vucutta iki tane bulunan , tek başına da kullanılabilen , işsizlerin geçim sıkıntısını bahane ederek tv kanalı yoluyla satmaya çalıştıkları , ithalat ve ihracatta önemli değeri bulunan organ.
sırf bünyeye gıcıklık olsun diye içeriginde bulunan kalsiyum ve ürik asit gibi maddeleri kristalleştirerek taş haline getiren ve ağrısı ile kıvrandıran organ.
su içmezseniz tahsilat için kapınıza dayanan, size türlü işkenceler eden mafya tarzı organ. bu yüzden, organ mafyaları da bu organa çok saygı duyarlar. dünyadaki bütün böbrekleri toplamak isterler.*
kandan üre, ürik asit gibi maddeleri süzüp atan organ. Üzerlerinde böbreküstü bezlerinin yer aldığı iki böbrek, omurganın her iki yanında, bel bölgesinde bulunur. Kırmızımtırak-esmer renkte, iri fasulyeleri andırır ve her birinin ağırlığı 120 ile 150 gram arasındadır. Her böbreğin içbükey kenarındaki göbek- ten, böbrek atardamarı girer ve böbrek toplardamarı ile sidik borusu çı-Her böbrek sayısız sidik borusun- dan (böbrek başına 20 kilometre kadar uzunlukta) oluşur, bu borular, kılcal kan damarlarıyla sıkı bir ilişki halindedir. Kanın temizlenmesi, iki aşamada ve bunlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Doğal artıklar (yani su, madensel tuzlar, üre, ürik asit, üratlar) veya dış kaynaklı artıklar (ilaç kalıntıları) bu sidik borularına geçer, sidiği meydana getirir ve havuzcukta birikir. Sidik, siyefclerin peryodik kasılmasıyla sidik torbasına aktarılacaktır. Sidik torbasında 500 ile 600 sm! arası hacimde sıvı birikince, cidarlarının kas lifleri kasılır ve sidik boşaltma ihtiyacı kendini duyurur.
Yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. (Böbreklerin rahat çalışması için bol sıvıya ihtiyacı vardır. Alınan sıvı miktarı sıcak ve kuru havalarda arttırılmalıdır. Günlük en az 2 litre su alınmalıdır.)
idrar uzun süre tutulmamalıdır. (Böbrek taşları oluşabilir).
Özellikle kış aylarında ıslak-soğuktan korunulmalıdır. Çünkü soğuk, böbrekleri etkileyecek ve nefropatilerin yerleşmesine yol açacak dolaşım rahatsızlıklarına sebep olur.
içilen su ve yenilen besinler temiz olmalıdır.
Böbrek iltihabı rahatsızlıklarında tedavi yarıda kesilmemeli ve ilaçlar zamanında alınmalıdır.
Bilinçsiz olarak ilaç tüketilmemeli
Diş çürükleri ve boğaz iltihabı hemen tedavi ettirilmelidir. (Çürük veya iltihaba yol açan mikroorganizmalar, kalıcı böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir.)