Mevlana nın oğlu Sultan Veled in ibtidaname isimli eserinde verdiği bilgiye göre Seyyid Burhaneddin Hazretleri nin ömrü sona erip, ahirete intikali yaklaşınca hizmetinde bulunan dervişinden bir testi sıcak su ister. Derviş biraz sonra gelip Suyu ısıttım der. Seyyid Burhaneddin Dışarı çıkıp Garip Seyyid dünyadan göçtü! diye bir sala ver şeklinde emir buyurur. Derviş de Seyyid Burhaneddin azm-i beka etti. Salaya hazır olun ey ahali! Veliyy-i yekta, seng-i musallaya konuyor (Musalla taşına bir veli konuyor)! diye halka ilan eder. Seyyid Burhaneddin Hazretleri ise abdest alır, gusleder, elbisesini giyer, evin bir köşesine çekilir ve Gökler temizdir, felekler de, onların hepsi temizdirler. Temizler ve temiz ruhlu olanların hepsi hazırlanmışlar. Ey bana bir emanet veren hazır ve nazır olan Allahım! Lütfedip bu emaneti benden al. Beni mest edip her iki dünyadan al götür. Sensiz her ne ile gönlüm rahat ediyorsa, içime ateş koy benden onu al deyip ruhunu Allah a teslim ederek vuslat kapısını aralar.
Konya da Mevlana ya hocalık yapan Seyyid Burhaneddin Hazretleri öğrencisini Şemsi Tebrizi ye teslim eder. Konya daki irşat vazifesini Kayseri de devam ettirmek üzere yola çıkar ve ömrünün son demlerine kadar Kayseri lerin feyz kaynağı olur.
Efendimiz in (s.a.v) pak neslinden olan Seyyid Burhaneddin Hüseyni Hazretleri; birçok büyük Allah dostunun memleketi olan Tirmiz de dünyaya gelmiştir. 12 yıl süren manevi eğitimini, kıymetli bir alim olan Mevlana nın babası Bahaeddin Veled Hazretleri nden almıştır. Bu süre boyunca, Kubbetü l islam olarak adlandırılan Belh te bulunmuş ve hocasının oğlu Celaleddin in (Mevlana) eğitimini de üstlenmiştir.
Belh te geçirdiği yıllar boyunca, ilmen ve manen olgunlaşan Seyyid Burhaneddin, mürşidi Bahaeddin Veled Hazretleri nden aldığı icazetle buradan ayrılıp doğum yeri olan Tirmiz e geri döner ve irşat vazifesine başlar. 1230da Bahaeddin Veled in vefatını öğrenen Seyyid Burhaneddin gördüğü bir rüya üzerine, hocasının kendisine güzide bir emaneti olan Mevlana yı yetiştirmek için 1231 yılında Konya ya gider. Mevlana ya 9 yıl boyunca ilmin sırlarını öğretir, tahsilinin devamı için Şam ve Halep medreselerine yollar ve kendisi de Kayseri ye döner. Tam 9 yıl Mevlana yı eğiten Seyyid Burhaneddin Hazretleri 1244 yılında Kayseri de vefat eder.
Allah ım, Senden sevgini, Seni sevenlerin sevgisini ve beni Senin sevgine ulaştıracak ameli isterim. Allah'ım, Senin sevgini bana nefsimden, ailemden ve soğuk sudan daha sevimli eyle." (Tirmizî).