buruciye medresesi

entry9 galeri1
    1.
  1. sivas'ta bulunan anadolu selçuklu döneminden kalma tarihi yapı. halen çeşitli güzel sanatlar konularında çalışmalar yapılmaktadır. ayrıca avlusunda yaz akşamları canlı tasavvuf müziği yapılır. bir bardak çay hatrına koca bir konseri dinlersiniz, hayatınızın anlamının gözlerine dalıp gitmişken...
    3 ...
  2. 2.
  3. medrese içinde hat, tezhip, ebru, tahta oymacılığı, müzik aletleri yapımı gibi kurslar barındıran; gittiğinizde hiç kalkmak istemeyeceğiniz dinlendirici mekan.
    1 ...
  4. 3.
  5. sivas'taki ender güzel vakit geçirme mekanlarının * en başında gelen, buram buram tarih kokan, şimdilerde de çeşitli sanatsal eğitimlerin veriliyor olmasıyla ilk yapılış amacına bir derece daha uyabilmiş medrese.

    akşamları, ortamın büyüleyici otantizmini tamamlayan * tasavvufi canlı müzik dinletisi ile adeta huzur dopinglersiniz.. tabi bu kadar güzellik bir araya gelmişken *tam olsun diyenlerin, sevdiklerini yanlarında getirmeyi unutmamaları şiddetle tavsiye olunur.. *

    --spoiler--
    1271 yılında yapılan Buruciye Medresesi Sivas'ın ileri gelen zenginlerinden olan aslen Hamedan (iran) yakınlarındaki Burucird şehrinden olan Muzaffer Burucerdi tarafından pozitif bilimlerin okutulması amacıyla yaptırılmıştır.

    Açık avlulu 4 eyvanlı olan medrese; Selçuklu Dönemi taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Medrese cephesi sarımtırak renkli kumlu taştan son derece bezeme zenginliğine sahip bir şekilde yapılmıştır. Cephede madalyonlar ve rozetler kabartma tekniğinde işlenmiştir. Dört eyvanlı ve iki katlı olan medresede; yanlardan dörder sütuna dayanan düz taş örgülü revaklar klasik bir olgunluk gösterir. Sütun başlıkları ve sütunlar değişik dönem (Roma - Bizans) özelliklerini gösteren devşirme malzemelerdir. Giriş eyvanının güneyinde mescidi (kitap satış yeri oldu) kuzeyinde ise medreseyi yaptıran Muzaffer Burucerdi ve iki çocuğunun türbesi bulunmaktadır. Türbede Selçuklu sanatının en güzel örnekleri olan çiniler türbeye ayrı bir güzellik vermektedir. Kare mekandan türbeye geçiş Türk üçgenleri ile sağlanmıştır.

    Medresenin kuzey güney ve ana eyvanı yazlık dershane olarak, ana eyvanının güney ve kuzeyindeki büyük odalar ise kışlık dershane olarak kullanılmıştır.

    Medresenin Taç Kapısı üzerinde;
    Arapça, ilim talep etmek her Müslümana farzdır hadisi dört bölüm halinde kabartma olarak yazılmıştır. Ana eyvanın cephesinde sağ alt köşeden başlayarak tüm cepheyi dolanan ve sol alt tarafta son bulan Ayetel Kürsi kabartma olarak sülüs hatla yazılmıştır.
    --spoiler--

    (bkz: http://www.sivas.gov.tr/turizm/bolum.php?kat=130)
    0 ...
  6. 4.
  7. sivasta istanbuldan gelenlerin vakit geçirmek için en uygun bulduğu yer.
    0 ...
  8. 5.
  9. Timur Anadolu'ya dayanmış, az sayıda Osmanlı askeri tarafından korunan Sivas Timur'a teslim olmuştur. Bunun üzerine Timur kırıma girişmiş ve şehri yakıp yıkmaya başlamıştır. Ancak yıkmak için çok uğraştığı Buruciye Medresesi bu kırıma dayanmış, Timur'a inat edercesine yıkılmamıştır. Güney tarafındaki duvarın kararmış ve biraz eğik olması Timur'un burayı yakıp yıkmak istemesinden ileri gelir.
    0 ...
  10. 6.
  11. sivas'ı gezerken denk gelir de içerisine girerseniz, meftunu olacagınız mekan. içeride tanesi 1 liradan gayet güzel çay servisi var. 4 çay içip 4 saat oturabilir, kitap okuyabilirsiniz.

    sivas valiliği işletiyor. ben 3 - 4 kez kendime gelmek ve dinlenmek için uğradım: hiç kalkasım gelmedi. içeride 'kesintisiz' yedi karanfil çalıyor: (halk müziği örneklerini - türküleri - batılı enstrumanlarla ve enstrumantal olarak yorumlayan bir seri çalışma...)

    bakınız: http://tr.wikipedia.org/wiki/yedi_karanfil
    0 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. 9.
  15. 1271 yılında, selçuklu sultanı 3’üncü gıyaseddin keyhüsrev döneminde inşa edilen medrese. iran'ın burucird kasabasından gelen muzaffer burucerdi tarafından, fizik, kimya, astronomi öğretimi amacıyla yaptırılmıştır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük