"diğer dinlerde de oruç var" diyenleri aldatan bir süreçtir büyük perhiz. zira, islamiyet'teki oruç kavramından farklı olarak burada; salt hayvansal gıdalardan uzak durulur. bolca üzüm suyu içilir. oysa islamiyet orucunda, tan yerinin ağarmasından, iftara dek herhangi bir şey yenilip içilmez.
ermeni ortodoks kilisesinde dün yapılan dualarla başlamış dönemdir. katolik ve protestan kiliselerinde ise çarşamba günü başlayacaktır. bu döneme "alçalış dönemi" de denir. isa mesih'in çektiği acılar anısına yas tutulur, hayvansal gıdalardan uzak durulur. nikah, eğlence gibi şeyler düzenlenmez. tövbe, küslerin barıştırılması, oruç, kutsal kitap okumaları gibi şeylere önem verilir.
hıristiyanlıkta, paskalya yortusu'na hazırlığı amaçlayan tövbe dönemi.
isa'nın peygamberlik görevine başlamadan önce çölde oruç tutmasını örnek alan büyük perhiz, katolik kilisesi'nde paskalya'dan(ilkbaharın ilk dolunayından sonraki pazar günü) 6,5 hafta öncesine rastlayan küllenme çarşambası ile başlar ve pazar günleri dışında 40 gün sürer; ortodoks kilisesi'nde ise paskalya'dan sekiz hafta önce başlar, hem cumartesiler hem de pazarlar perhiz dışında bırakılır.
büyük perhiz'in, paskalya'dan önceki son haftası kutsal hafta olarak adlandırılır ve hurma pazarı(isa'nın kudüs'e giriş günü) ile başlar.