Bursa'nın en iyi okullarından biridir. Çok iyi hocalar gelip geçmiştir. Hocalar deneyimli ve ilginçtir, sadece ders anlatmaz eğlendirirler de. Bu okulun güzel gelenekleri vardır:
-9'lara merhaba
-12'lere veda
-balfest
-balcup
-su savaşı
-tebeşir günü
-seçim haftası
-uzun eşek(geleneksel oyun)
-yabancı dil gecesi
-halk oyunları
-tiyatrolar
-balzirve
Güzel yanlarından bazıları:
-büyük bahcesi ve bitkiler
-halı saha ve spor salonu
-çardaklar
-büyük satranç
-kütüphanenin öğrenci yönetminde olması
-seminer ve konuşmaların bilgilendirici ve akıcı olması( sürekli yapılır )
-yemekhanesi ve pansiyon
-müzik odası
Efsane hocalarının birer birer emekli olması ve Bursa' da pek çok Anadolu Lisesi ve özel okul açılmasıyla eski havasını kaybetse de hala güzeldir benim canım eski okulum.
bursa ilinin osmangazi ilçesinde bulunan lise mertebesindeki eğitim kurumu.
baştan önemle belirtmem gereken husus şudur ki, ben burada yaşadıklarımı, izlenimlerimi ve görüşlerimi sizlere aktarıyorum. bunun dışında ne bir kişiyi, ne bir kurumu, ne de bir kuruluşu karalamak gibi bir amacım yok.
gidip gördüğüm, eğitim aldığım bir okul olarak söylemem gerekiyor ki, gelmeyi planlayanlar var ise gelmesin. gelelim bunun nedenlerine.
1- günümüzde devlet okullarının genel durumu ortada. "nasıl yani, kötü mü?" dediğinizi duyar gibiyim. şöyle, bu okulları topyekün genelleyerek iyi veya kötü diye peşin hüküm vermek tabi ki yanlış. ancak bursa anadolu özeline gelirsek, öncelikle sınavları zor. en kolay geçeceğinizi düşündüğünüz dersten bile kırık not alıyorsunuz. müzikten dahi 3 alana şahit oldum.
2- başımdan geçen bir olayı anlatayım sizlere şimdi. 1 dönem boyunca okuduğum okulda, okuduğum dönem boyunca tarih dersi görmedik, evet gözünüz yanılmadı, yanlış okumadınız. tarihçi bir kayboldu, pir kayboldu. tarih derslerini başka derslerin hocaları ikame etti, ancak onlar tabi ki ders işlemediler, boş boş oturuldu, telefon ekranları parmaklandı tarih derslerinde.
tarih dersinin sınavı da yeni tarih hocası geldikten takriben 5 gün sonra yapıldı. o sınav çoktan seçmeli ve sınavın soruları da paragrafı yorumlama şeklinde sorulduğu için, yakayı o şekilde kurtarabildik. görmediğim tarih konuları da işin tuzu biberi oldu.
3- okul sallapati bir idare anlayışına sahip. okulun tüm işlerini bir müdür yardımcısı hallediyor. müdürün gerek öğrenciler, gerekse öğretmenler üzerinde belirgin bir inisiyatif sahibi olduğu ve ağırlığı bulunduğu söylenemez. ama müdür güleryüzlü, iyi, babacan bir insandır, kimsenin hakkını yemeyelim şimdi.
4- okulda ders dinlemenizin size kazandırdığı hiçbir katma değer yok. zira tüm önemli dersleri pür dikkat dinlememe rağmen, çoğundan hiçbir şey anlamadım. sınıflar ise çok kalabalık. farz-ı misal, bulunduğum sınıf 34 kişiydi.
5- ingilizce dersi apayrı bir komedi. hoca geliyor, 40 dakikalık dersin en az 25 dakikasında sınıfa ayar veriyor. akabinde ne alırsanız, öyle yani. bir de "ingiliz dili ve edebiyatı" dersi var. onda da hoca tüm ders ağzını açmaksızın oturuyor. boşuna demedim ders dinlemenizin size hiç faydası olmaz diye. gerçi onlar da haklı, eğitim işi, insanlarla uğraşmak çok zor.
6- okulun başarısı tamamiyle öğrencilerinin dışarıdan aldıkları özel derslerden, dershaneye gitmelerinden (o da kapatılacak ya neyse), ve kendi bireysel çabalarından ileri geliyor. o öğrenciyi bir taşra ilindeki köy okuluna yerleştirsen de aynı sonucu alır, bundan hiç şüphem yok.
7- matematiğe gelince, 50 ve üstü alırsanız düğün yapın, o derece yani. okulun sınavlarının zor olduğunu söylemiştim, ama matematik sınavlarının zorluk derecesi diğerleriyle kıyaslanamaz. evde harıl harıl çalışın bu ders için, olmadı özel ders alın.
diyeceğim şimdilik budur dostlar. aklıma gelen bir husus olursa ilave ederim. cümleten hürmetlerimi arz ederim.
Bursa fen'den iyi oldukları nadirdir efenim. Inanmayınız.
Bursa'nın en başarılı anadolu lisesi, ayrıca en sosyal lisesi. Türkiye'nin en iyi lisesi seçildiği de olmuştur. Bal fest adını verdikleri festival de, getirilen gruplar, organizasyon bakımından çok başarılıdır. Ancak üniversite sınavı başarısı olarak bir bursa fen değildir, evet.
bursanın sayılı kalitedeki okullarındandır, öğrencilerini zorlamalarıyla bilinirler. hatta çoğu sene bursa fen lisesinden bile iyi oldukları görülmektedir.
hakikaten ''kalite''dir. okuduğum yıllarda çok çekmiş olsam da hayatıma çok şey katan; fakat mezun olduktan sonra uğramaya cesaret edemediğim eski lisemdir. hey gidi günler.
ilk tercihine bal yazıp da puanı yetmeyince giremeyenlerin bok atmaktan çok hoşlandığı okul. diğer tüm yüksek puanlı anadolu liseleri ve fen liseleri gibi yeni bireysel başarı sisteminden dolayı öğrencileri büyük bir mağduriyete uğramıştır, öğrenci velileri dava açmaya hazırlanıyorlar hadi hayırlısı. şöyle ki türkiyenin %1'lik diliminden öğrenci alacaksın bu öğrenciler zeki diye her sınav dayayacaksın kol gibi soruları, zaten ygs ek puanlar okul ortalaması üzerinden değerlendiriliyor diye rahat hissedeceksin içini. ama bir bakacaksın ki baştaki amcaların canı sıkılmış sistemi değiştirmişler artık herkes hangi sınavlara girerse girsin, hangi öğretmenlerle ders işlerse işlesin puanı neyse o ekleniyor. madem öyle her sınavı merkezi yapın düz liselerle aynı soruları sorun bakalım ne oluyor.
dıştan eski görünümlüdür. yanındaki cumhuriyet lisesi yüzünden bir çok kez sorun yaşamışsa da son yıllarda kafası rahat bu okulun. ilkokul arkadaşlarım mezun olduydu zamanında.
Kayıt yaptırmaya büyük bir hevesle gittiğim, sonraları 'bu 4 sene nasıl geçecek?' sorusunu sık sık kendi kendime sormama neden olan güzel okulum. Garip hocalarına, Bursa'nın en iyi lisesine ait olmayı hiç hak etmeyen kantinine ve kütüphanesine ve çevredeki liselerin her öğle arası gördüğümüz ilginç öğrencilerine rağmen Ballı olmak güzeldi. Mezun olur olmaz bir yanımda eksikliğini hissettim ve Ballıyım demeyi özledim. Kadir Çelik, Mehmet Keyif gibi bazı efsanelerin bir türlü dersime girmemesini de bir eksiklik olarak gördüm hep.
bundan yüzyıllar önce kazandığım ama gönderilmediğim okuldur kendisi. zira oturduğum semte (bkz: mudanya)anadolu lisesi o sene yeni açıldığı için benim gibi 72 adet çocuğu toparlayıp yeni açılan okulumuza evermişlerdi. kimse bursa anadolu lisesi' ne gidememişti kazananlardan. he pişman olmadım ama o yaşlarda pek bi özenirdim bursa' da diye. neyse bizim okul da mudanya' da ki ilk anadolu lisesiydi bi kere.. (bkz: kıskançlık)
türkiyenin en iyi 50. lisesi olarak gösterilen bir kaç ilkokul arkadaşımın okuduğu , eski bir okuldur. yanındaki cumhuriyet lisesi nedeniyle bazen sorunlarla karşılaşsalar da güzel bir okuldur. Ayrıca facebookda okul ağında bursa adına kayıtlı 1 kaç liseden birisidir.
(#8591072) kamil adlı yazardan öğrendiğimiz kadarı ile kalite bir okul galiba... geleneksel pilav günü yerine döner günü yapıyor adamlar.*
ayrıca tekel spor'un 2 önemli oyuncusu buradan yetişmedir.**
iki sene önce masal,geçen sene öykü,bu sene şiir kitabı çıkarmış lise.
Ve bu sene öss'de edebiyat dalında Türkiye birincisi,coğrafya dalında türkiye ikincisi,matematik dalında türkiye üçüncüsü olmuş,bursanın gözbebeği.