çok milliyetçi olurlar bunlar. hepsinin cebinde bulgar pasaportu, hepsinin cebinde çifte vatandaşlık. trakya'dan anadolu'ya şöyle bir bakar ve der ki: "bunların hepsi vatan haini beyaaa" işte "yumurtadan çıkıp kabuğunu beğenmemek" deyimi o anda tam manasını bulmaktadır.
bulgaristan'dan türkiye'ye göç eden insanların her birine verilen addır. büyük çoğunluğu türk'tür bu insanların (içlerinde az sayıda pomak ve çingene de vardır).
özellikle osmanlı döneminde yerleştirilen türkmenlerin torunlarıdırlar. orta asya'dan, horasan'dan anadolu'ya, anadolu'dan trakya'ya, rodoplar'a, dobruca'ya, gerlova'ya, deliorman'a yerleşen türkmenlerdir bu insanlar. ve en nihayet 500 yıl önce terkettikleri anadolu'ya geri dönmüşlerdir.
genellemelere ve önyargılara maruz kalan insanlardır. bulgaristan'da türklerin yaşadığı 4 farklı yöre vardır, ve bu 4 yöredeki türk toplumunun hepsi birbirinden farklıdır. şöyle ki;
- rodoplar/kırcaali yöresi: bu bölgenin türkleri hayvancılıkla ve özellikle türün tarımıyla ve ticaretle geçinen türklerdir. tutumlu olmalarıyla bilinirler. şen şakrak insanlardır, yumuşak huylu, sakin yaradılışlıdırlar. türkiye'de özellikle bursa'da yoğunlaşmışlardır. kökenleri genelde ege bölgesi yörüklerine dayanır.
- dobruca yöresi: bulgaristan'ın kuzeydoğusunda bulunan yöredir, bulgaristan'ın tarımı en gelişkin olan yöresi burasıdır. yöre insanı avrupaidir, iç anadolu'dan gelen türkmenlerle, kırım'dan gelen tatarların karışıp kaynaştığı bir bölgedir burası.
- gerlova/tozluk yöresi : kuzey bulgaristan'ın iç-doğu kesiminde yer alan küçük ve dağlık bir yöredir. insanları genelde hayvancılıkla uğraşır. bu yörenin türkleri iç anadolu'nun özellikle yozgat, kırşehir, sivas yörelerinden gelen türkmenlerin torunlarıdırlar, sert mizaçlı insanlardır. anadolu türklerine tip olarak en yakın olan kesim gerlova türkleridir.
- deliorman yöresi: bulgaristan'ın kuzeyinde yer alan tarihi bir yöredir, osmanlı devletinden önce türklerin geldiği tek bölgedir, yörede osmanlı öncesi gelen kıpçak ve çepni türkleri ile osmanlı'nın tokat, sivas, kayseri, karaman yörelerinden getirdiği türkmenler bu yörede karışmışlardır. tarihte akıncıların ve tımarlı sipahilerin en yoğun olduğu yöre burası olmuştur. ünlü pehlivanlar yetişmiştir. bulgaristan'da alevi türk nüfusun en yoğun olduğu yöredir. insanları sert mizaçlı ve alemcidir :)
ikiye ayrılırlar: Kuzey Bulgaristan Göçmenleri ile Güney Bulgaristan Göçmenler. Bu iki bölgedekiler birbirleriyle anlaşamazlar. Huyları suları ayrıdır. Bu yüzden bir macırla tanıştığınızda Bulgaristan'ın neresinden olduğunu da öğrenin.
Türkiyeyeyi sömürmemiş tam tersine kalkındırmış insanlardır. Çalışkandırlar, erkeğinin de kadının da elinden iş gelir. Bizi Suriyeliler ile karıştırmayın. Biz bu vatanın çocuklarıyız ya onlar?
Günümüzdeki bulgaristan müslümanları sayısı ile 93harbinden beridir memleketimize göç etmiş olan bulgaristan göçmenleri sayısı mı kanıtlanıyormuş yani, altına da resmi nüfus bilgileri yazdın, tamam yani o zaman.
Ha ama derseniz ki bu gün bulgardan çok türk vardır bulgaristan'da, ona kimse bir şey demez. Laf cambazlığı yapmayalım.
Hangi ırktan olduğu umrumda olmayan göçmenlerdir. Biz burada hepimiz türk'üz hepimiz aynı kültürü yaşıyoruz hepimiz aynı çatı altında yaşıyoruz vatan bölünmez diyoruz. Siz burada yok Türk'tü yok Pomak'tı bunun tartışmasını yapıyorsunuz. Önemli olan hangi ırktan olması değil önemli olan Türk kimliğinden ödün vermemesi.
Her gittikleri yerlerde cok caliskan olarak nitelendirlen kisilerdir. Bir tarih programinda soylendigi uzere "goctukleri tarihlerde ulkenin kalkinmasinda onemli rol oynamislardir."
Iki dede anneanne babaanneminde Bulgaristan göçmeni olmasıyla yüzde yüz benimde bulunduğum bulgaristandan goceden turk toplulugu. daha doğrusu macır.* baba tarafı 93 harbi yani 1870 ' lerde anne tarafı 1950 göçmeni. Rahmetli anneannem bulgaristan doğumlu yani. Baba tarafınında babaannemin anlatımına göre göç sırasında istanbul camlicaya yerleştirilmiş. Fakat duzluk olmadığı için begenmemisler. Ve canım istanbulu bırakıp duzceye yerlesmisler. Ah Be dedeler ne ettiniz siz.*