BiR TOPLULUKTA YAPILMAMASI GEREKLi GELEN EYLEMDiR, KiMSE BiZiM PiSLiĞiMiZi GÖRMEK MECBURiYETiNDE DEĞiL, BUNU YAPAN EĞER ÇOK SEVDiĞiM SAYDIĞIM BiRiYSE SIRF BU HAREKETiNDEN DOLAYI GÖZÜMDEN DÜŞER.
Psikanalizde abject, sistemin tutarlılığı ve bütünlüğü için dışlanan nesne olarak düşünülür. Burun karıştırmak, nedense anaokulundan ilkokulun ortasına kadarki çağda çocukların sıkça yaptığı ve yiyerek sonuçlandırdığı edimdir. Çocukların pis ve cıvık olanla hemhal oluşu yaygın görülen bir olgudur ve bu tarz meşguliyetler psikoseksüel gelişimlerinin ilginç bir parçasıdır. Sonra yerini genital bölgelerle haşır neşir olmak alacaktır. Ancak abject olarak düşünülemez çünkü kişi ister çocuk ister yetişkin olsun sümüğüyle oynamaktan keyif alır, adeta sistemden atmak istemiyordur.
Yetişkinlikte görülen burun karıştırma ise, daha çok kimsenin görmediği bir anda daha iyi nefes alabilmek için yapılan bir edimdir diyebiliriz. Evet sümüğü parmakta yuvarlamak tıpkı çocuklarınki gibi keyif verir. Burada artı-keyif ise, kimse görmezken yapılıyor olmasıdır. Çocuklar gizlemezler.
Peki bu kadar yaygın olan iğrenç edim olarak burun karıştırmak, neden gündelik söylemimizi meşgul etmediği gibi, sanat veya edebi eserlerde kendine yer bulamamıştır? Çocuk edebiyatında yer aldığına şüphe yok, ama ne bileyim, viktoryen dönem romanlarında neden bir karakterin burnunu karıştırışı uzun uzun anlatılmamıştır? Ağlamak, hıçkırmak, omuz silkmek gibi sıradan şeyleri okurken, burun karıştırma, sümükle oynama gibi boş zaman etkinliklerinin tasviri edebiyatımızı süslememiştir? Zira burun karıştırmak, gündelik ve sıradan olanı kesintiye uğratan, kişinin kendisiyle baş başa kaldığı ve ontolojik bir varoluşa sahip olduğunu fark ettiği anları sembolize etmez mi? En az mektup yazmak, en az gaz lambasını yakmak veya at arabasında tefekküre dalmak kadar sıradan ama ağırlığı olan bir edim değil midir? Sorarım size!
hiç yapmıyormuş gibi burada ahkam kesenlere gülüyorum.
cinsiyet farketmeksizin, kimi açıkça, kimi tek başınayken, ama, istisnasız herkesin yaptığı eylemdir. çünkü burun temizliği gereklidir. yapmıyorum diyen yalan söylüyordur.
bunun uygun olanı tabii ki insan içinde degil, bir lavabonun başında yapmaktır. ama günde 12-13 saat çalışan insanlar için her zaman uygun şartları yakalamak zor olabilir.
Yurdum sürücülerinin, kırmızı ışıkta beklerken yaptığı ritüel sayılabilecek tiksinçli eylem.
Boşa zaman geçirmekten hoşlanmayan, zehir gibi milletiz maşallah!
Hiçbir şey yapamıyorsak, burun karıştırırız, balgam atarız, oramızı buramızı kaşırız, yani illa bi aktiviteye yelken açarız çok şükür.
burun karıştırmayı nasıl durdurabilirim arkadaşlar biri bana yardımcı olabilir mi?
ulu orta kaşınıyor bazen bende toplu taşımada, yemekhanede, halk arasında olur olmadık yerde istemeden de karıştırıyorum sonra rezil olmamak için o sertleşmiş pis sümüğü cebime atıyorum..