bursa sanayisinde yaşanan grevin faturası

entry11 galeri0
    1.
  1. Herkese çıkacak olandır.

    Üzülerek söylüyorum ki mevcut yöntem yanlıştır. Ve yine üzülerek söylüyorum ki haklıyken haksız duruma düşülecektir. Zaman bunu gösterecektir.

    Çalışanların şartlarının iyileştirilmesi, bir çalışan olarak elbette ki hepimizin ortak temennisi.

    Ancak pireye kızıp yorgan yakmak, bindiği dalı kesince kazançlı çıkacağını düşünmek, ne yazık ki profesyonel bir yaklaşım değil.

    Çalışanın ekmek kapısına zarar vermesinin, sonrasında da şartların daha iyiye gideceğini umut etmesinin oluru yok.

    Mevcut yaklaşımla olacakları göremiyor olmaları da çok üzücü.

    Yaklaşık 5-6 sene öncesiydi. Avrupa’daydım. italya’da çalışanlar benzer sıkıntılarla, makarnayı, unlu mamulleri, ülkenin sınırlı üretimini ve ulaşımı boykot etmişlerdi. içerideyken durumun vahametini anlamak çok zor. Ancak o zamanlar biraz uzaktan bakıldığında yanlış yapıldığını görmek zor değildi. Sonrasında ne mi oldu? Boykotu bir yaşam tarzı haline getiren italya’nın ekonomik durumunu hepimiz az çok biliyoruz. italya’nın boykot geçmişi ve sonuçları için google’a strikes in italy yazmanız yeterli.

    Senelerdir yabancı ortaklı firmaların yatırım bölümlerinde çalışmış ve bu sayede birçok ülke görmüş, birçok ülkenin yatırımlarını planlayan ekibin üyesi olmuş biri olarak söylüyorum ki, yapılan bu boykot, yasal olsun ya da olmasın, şirkete zarar vermektedir. ve Şirketin üstündeki amcalardan hiçbiri size vah vah demeyecektir.

    Çünkü yatırımlar ve şirketin devamlılığı için her sene şöyle bir öngörü yapılır. Ülke güvenilir mi? Teknik seviye uygun mu? işçilik maliyetleri uygun mu? Önümüzdeki on sene için durum stabil mi? Yan sanayiler yeterli mi ve stabil mi? Ürün bana kar ettiriyor mu? Kira bedelleri uygun mu? Vs vs...

    Şimdi bizim duruma gelelim. Ana sanayisiyle, yan sanayisiyle stabil olmayan bir durumla karşı karşıya yabancı firmalar. işçilik maliyetlerinde bir yükselme öngörülüyor ki doğu avrupa’da işçilik maliyetleri daha düşük olduğu için bu alanda rekabet edilebilirliğimiz pek de mümkün değil. Bizi biz yapan, motivasyonumuzken onu da kaybediyoruz. Ve mevcut durumda şirket sürekli olarak zarar ediyor. Bu zararın tolare edebilirliği zaman içerisinde ortadan kalkacak.

    Rakip lokasyonlarla yapılan tüm savaşlar kaybedilmek üzere. Sizin şirketinizin zararına neden olduğunuz her dakika onlar yeni gelecek ürünlerin ve yatırımların kendi ülkelerine yapılması için çalışmalarına daha büyük şevkle devam edecekler.

    Bundan sonraki aşamada şu mümkün.

    Yukarıdaki amcalar, böyle zarar etmektense, taşıyorum kardeşim firmayı diyerek, haritada başka bir ülke seçebilir. Sen de bahçede çadırında okey oynamaya devam edebilirsin. Savaş cephede kazanılır. Şartların iyileşmesini istiyorsan, kar getiren bir firmanın çalışanı olarak istemeliydin ki seni savunması gerekenler bunun için o amcaların karşısına elinde yeterli doneyle gidebilsin.

    Zarar eden şirkete o amcaların ne vereceğini ben söylemeyeyim.

    iki ülke lokasyonunu kapatıp başka ülkelere taşıyan bir firmada, böyle bir ekipte çalışan biri olarak söylüyorum, mevcut yöntem yanlış.

    Bu yanlışı yapan ülkeler gördüm, polisler eşliğinde makineleri sökülüp taşınırken ağlıyorlardı.

    Bazen az olması, hiç olmamasından daha iyidir.

    Sevgiler.
    8 ...
  2. 2.
  3. grev haktır. anayasal güvence altındadır. işçi sınıfının ezilmesine karşı yaptığı haklı grevler bakanlar kurulu tarafından teker teker ertelenirken neredeydiniz? avrupalının emperyalistin yan sanayi üretimini ucuza yapacak diye türk işçisini kimse köle zannetmesin. eğer açlık sınırında yaşayan her gün iş cinayetlerine kurban giden işçi hakkını aradı diye bir bedel ödenecekse ben bu bedeli ödemeye hazırım.
    3 ...
  4. 3.
  5. Bana çıkacaksa çıksın. işçi kardeşime helal olsun.
    0 ...
  6. 4.
  7. Otomotiv sektöründe doğu avrupada Türkiye gibi yan sanayisi olan kaç tane ülke var ve bu ülkelerin bu fabrikaların ürettiği araçlarda pazarı ne kadar. Grev olan fabrikaların hiç birisi ülkeyi bırakamaz. Tofaş doblo linea üretiyor büyük kısmı bu ülkede. Cliodan önce symbol ve fluence içinde aynısı geçerli. Ford transit ve connectinde büük kısmı bu ülkede kalıyor. Yani öyle kaçıp gitme gibi bir durum olmaz.

    Ülkeye yatırımcı gelsin diye köle gibimi çalışsın bu insanlar.
    1 ...
  8. 5.
  9. Tek kelimesini okumadım ve grev i haksız çıkaracak her türlü düşünceninde AMK. Ulan kodamanların daha az para kazanması veya ülke ekonomisi veya imajı her ne boksa kimin umrunda. Ulan o işçi evde çorba kaynatabiliyor mu ben ona bakarım.

    O kadar ülke ekonomisini düşünüyorsanız saraya akan musluklara tepki gösterin pezevenkler.
    2 ...
  10. 6.
  11. patronun biraz az kazanmasını sağlamak demek ki fatura olmuş. ferrariye değil de mercedes sl'e binsin diye bu direniş. ama biliyor musun dostum, babasının ay sonunu düşünmeden alacağı bir elbiseyle senin faturandan çok daha fazla mutlu olacak bu insanlar. şimdi lütfen siktir git ve lütfen öl kimsenin görmediği bir yerde. donuzlarımdasın artık .
    1 ...
  12. 7.
  13. AMK ADAMLAR CALINCA BENIM PARAMI CALIYOR SANENE DIYENLERE INAT BENIM PARAM HELAL OLSUN, BU ADMALAR YUZUNDEN PATATES 5 LIRA OLDUYSA HELAL OLSUN AMK!
    0 ...
  14. 8.
  15. Haklı bir direniştir . Bosch fabrikası ağır sanayi olamamasına rağmen maaşlarında bu kadar iyileştirme yapılması ağır sanayi işçilerini tetiklemiştir . Türkiye şuan Fransa mercedes fabrikasına parça göndermemekte çünkü reno direnişte mercedes durma noktasına geldi . Diren reno diren tofaş diren mako diren coşkunöz diren otottrim diren ford otosan diren delphi diren valeo diren major skt .
    0 ...
  16. 9.
  17. merak etmeyin ülke dediğin bu tarz şeylerle batmaz, ayakkabı kutularıyla, kasalarla, makaralarla batar.
    0 ...
  18. 10.
  19. dibi dibi rek adlı kullanıcı gayet net açıklamıştır olayı ayrıca haklı eylemlere diyecek bir şey yok ama zamanlama biraz manidar değil mi bunun için seçim öncesi komplo teorileri sevmem ama , umarım kötü sonuçlar doğurmaz.
    1 ...
  20. 11.
  21. Yerinde bir analiz. işçilerin grevi gayet haklı, gayet yasal. Buna kimsenin bir diyeceği yok ancak gerçekler malesef Acıdır. firma sahiplerinin "zavallı işçilere haklarını verelim." Diyeceklerini sanıyorsanız ne yazık ki, hatta allah kahretsin ki yanılıyorsunuz.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük