bir bahcesi vardır giriste, keskin bir simsir kokusu. yine bahcesinde erik agacı. minik bir havuz hatta. onceden resim dersleri hep bahcede yapılırdı. birde bandırma vapuru maketi vardı. simdi nasıl bilmiyorum ama o yıllarda bahcede dolasması bile keyifliydi.
zamanında disiplini ile bilinirdi. ortaokulu bklde okumus birisi olarak, benim okudugum ilk yıl bir mudire hanım vardı ki akıllara zarar. okula girerken elinde cetvelle etek boyu kontrolu yapar, dizaltı corapları buyuk bir azimle tek tek olcerdi. sonraları forma degisti ilk once, mudire hanım emekli oldu, simdi ne zaman bir bkl li kız gorsem hayret ediyorum ozellikle etek boylarına ve makyajlarına.
1854'te tarihi mahkeme hamamı karşısında, bir katlı kagir bir bina olarak inşa edildi. aynı yıl erkek rüştiyesi olarak kullanılmaya başlandı; 1892'de mülki idadi'si ile birleştirildi. 1911'de kız rüştiye (malhatun) mektebi adını aldı. bu değişiklik sırasında; kuzeye bakan bahçe tarafında iki dershaneli, numune-i terakki adında, köse nuri efendi'ye ait özel okul açıldı ve bu okul 1915'e kadar eğitim-öğretim yaptı. 1920' de kapatılan okuli ismail hakkı bey tarafından kız sanayi mektebi adı altında tekrar eğitime başladı. 1920-1921'de yunanlılar okul binasını hastane olarak kullandı, bu sırada yatılı öğrenciler bugünkü müdür evinde kaldılar. öğrencilere bu evin karşısındaki binada ders okutuldu. yunanlılar'ın tahliye edilmesinin ardından gizliliğe bursa kız muallim mektebi adıyla yeniden öğretime başlandı. 26 eylül 1949'da ismi "kız lisesi" olarak milli eğitim bakanlığı'nca tescil edildi. bursa kız lisesi içerisinde, 1993-1994 öğretim yılından itibaren yabancı dil ağırlıklı lise de açıldı (süper lise). atatürk'ün manevi kızı prof. dr. afet inan (ank.ünv.d.t.c.fak.), prof.dr. afife batur (i.t.ü.mimarlık fak.), prof.dr. yıldız aydın avanoğlu (ist.ünv.cerrahpaşa tıp fak.) bursa kız lisesi'nden mezun olan olmuş önemli isimler arasındadır.