ucube icat evdeki en çok elektrik tüketen eşyadır. birde teknolojisi geliştirseler yok suyu yok buyu. birde mal gibi tasarımları var. bir koli yumurtanın sığmaması şişe vb ayarlı raf çekmece vb sisteminin olmaması daha neler neler. yap siyah renk koy cam benzeri kapakkaplaması ambiyans ve programlı efektli aydınlatmalı felan
mutfakta karanlıkta üvvv gider seyrederim saatlerce
illa alacaksanda en pahalısı niye alım gücü düşükler insan değil mi? soğuk suversin mesala kapısı açık kalınca güzel bir melodili ötsün. wifi bağlansın ayarlar için vs. ama nerde beyaz ucubeler birde arabalar var beyaz aynen bunlar gibi.
Günümüzde çok da gerekli olduğunu düşünmüyorum. Daha doğrusu olabilir de... Buzdolabı yekpare onlarca kilo bir şey olmamalı. Ne bileyim binalar, mutfaklar yapılırken kiler gibi ayrıca korumalı bir oda olmalı. Kapısı alüminyum mu olur? Çelik mi olur onu da bilmiyorum. içine gerekli ekipman da konur. Buzdolabı yerine her evin mimarisine uygun bir "soğuk hava deposu" tarzı bir şey olmalı. insanlar hem taşımak zorunda kalmaz o hantal buzdolabını. Hem altı kirlenecek, üstünüze devrilecek derdi olmaz.Yani kısacası kasasının büyük bir fazlalık olduğunu düşünmekteyim. Buna buzdolabı üreticileri el atsın. Standartlar belirlensin. Yeni yapılan evlerde hep bu "soğuk hava deposu" olsun. 21. yüzyıldayız. Artık buzdolabı taşımayalım bi zahmet. Çok mu zor?
lisede kimya dersinde "basınç" konusunda çalışma prensibini öğrendiğim ev eşyası.
efenim ideal gazın pv=nrt namı diğer paran varsa ne rahat diye bi formülü vardı. v (hacim), n (mol) ve r (basınç sabiti) buzdolabında zaten sabit olan değerler. sonuçta buz dolabının hacmi ve içerisindeki gaz değişmez. geriye sadece p (basınç) ve t (sıcaklık) kalıyor. yani sıcaklık, buzdolabındaki kompresörün çalışmasıyla doğrudan ilişkilidir.
göknil hocaya selam olsun. hanım hanımcık tatlış bi kimyacıydı. varolsun.
gıdaları belli bir derecede soğuk tutmaya yarayan, elektrikle çalışan alet. Yani amaç sadece gıdaları sıcaktan korumak degildir. Soğuk kutup bölgelerinde buzdolabı kullanmanın amacı, gıdaların donmasını engellemektir.
*Buzdolabına koyduğunuz sıvıların ağzını kapatarak içerideki nemi azaltıp kompresörün daha az çalışmasını sağlar ve elektrik tasarrufu yaparsınız.
*Buzdolabınızda ısıyı her 1 derece düşürdüğünüzde enerji tüketiminiz yüzde 6-8 oranında artar.
Yazıma başlamadan önce takvim yapraklarının veya telefonda ki digital göstergelerin 24 şubat 2016 yılını gösterdiğini hatırlatmak isterim.
ilk buzdolabı 1913 yılında icat edilmiştir. Amacı belliydi soğutmak, buzdolabı ilk icat edildiğinden bu yana tam 103 yıl olmuş, bu 103 yılın 90 yılını at bir kenara dünya son 23 yılda inanılmaz yol kat etti hele son 10 yıl öyle böyle değil. lafı uzatmıyayım 2.999-TL olan bir buzdolabı aldık, gece kendi kendine tıkırtı sesi çıkartıyor, yanlış anlaşılmasın arızalı filan değil bütün buzdolabları böyle, şikayet sitelerini açın marka farketmeksizin hepsi bu şekilde, ya arkadaş 103 yıl boyunca bir firma bir adam çıkıp sessiz buzdolabı üretemedi mi, evde tek başınasın takır tukur, gece yatarsın takır tukur, sözlükte bile adına onlarca yazı bulabilirsiniz
Soğutucu görevinin dışında üzerindeki magnetler sayesinde "bunlar da mı evlendi be!?" "Höhh hangi ara evlendi de doğurdu??" tepkilerini vermenizi sağlayacak günümüz vazgeçilmez teknolojik aletlerinden biridir hiç kuşkusuz.
(bkz: buzdolabından al haberi)
yaşanan bi hadise.
Yaşlı dayı buzdolabı almıştır yeni. Gören herkes dayı ya hayırlı olsun dolap almışsın diye ti ye alırlar.
Yine bir gün kalabalık bir kahve ortamında alay ederler iken.
Dayı ya sorarlar. Dayı hayırlı olsun yeni dolap almışın.
Dayı;(ibretlik bir cevap verir) der ki; sabah karıyı dolaba koyuyorum. Akşam gelince dolaptan çıkarıyorum. Kütür kütür am sikiyorum. der.
Sonrasınd ise bir daha kimse sormaz/soramaz.