işin ilginç tarafı tanım sadece bulgaristanda yaşayan türk kökenli oğuz boylarını değil bulgaristan'ın diğer yerli ahalisi olan pomakları(müslüman bulgarlar) ve müslüman romanları da kapsamaktadır.türkiyeye göç eden bulgaristan muhacırlarının ezici bir çoğunluğunun türk olmasına karşın bulgaristan'ın izlediği ırkçı ve ayrımcı politikalar bir kısım pomak ve romanı da ülkemiz vatandaşı olmaya itmiştir.özellikle bulgar ırkçı partisi ataka'nın görüşüne göre türkte,pomakta,romanda aynıdır ve ülkeden kovulması gereklidir.çünkü hepsi için ayırt etmeden türk tabiri kullanmaktadırlar.aynı zamanda bulgaristanda yaşayan çingenelerin(kendileri roman denilmesini istiyorlar) birçoğu çok iyi türkçe bilip günlük hayatta kullanmaktadırlar..benim için mahsur yoktur,eğer kendini türk hissediyorsa ve bu ülkenin çıkarları için hizmet edecekse buyursun gelsin..
akraba evliliğinin çok büyük yasak olduğu toplumdur, evlilikler 7 kuşak içinde akrabalık yoksa yapılır. öyleki artık yakın köylerde akraba olmayan insan kalmaz, genç kızlar aşrı köylere gelin gitmek zorunda kalırlar, işte bu durumda bu çaresiz gelinler türkü yakarlar, kendilerine ağlarlar, işte bir örnek;
gelenkleri folklor haliyle sürdürmeleri saygıdeğerdir.
şalvar, türkü, oyun hareketleri türkiye de unutulmak üzeryeken onlar sürdürüyorlar. ne hoş.
desteklenmeliler. tika nın dikkatine.
osmanlı öncesi dönemde ve özellikle de osmanlı döneminde, çoğunlukla anadolu'dan günümüz bulgaristan topraklarına yerleştirilen türklerin torunlarıdırlar. bulgaristan'daki en büyük etnik azınlıktırlar.
bulgaristan bölgesine ilk yerleşen türkler proto-bulgarlar (türk bulgarları) olmuştur, bu toplum yerel slav ve trak halklarıyla karışarak asimile olmuştur. daha sonra bölgeye kuzeyden kuman/kıpçaklar ve peçenekler gelmiştir, türk kültürünün yerleşmesi 13.yy'ın başlarına rastlar, anadolu'dan kaçan selçuklu meliki izzeddin keykavus ve müridleriyle gelen sarı saltuk bölgede ilk türkmen/oğuz varlığını oluşturmuşlardır.(bu gruplar genelde bulgaristan'ın kuzeydoğusunda yerleşmiştir.) sarı saltuk'un yöredeki kuman/kıpçak ve peçenek topluluklarını islamlaştırdığı arap seyyahların seyahatnamelerinde belgelenmiştir.
bu türk toplulukları bölgede nüve* konumunda olmuşlar ve sayıları az olmuştur. asıl türkleşme osmanlı fütühatıyla gerçekleşir. bulgaristan'ın avrupa'ya ve batı rumeli'ye açılan yönü olan güney kesimi (kırcaali,hasköy,filibe,trakya) batı anadolu'dan (balıkesir,manisa,aydın) getirilen yörüklerle şenlendirilir. bu yörükler bir nevi yol bekçileridir, tımar işlevi görmüşlerdir.
osmanlı'dan önce yerleşen türklerin bulunduğu kuzeydoğu bulgaristan'a ise genelde sürgün iskanları yapılmıştır. kuzeydoğu bulgaristan'daki deliorman, gerlova ve dobruca yörelerine anadolu'da huzursuzluk çıkaran, kan davalı, mezhep çatışmasına yol açan, vergi vermeyen göçebe türkmenler yerleştirilmiştir. özellikle karamanaoğullarının ilhakı, çaldıran savaşı, celali ayaklanmaları dönemlerinde kuzey bulgaristan'daki türk nüfus patlamıştır.
fatih döneminde karamanoğulları ahalisinin olduğu karaman, konya, aksaray şehirlerinden,
yavuz döneminde safevi yandaşı olan türkmenlerden,
celali ayaklanmaları döneminde ayaklanmaların görüldüğü yozgat, kırşehir, tokat şehirlerinden,
ve yine çeşitli zaman dilimlerinde halep-sivas arası yaylayıp kışlayan göçebe avşarlardan ve toros dağlarındaki türkmenlerden, sık sık bulgaristan'a ve özellikle de bulgaristan'ın kuzeyine iskanlar yapılmıştır.
kısacası bulgaristan türkleri, özellikle osmanlı döneminde anadolu'nun birçok bölgesinden, birçok farklı sebeple iskan edilen türkmen-yörük oymaklarının torunlarıdırlar.