırlamak adına atılmış önemli bir gelişmedir.
uzun vadede ilacın güvenli bir şekilde kullanımını sağlamak ve dozaj miktarının uygun bir şekilde ayarlamak için çalışmaların derin bir boyut kazanması gerekmektedir.
bilimsel olup olmadığına ya da doktorlar tarafından tavsiye edilip edilmediğine dair en ufak dahi fikrim olmayan bir alternatif tıp yönteminin, ilaçlardan çok daha etkili olduğu yönünde tecrübe edinen kişilerden hikayelerini dinlemiştim.
pek inandırıcı gelmemişti ama küçük bir araştırma yapınca baya yaygın bir yöntem olduğunu gördüm.
ilgili bir haber metni şu şekilde:
''Karadeniz’de sonbahar mevsiminde görülmesine rağmen bu günlerde balıkçıların yüzünü güldüren eşkina kötek balığı, kafasında taşıdığı taşlarla şifa dağıtıyor. Kafasında gözlerinin arka kısmında sağ ve sol tarafta beyaz taşlar bulunan kötek balıkları Karadenizli balıkçıların ağlarına takılıyor. Balıkçılar tarafından ‘minekop’, ‘eşkina’ ve ‘mavroşgil’ olarak adlandırılan beyaz taşlar, un kıvamına gelecek kadar dövüldükten sonra limonla karıştırılıp 2 gün buzdolabında bekletildikten sonra 1 çay kaşığı zeytinyağı ile içildiğinde böbrek taşlarının düşmesinde yardımcı olduğu iddia ediliyor.''
2 gündür çektiğim müthiş sancılar sonrası doktora gittim, röntgen çektiler tahliller falan derken 2 böbreğimde de 7mm büyüklüğünde taş olduğunu söyledi. ilaç falan verdi ama henüz kullanmadım.
Kasığımın üstü ağrıyor, idrar yoluna girince mi esas bombayı yaşayacağım merak ediyorum.
bugüne kadar 3 tanesini doğal, 1 tanesini cerrahi girişimle düşürdüğüm vücut şeysi, artığı vb. tabiri caizse ciğerini bilirim, sorusu olan varsa özelden ulaşabilir.