sadece zannetmektir. su dolu bir leğene, yarısı dolu bir maşraba koymakla, bu maşrabanın içindeki suyu leğene dökmekle arasında fark yoktur. yani leğendeki su seviyesi değişmeyecektir. buzullar da böyledir.
tabii bunlar su üstünde duran buzullar için geçerlidir. karanın üstünde duran buzullar erirse, söz konusu yükselme olabilir.
cahil cahil konuşan insan düşüncesidir. hayatında pozitif bilimle uğraşmamış, 1-2 dergi karıştırıp makale okumamış ve sonra ona buna ahkam kesmektedir. eriyen buzullar kendi hacimleri kadar suyun yerini değiştirdikleri için su seviyesinde çok bir değişme olmayacaktır. aslında hiç değişme olmaması gerekir ama sudaki iyonlar, mineraller gibi suyun saflığına etki eden maddeler suyun özkütlesini değiştirmekte ve böylece yer değişen su miktarını değişmektedir. az okuyun da, teneke gibi çok lakırdamayın.
edit: bildiğini zanneden arkadaşlar su üzerinde kalan buzullardan bahsetmişler. olayı şöyle açıklayalım; buzun yüzde 10 u su üstünde, yüzde 90 ı sualtındadır ve eriyen yüzde 90 lık kısım kendi hacmini dolduracak ve bir yükselmeye neden olmayacaktır. geriye kalan yüzde 10 un da yüzey alanı büyüyecek ve bir kısmı buharlaşacak diğer kısmı da ihmal edilebilecek bir yükselmeye neden olup tehlike oluşturmayacaktır.
Bir şeylere şartlanmış gibi görünen odakların gündeme getirdikleri önemli konu.
Güney Kutbu'ndaki Antarktika kıtasındaki buzların kalınlığı ortalama olarak 2 bin 133 metredir. Eğer buradaki tüm buzlar erirse, dünya çapındaki deniz seviyesi yaklaşık olarak 61 metre yükselir. Fakat, Antarktika'daki ortalama hava sıcaklığı -37°C'dir. Bu nedenle erimeyle ilgili fazla bir problem görünmüyor. Dünyanın diğer ucunda Kuzey Kutbu'nda ise buzlar güneydeki kadar kalın değil. Buzlar Arktik Okyanusu üzerinde yüzüyor. Eğer buzlar erirse, deniz seviyesi bundan etkilenmez.
Grönland'deki buzların erimesi halinde ise su seviyesi 7 metre kadar yükselecek. Çünkü Grönland ekvatora Antarktika'dan daha yakın. Bu nedenle sıcaklık burada daha yüksek ve buzlar erimeye daha yatkın.
Gelgelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere! Buzulların erimesi, doğrudan suların yükselmesinin nedeni değildir. yarısı su dolu bir bardağa birkaç küp buz atıp, buzlar erimeden önce ve eridikten sonra seviyeleri işaretleyebiliriz; akıl ve mantık var. su seviyesi kesinlikle artmayacaktır (deneye biraz dikkatsizce yaklaşırsanız veya yazın ortasında bu deneyi yapmışsanız, buharlaşmadan ötürü, seviye düşecektir bile). suların yükselmesi, sıcaklık yükseldiği için su molekülleri arasındaki boşluğun artmasından kaynaklanır. boşluk artınca hacim artar, sular yükselir. bu bağlamda, buzulların erimesi ve suların yükselmesi birbirlerine ancak dolaylı yoldan bağlıdır.