bullet time

entry10 galeri0
    1.
  1. Kamera haricindeki tum objelerin durmasi olarak bilinen, ilk olarak 1999 yilinda matrix filmi'nde kullanilmis, 3d max ile yapilmasi oldukca kolay olan goruntu efektidir.
    3 ...
  2. 2.
  3. matrix ile evlerimize girmiş, çok tutulmuş ve daha sonra bir çok filmde de kullanılmış bir efekttir. keanu reeves in çatıda mermilerden kurtulduğu sahnede ve filmin başında trinity nin havada asılı kaldığı sahne bunlara güzel bir örnektir.

    bunun dışında bu tarz efektleri yapabilmek için adobe after effects veya vegas video gibi programlar kullanabilirsiniz.

    ancak gerçek bir bullet time efekti yapabilmeniz için slowmotion dan çok daha fazlasına ihtiyacınız vardır. örneğin inanılmaz hızlı hareket eden bir kamera.
    1 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. max payne klasiği atraksiyonel hareket..
    1 ...
  7. 5.
  8. max payne'de yapıldığı anda reload yapılarak karizmanın tavana vurdurulduğu zamandır.
    1 ...
  9. 6.
  10. 7.
  11. 8.
  12. fear oyununun versiyonlarında da bulunur. max payne'i aratmaz.
    1 ...
  13. 9.
  14. türkçe adıyla "mermi zamanı"
    bu çekim tekniğinin hızlı hareket eden kamera ile alakası yoktur aslında. tam aksine, çekilen nesne ya da kişinin etrafına yerleştirilmiş onlarca "sabit" kamera ya da fotoğraf makinesi kullanılır bullet time görüntüsü elde etmek için.
    3ds max ya da benzeri 3d yazılımlarında nesneyi belli kareler arasında hareketsiz bırakarak kamerayı etrafında hareket ettirebilirsiniz elbette, ama gerçek hayatta neo'dan 0.01 saniye içinde yapması gereken hareketi 3 saniyede, hatasız yapmasını isteyemezsiniz.

    çekilmek istenen sahnede, oyuncunun etrafındaki kamera ya da fotoğraf makineleri sürekli olarak çekim yapar. yani 30'dan fazla kamera tarafından görüntü aynı anda, farklı açılardan kaydedilir. sonra bu çekimler istenen sırada ve hızda peşpeşe oynatılarak akıcı görüntü elde edilir. makineler tarafından aynı ana ilişkin kareleri sırayla oynattığınızda sanki nesne duruyor, kamera etrafında hareket ediyor gibi olur.
    bu teknik aslında ilk sinema filmlerinde bile kullanılmıştır. tabi daha az kamerayla. yapılışı basit olmasına karşın yüksek kalite istenildiğinde aynı ya da çok yakın özelliklere sahip onlarca makinenin eş zamanlı kullanılması gerektiği için düzeneği kurmak zordur.

    aşağıdaki resimde bu düzenek görünmektedir.

    http://sabia.tic.udc.es/g...plos/m1_bullet-time01.jpg

    porto-monaco 2004 şampiyonlar ligi finalinde de bu teknik kullanılarak bazı pozisyonlar gösterilmiştir.
    ama stadyum gibi büyük yerlerde kullanılması çok sorun oluşturduğu için sonradan vazgeçilmiş, örümcek kamera kullanımı yaygınlaştırılmıştır.

    http://www.youtube.com/watch?v=C0kKQOcHsoc
    3 ...
  15. 10.
  16. helikopterden helikoptere atlarken şarjör değiştirme efsanesinin oyunlara uyarlanmış halidir.

    (bkz: havada kahve içerken ateş etmek)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük