aydın, ilerici, yürütücü kitle. ayak takımının/proleteryanın/yığınların palazlandığı yerlerde sevilmezler ve tilki gibi avlanırlar. ancak bu gerizekalı avam takımı burjuva sınıfını yok ettiği için tüm ilerici kitle de yok olduğundan fazla büyümeden kafaları içeriden veya dışarıdan, bir şekilde ezilir, ezilecektir.
karl marx ve engels'ın komünist manifestosundan soylu kişileri tabir etmek amacıyla kullandığı isimdir. günümüzde faşistlik damgası vurup, türk'ü bu iki komünistin tasvir ettiği isme layık gören hödüklerin kanı bozuk kişiler olduğu ortadadır.
şehir surlarına veya kalelerine burg denilirdi. ticaretle uğraşan orta kesim halkı, şehirlerdeki soylu ailelerden kendilerini ayırmak için bourgeois (burjuva) diye isimlendirilmeye başladılar. bu ticari sınıf italya'da doğmaya başlamıştır.
Çok saçma ancak adidas giyenlere söylenir. Bilgisiz topluma mı yanarsın yoksa bu mantığa bakılırsa milyonlarca burjuva olduğuna mı? (bkz: beyin bedava)
hadise'nin aşk kaç beden giyer albümünde yer alan şarkı. sözleri alper narman'a, bestesi de erdem kınay'a ait. sözler eski sevgiliye tokat niyetine. sinan akçıl'a nispet yaptığı çok açık.
Sıkılınca, bunalınca, karışınca, Yalnız kalınca
Beni hatırla.
Üşüşyünce, acıkınca, Kendine sıcak bi kucak bakınca
Beni hatırla.
Mutluluk benim yanımda.
Bu meleği bırak, o cadıyı ara tek tuşla.
adam mısın süslü burjuva?
Patlar o pasta bebek suratında.
Kıvır durma tatminsiz diva
Yolu kapatma.
Hadi bye bye.
Yenilince, kovulunca, Elinde kalanı ucuza satınca
Beni hatırla.
Kaybedince, kaybolunca, Sarılıp yılana dibe vurunca
Beni hatırla.
kemal tahir'in tanımına göre : "Burjuva zengin demek değildir. Burjuva üretim çılgınlığına kapılmış, üretmek satmak için ahlak, namus, din, aile, millet, insanlık gibi sosyal varlıkların topunu birden gözden çıkarmış bir rezillik toplamıdır. Bunu yetiştirmek kolay değil. Yetiştirilemez bu meret. Onu şartlar hazırlar."
Aydınlanma döneminden sonra yükselişe geçen orta sınıfın (Ticaretle uğraşan kimseler.) yükselişi ve bireycilik akımı yaşanan Rönesans'ta kendilerini gelişime ve öğrenmeye adayan,şu zamanlarda aristokrat kesimi imleyen bir sözcük.
1) ortaçağın sonlarında etkinlik ve önem kazanan kentsoylu sınıf. genelde kazanç kaynağı ticaret ve/veya zanaattır.
2) werner sombart'ın burjuva sınıfını derinlemesine incelediği ünlü eseri. konu ile ilgili önemli bir kaynaktır.
21. yy'da varoşları ezen sınıftır.
yaşam tarzları, zihniyetleri, kişisel olumsuz hareketlerle varoş kesimlerin hayatında kötü izler bırakmayı sürdüren orta ve soylu diye adlandırılan sınıf.
avrupa'da ortaçağ'da -ticaretin pek gelir getirmediği dönemlerde yani- geçimini ticaretle sağlamaya çalışan şehirli sınıftır. sonra coğrafi keşifler olur, bu tüccar sınıfın cebi uzak diyarlardan getirilen altınlarla dolar. ancak burjuva sınıfı zenginleşmişse de hiçbir alanda bir soyluya eşit sayılmayı başaramamıştır. bu sınıf daha sonra rönesans hareketlerinin tetikleyicisi olur ve feodalitenin etkisini kaybetmesi ve monarşilerin yerini daha demokratik yönetimlere bırakmasıyla tahta oturur. sanayi devrimiyle üretim araçlarını da eline alarak günümüzün sömürücü gücü halini alır.