türkçe'ye ''işadamı sınıfı'' olarak tercüme edilebilecek, ayrıcalıklı servisin alınabildiği *** , biletinin ekonomi sınıfının en az 3 katı olduğu ve uçakların ön tarafında bulunan, normal sınıftan perde ile soyutlanmaya çalışılmış, yolcu bölümü. bir üst sınıfı ise first class* olup her uçakta yoktur.
business class'ı şu tip yolcular kullanır:
- paraya para demeyenler
- bilet parasını vergiden düşenler
- hava atma hastaları
- alkolikler
sonuçta uçak düşerse ekonomi veya business farketmez. aynı yerden kalkıp aynı yere inilir. yani indiklerinde bir bakarlar yanlarında aynı terminalde ekonomi yolcuları da durmuş ve aynı bantta bavul bekliyor, ama kendilerinin cüzdan daha ince nedense. bu tip keriz parası kazanma yolları için : (bkz: brand proliferation)
efendim iç hatlarda business class ayrımını anlamamaktayım. bugün yaptığım ankara istanbul yolculuğu yaklaşık 40 dk sürdü. perde ile ayrılmış bir kısım insan business class ta uçuyordu. ancak ben bu uçuşa 134 ytl öderken kendileri 300 ytl ye yakın bir para ödediler. şimdi sormak istiyorum. 40dk bi yolculuk için bununda en az 15 dk sı iniş kalkış desek, 25 dk havada kalmak için bir insan aradaki bu farkı neden verir. tamam içiceğin 2 3 bardak portakal suyu, bir iki kek içinmi. böyle bir yolculukta business class tercih edenlerin bilet parası ya bir şirket tarafından karşılanıyordur yada haksız biz kazanç söz konusu olabilir. hakkıyla para kazanan kimse 25 dk havada kalmak, 2 portakal suyu içmek için bu fiyat farkını vereceğini sanmıyorum...
artık aradaki perdeyi de kapatmıyor host/hostesler. dikkat ettiğim kadarıyla serviste de bir fark kalmadı. bütün havasını kaybetti lan biznıs kılas. ahaha, siz de normalsiniz, hatta biraz da salaksınız, aynı yeri fazla paraya alıyorsunuz. ahaha, süper.
şayet koltuk genişliği yüzünden tercih ediliyorsa, ekonomi sınıfında 15 numara kanattaki koltukları tercih edebilir. Orası da en az business kadar geniştir.
edit: seneler önce 15 numara demişim, sanki her uçakta 15 numara oluyor acil çıkış. malmışım. kastettiğim acil çıkıştır, düzeltirim.
tek koridorlu ve kısa menzilli iç hat uçuşlarında fark hissettirmese de, geniş gövde ve uzun menzilli dış hat uçuşlarında gerçekten fark yaratan kabin sınıfı olur kendisi.
15 gün arayla ikisini de test ettiğimden deneyimlerimi paylaşmak isterim lakin evvela belirteyim;
yukarıda belirtilenler gibi ne şirket bileti ne baba parası tastamam çaresizlikten alınmış biletler sebebiyle yolculuk yapmak zorunda olunduğu için tercih edilmiştir.
geniş gövdeli teyyarelerde koltukları yatar, yatak olarak kullanılabilir.
koltuk araları gibi bir sorunu yoktur.
kabin içi hizmet kalitesi daha yüksektir, kıtipiyozun teki olsanız da bu muamele karşısında kendinizi bir bok zannedebilirsiniz.
uçuşunuz 8-10 saat falan sürecekse rahat rahat uzanarak uyuyabilirsiniz.
tek koridorlu teyyarelerde ise koltuk darlığı bir nebze göze çarpar.
kabin içi hizmet aslında aynı olsa da size daha az zamanda daha az personel hizmet etmeye çalışır.
kıssadan hisse: uzun uçuşlarınızda tercih etmeniz şiddetle tavsiye edilir. özellikle ömürde bir defa falan yapacağınız yolculuklarınızda imkan dahilindeyse kabin sınıfı yükselterek (bkz: upgrade) daha rahat bir yolculuk yapmanız tavsiye edilir.
kisa ucuslardansa uzun ucuslarda fark yaratan sinif. 13 saatlik ucusta ev konforuna yakin yatip uyuyarak ucarsiniz, hostesler gik deseniz en iyi servisi verir, ucus oncesi ve sonrasi da yeme icme servisi alirsiniz. valizleriniz once alinir, once teslim edilir gibi avantajlari olmaktadir. yine uzun ucuslarda yeme icme kalitesi adina thy icin konusacagim ekonomide her turlu ickiye sinirsiz erisebiliyorsunuz. bi sampanya vermiyorlar onun disinda corba ve meze opsiyonlari yok cok da möhim mevzular degil zaten kanimca.
bir kere son dakika ekonomi sınıf bilet kalmayınca aldığım uçuş kabin türü. türk hava yollarında iç hatlarda kullandım. Öncelikli check in yapabiliyorsunuz ayrı bir banko var ve kocaman yazıyor burası sadece business class için diye .Uçağa ilk bindiğiniz zaman hoş geldin içeceği ve fındık veriliyor. güzel bir başlangıç oluyor. bir de tüm uçuşta sadece business class yolcularıyla ilgilenecek olan bir görevli oluyor. sonra menü getiriyor. ama iç hatlarda genelde tek bir menü oluyor. alkol servisi yok. meşrubat ve kahve çay ikramı var. bence bu büyük bir eksiklik. ben 700 tl verdiysem alkol de menüde olmalı. özel bir yemek menüsü geliyor tatlısı falan. tabi güzel bir sunumla. metal çatal kaşık porselen bardaklar falan. sonra istediğiniz birşey olursa çağırıyorsunuz hostesi. bir de bazen küçük uçak denk gelirse koltuklar standart oluyor. ortadaki koltuk sehpa niyetine kullanılıyor. derken yolculuk bitince sizi inişte direkt cip otobüse alıyorlar. iETT otobüsü gibi olan büyük otobüsleri beklemiyorsunuz. ha bir de en büyük rahatlık eğer havalimanında lounge varsa lounge ı kullanabiliyorsunuz. türk hava yolları özel yolcu salonu da denilen loungeları gayet lüks ve rahat. atıştırmalıklar çorba çay kahve oluyor. iç hatlarda yine alkol yok o ayrı bir sorun. diğer özel yolcu salonlarından farkı ister 2 saat kalın ister 6 saat. bu bir artı. mesela diğer özel yolcu salonlarında maksimum dört saat falan kalabiliyorsunuz.
sonuç olarak türkiyede mesafe kısa olduğu için iç hatlarda business önermem.yurtdışı uçuşlarda business gerçekten konforlu. ama bazen iç hat uçuşlarda ekonomi ile arasında 150 tl gibi bir fark oluyor. o zaman tavsiye ederim. Yalnız eğer aktarmalı ve uzun bir yolculuk yapacaksanız business alabilirsiniz. mesela izmirden van a türk hava yolları direkt uçmayabiliyor. özel yolcu salonunda bekler rahat geçirirsiniz yolculuğunuzu.
buddy pass ve cet biletleriyle cok uctugum class. eskiden ekonomi sinifinda koltuklarin on bosluklari cok daha dardi ve tv, oyun v.s. imkanlari da cok daha az secenek ve fonksiyonellige sahipti. saatlerce ekonomi ucmak cok buyuk eziyet haline geliyordu. artik oyle degil.