Yapımına 1998'de başlanan metro sistemi. Bursa'nın merkez ilçe ve semtlerini çoğu noktada doğu-batı doğrultusunda birbirine bağlar.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Ankara metrosunun ismi olan Ankaray ilham alınarak adı Bursaray konmuştur. BURULAŞ isimli Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirket tarafından işletilmektedir.
üniversiteye mudanya ya ve hatta otobüs terminali ne kadar ulaştırılmadıktan sonra tramvay havasından ötesini yaratmayan ulaşım sistemidir. raydaki metroların sayısını arttırıp gece 12 den sonra sefer yapmadıkları gibi, aynı güzergahtaki karayolu taşımacılığını özel halk otobüsleri sistemine yığmaları açısındanda komik bir yapılanma örneğidir.
bursa'nın şehir içi ulaşımını sağlayandır. ayrıca olmasa da olurmuş.
zira üniversite durağında binip arabayatağı'nda inen yada emek'te binip demirtaşpaşa durağında inen yolcu da 1,30 tl verirken, ihsaniye'de binip organize sanayi durağında inen yolcu da 1,30 veriyor. adaletsizlik var.
tamı tamına 31 km uzunluğunda bir hafif metro sistemidir. izmir metrosunun 11 km olduğunu düşünürsek bursa'lı idarecilerin ne büyük bir iş yapmış olduğunun farkına varırız.
yazın vagonların içinde götünüzden akan tere hiç bir çözüm getirmeyen sistemdir. sanıyorum ki akp li bb si insanlara cehennemi anıpsatıp doğru yola sevk etmek adına böyle bir uygulama yapmaktadır. *
şu an yapımına devam eden etap; Arabayatağı'ndan Kestel'e kadar yapılacak hattır.
daha sonra Bursaray'ın tek güney-kuzey doğrultulu hattı Osmangazi istasyonu ile Terminal arasında yapılacaktır.
şu an yaklaşık olarak günde 180 bin yolcu taşıması hasebiyle trafiği çok rahatlatır halde. özellikle üstteki hatlarda tamamlanınca çok gelişmiş bir metro sistemi olacaktır.
Arabayatağı-kestel hattı tamamlandığında 4-5 sene önce hayal olan bir öğrencinin kestelden üniversiteye rahatça gitmesi durumu gerçekleşmiş olacak.
Edit: bu entry yi yazdığım dönemde izmir yolundaki aşırı trafik yoğunluğunu göremiyordum. Şu an fark ediyorum ki metro eğer yerin altından gitmiyorsa bi halta yaradigi yok.
üniversite , batıkent , yüzüncüyıl , özlüce , ertuğrul , altınşehir metro duraklarında oturacak yer bulup küçük sanayiye gelindiğinde full dolmuş olan bi metrodur. Eğer yolculuk uzun olacaksa bu duraklardan birine bininmesi tavsiye olunur. Tabi yüzüncüyıl durağında dolduğu da oluyor. En garantisi üniversite durağı.
Sabah ve aksam saatlerinde izmir yolunun ırzına geçen metrodur. Yani birşey sırf yaptık demek için yapılmaz ki arkadaş. Şehrin en yoğun trafik hattının gidiş gelişinin 2 şeridini kapatıp metro yaptık demenin bi anlamı yok. Yapacaksan yerin altından götür onu bizde allah razı olsun diyelim.
Sabah ve akşam saatlerinde Üniversite olanına binmek çok güç. Tam bir yüz karası insan çöplüğü. Övünenler sabah 7:45 te acemlerden üniversite yönüne binsin binebilirlerse. Büyüyoruz, gelişiyoruz... boksunuz bok. Birinin koltukaltından bildirdim.
Haftaiçi saat sabah 08-09 arasi ölümüne dolu ölümüne oksijensiz. Hayır Bursa'ya geldim geleli merak ediyorum bursa halkı metrodan önce ne kullaniyordu. Yeşil otobuslerden kol bacak sarkan görüntüler canlanıyor gözümün önünde.
Müjde ! Recep Altepe oksijensiz solunum yeteneğini güzel Bursamıza getiriyor. Yeni ve modern metrolarımız sayesinde artık hem oksijensiz solunum hemde sabır taşı yeteneğini kazanacaksınız. Ayrıca ilk veya son vagona binmek istemeniz ile metro durağında küçük bir yürüyüşte sizi bekliyor.