Türkiyenin aksine rusyada self servis olarak alınıp buzun, içeceklerin sizin isteğinize göre kendiniz ayarlamanıza imkan sunar ve sınırsızdır içmek. fiyatı da normaldir.
Premixten açık verilir. Tüm restoranlarda * Aynı sistem vardır. Bu sistem konusunda iyi bir bilgi ve teknik detay sahibiyim.
Kısa tutucam. Premix makinesinin asıl amacı, kolayı orada anlık olarak yapmasıdır. Ya da gazoz ya da fanta vb...
Makineye 3 madde girer. Bunlar;
1- şurup; şuruplar genellilke 10 litrelik hâlde gelirler. Bunlar karton içine konmuş kalın naylon yapılardır. içerisinde kola şurubu, fanta şurubu, gazoz şurubu ve hatta light kola şurubu gibi ayrı ayrı girişler yapılır. Her şurup tektir. Yani ne şurubu bağlarsan makinenin o kanalına, o çıkıştan o ürün çıkar. Makinenin 5 çıkışı var diyelim, 5 farklıda şurup girişi vardır. Şurup hâlini tadarsanız tadı rezalettir ve içime hazır durumda değildir. 10 litrelik şuruptan yaklaşık +- 900 ya da 1000 orta bardak içecek çıkabilir. Bu sayı süper boy ve mega boy devreye girdiğinde tabi epeyce düşer.
2- co2; bildiğimiz co2. ince uzun, hemen hemen 1 metre boyunda metal tüplerdir. Aynı piknik tüpü malzemesinden yapılan basınçlı tüp içerisinde gelir ve vanayla makineye bağlanır.
3- su; standardı olan bir vana aracılığıyla makineye bağlıdır. Genellikle şebeke suyudur. Öyle damacanadan falan çekilemez bu su. Şurubun ve co2'nin içilebilir kıvama gelmesi için kullanılır. Marketten aldığınız kolanın içinde de su var sonuçta. O da şebeke suyu, ne sandın?
Şimdi gelelim içeriklere. Makineye 3 giriş var dedik ama bu girişlerin sadece birinin ayarıyla oynayabilrsin. Bu su değil. Yani birim başına daha fazla su versin diyemezsin. Co2 de değil. Co2 tüpünü kısabilirsin ama bu kısma işlemi asidi asaltan bi eylem değil. Makine yavaş çalışır sadece. Ama şuruptur. Makinenin şurup ayarı vardır. Aslında ha dediğinde değiştirilebilecek bir ayar değildir. Ana makinenin içindedir bu ayar ve eğer içecek kalitesi bozulursa diye valf görevi görür. Makinede sadece açma kapama tuşları vardır her kanal için ve soğutma tuşu vardır. Soğutma ise, kola makinesinin içi komple su doludur. Bu suyu soğutan bir sistem vardır. Maddelerin birleşimi sırasında birleşim yerlerinde şurubun kalitesi düşmesin diye makine parçalarını soğutur bu sistem. Yani o su içeceğe karışmaz. Temizlenen bir suda değildir zaten.
Ne diyorduk... Şurup ayarı var evet. Her kurum için değişebilir ama pepsi için ya da coca cola için çalışan teknik ekip vardır. Bu adamlar ortalama 2 ay aralıkla bu makineleri kontrol etmeye gelir. Makinenin teknik ekipmanlarını, çalışmasını ve ürünün çıkışındaki kalitesini cihazlarla kontrol edip değerleri raporlar. Bu raporda kasıtlı bir şurup azltma varsa markaya saldırı olarak algılanır ve iş içecek firması tarafından mahkemeye bile taşınabilir. Ama bu pek olmaz.
Şuruptan kısmak demek, 900 bardak çıkartan bir şurubun 1200 bardak çıkartması anlamına gelebilir. 10 litrelik şurup bugün nereden baksan 750tl civarındadır. 2010 dolaylarında şurup ücreti 580 lira gibi bir şeydi. Şu an daha pahalı olabilir.
Bazı restoranlar raporlarda maliyetleri düşürebilmek için kontrollerden sonra şurup kısabilirler. Kontrol üç aşağı beş yukarı bellidir. O zamana kadar düzeltilir.
Bu tamamen restoran ya da işletme müdürünün kaliteden taviz vermek isteyip istememesiyle alakalıdır. Yani her restoranda farklı olabilir.
Pepsi cola dır. Asidi de tadı da bildiğimiz pepsi cola dır. Buzlu seviyorsanız buzlu icecek icerken buz erimeden icecek bitmeli kuralına uyarsanız tadı su gibi olmaz asidi kaçmaz.