budizm

entry97 galeri6 video1
    68.
  1. Uzak asyaperest kişilik bozukluğudur.
    1 ...
  2. 67.
  3. Budizm din mi güldürmeyin beni.
    4 ...
  4. 66.
  5. laikliğin islam ı getirdiği hal! Sorunların mı var kur an hukuku ile çözemezsin. Dua et Rabbin çözsün. Fakir misin, patronun sırtından milyarlar kaldırıp emeğinin karşılığını vermiyormu? Ya rezzak esmasını tesbihle Rabbin rızkını artırır.
    Hastalığını tedavi ettirmeye gücünmü yok? Ya nafi esmasını çek.
    Bir mürşide bağlan yanında koyun ol.
    Süslü camilerden çıkma. Yav böyle dinmi olur? Sen islamı böyle tanıtırsan gençler tabiki ateist olur. Bu laik din insanların sorunlarını çözmüyor ki. Bizzat insanı uyutuyor. Uyuşturuyor. Allah ın ayetlerini az bir dünyalık için gizleyenler varya. Onların varacağı yer ateştir ve Rabbi n onlarla konuşmayacak tır. Kur an ayeti.
    2 ...
  6. 65.
  7. gerçekten de çok karmaşık bir din.
    1 ...
  8. 65.
  9. islam ile aralarında 1400 sene bulunan ve semavi dinleri oluşturanlar tarafından hunharca araklanmış, yeryüzündeki en işlevsel inanç sistemi.

    karma ----> sevap ve günah

    nirvana ---> cennet

    inzivaya çekilmek ----> tasavvuf, fenafillah

    keşiş ritüelleri ----> oruç
    2 ...
  10. 64.
  11. öğretilerini uygulamaya çalıştığım felsefe. din demek doğru olmaz çünkü hangi dinden olursan ol öğretilerini uygulaman mümkün. buda da zaten kendisinin tanrılaştırılmasını istememiştir. şimdiki budistlerin çoğu bozulmuş bir dinin etkisindedir. (bkz: buddha)
    0 ...
  12. 63.
  13. istanbul teknik üniversitesindeki en yaygın din. yapılan bir araştırmaya göre 1.300 kişinin cami için imza topladığı itü'de, 5.000 kişi budist tapınağı için imza vermiştir. inançlara saygılı akp hükumetinin bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyoruz.
    1 ...
  14. 62.
  15. Budakolum falan diye şaapmak istemiştim taam vurmayın.
    0 ...
  16. 61.
  17. + anneeeeeee saçma bir amacım olduğunu anladılar.

    + milletin gözünden düştüm dizim çok acıyoooo.

    - ah evladım gel bakayım ne olmuş. hangi dizin çok acıyor.

    + budizm anneeeee.... !!!
    0 ...
  18. 60.
  19. bir filozof tarafından bitkisel hayata benzetilmektedir.
    0 ...
  20. 59.
  21. Hollywood tarafından sürekli pompalanan tanrısız din, felsefe vb.
    1 ...
  22. 58.
  23. Budizm bir çeşit felsefe değildir. Dindir. Bütün budistler benim dinim Budizm ya senin dinin nedir sorusunu yönelttiklerinden dolayı budizme felsefe yakıştırması yapanlar hayatlarında hiçbir budistle karşılaşmamış olsalar gerek.
    0 ...
  24. 58.
  25. dünya genelinde yaygın olan inanç sistemidir. ilahi kaynaklı değildir.
    0 ...
  26. 59.
  27. hayat felsefelerimden ikisini edindiğim öğretidir.

    1- bir teli çok fazla gerersen tel kopar, gevşek bırakırsan müzik yapamazsın, tam kıvamında gereceksin ki mükemmel harmoniye ulaşasın.

    2- kendini bil. kendini sev.
    3 ...
  28. 58.
  29. çok züper bişey. sağlam bir öğreti. insan olma yolunda kişiye çok fazla şey katar. ailecek seviyoruz.
    renkler de güzel. turanj muranj.
    0 ...
  30. 57.
  31. Siddhartha Gautama'nın brahmanizme tepkisel olarak geliştirdiği irfani akımdır. bir tanrı algısı olmayan düşünce sistemidir. ayrıca islam'daki tasavvufun menşeidir. nitekim ilk olarka zerdüştiliği maniheizm yoluyla etkilemiş, maniheizmin eliyle de hristiyanlığı yozlaştırmış, ardından yine maniheizm eliyle islam'a hint irfanını katmıştır. hinduizm, budizm vs... islam'ın bugününe çok şey katmıştır.
    0 ...
  32. 56.
  33. türkiye'de çoğunlukla yanlış anlatılan,
    gerçekte; iyi insanların "tanrısal" bir varlığa dönüştüğü, kötülerin ise hayvan-böcek olarak reankarne olduğu bir inanç.

    (bkz: budizm'in yanlış anlatımları)
    1 ...
  34. 55.
  35. ölümden sonra yeniden doğulacağına inanılan din.
    dinin inananları arzu ve egolarından kurtularak ulaşacakları nirvana’dan sonra yeniden doğacaklarını düşünüyorlar.
    0 ...
  36. 54.
  37. siktiri boktan batıni bir ekol. tanrı manrı yok sevgi içimizde kafası var. zaten bu boktan tasavvuf saçmalığı da islam akidesine oradan ihraç edilmiştir.
    1 ...
  38. 53.
  39. Hindistan'da doğmuş olmasına ve tarihte önemli bir rol oynamasına rağmen Hindistan'da fazla gelişememiştir. Budizm, aslında bir din değildir, bir tanrı kavramı da yoktur, temel ilkeleri felsefe ve ahlak prensipleridir. Budizm M.Ö. 500 yıllarında Kuzey Hindistan'da bir Prens olarak doğduktan sonra aydınlanmaya ulaşan Siddharta Gautama tarafından kurulmuştur. Budistler, Nirvana olarak bilinen aydınlanma'nın tüm insanların nihai amacı olduğuna inanır.
    Buda, Dharma bilgisini ve öğretilerini hiçbir zaman yazılı olarak ifade etmediği halde kendisinden sonra gelenler bu felsefeyi dini bir sisteme dönüştürmüştür. Budizm, iki büyük ekol halinde Vietnam, Japonya, Çin, Sri Lanka, Burma ve Tayland’da uygulanmaktadır. Hindistan'ın kuzeyinde ve Ladakh'ta Budizm'in Hindu - Tantrik tipi, ezoterik yapısıyla dikkati çekmektedir.

    Buda, aydınlanmaya ulaşmak için maddi dünyayı terk etmeyi düşünüyordu. Fakat başka dinlerin tersine dünya nimetlerinden mahrum kalmanın insanı ilerletmediğini buldu. Böylece, her şeyin aşırılığa kaçmadan yapılmasını öneren ‘orta yol’ öğretisini oluşturdu. Buda, tüm yaşamın acılardan ibaret olduğunu ve bu acıların kaynağının ise arzular olduğunu gösterdi. Buda'nın 'sekiz basamaklı yol'u izlendiğinde bu arzuları aşılarak Nirvana'ya ulaşmak ve yeniden doğuştan kurtulmak mümkün olmaktadır. Kişiyi yeniden doğmaya sürükleyen yine kendi Karma'sıdır. Buda'ya göre Karma, sadece kör bir kader değil sebep ve sonuç yasasının doğal bir sonucudur.

    Hindistan'da Budizm, büyük hükümdar Ashoka'nın bu dini kabul etmesiyle yayılmış ve bu dönemde en parlak çağını yaşamıştır. Ashoka'nın oğlu Budizm'i Sri Lanka'ya ilk götüren kişi olmuştur. Bütün bu gelişmelere rağmen Budizm, hiçbir zaman kitlelere mal olamamıştır. Hindistan’da günümüzde 5 milyon kadar Budist vardır.

    Hindistan'da Tibetten kaçan Budistlerin sığındıkları yer Dharamsala'dır.

    Budizm'de dört esas vardır:

    1- Hayat, ıstırap ile doludur. Zevk ve sefa, bir hayal, bir aldatıcı rüyadır. Doğum, ihtiyarlık, hastalık ve ölüm de acı bir ıstıraptır.

    2- Bu ıstıraplardan kurtuluşa mani olan şey, bilgisizlik yüzünden kapıldığımız hevesler ve ne olursa olsun, muhakkak yaşamak arzumuzdur.

    3- Istırabı yenmek için, bütün geçici heveslerle birlikte muhakkak yaşamak arzusunu da terk etmek gerekir.

    4- Yaşama hevesinin sönmesi ile, insan rahata kavuşur. Bu hâle "Nirvana" ismi verilmektedir. Nirvana, hiçbir hevesi ve ihtirası olmayan bir insanın, dünya zevklerinden elini çekerek kutsal istirahata kavuşması demektir.

    Buda, insanların saadete kavuşması için, 8 yol tavsiye etmektedir. Bunlar; doğru itikat, doğru karar, doğru söz, doğru hareket, doğru hayat, doğru çalışma, doğru tefekkür (düşünce), doğru muhakemedir.
    Buda, Brahma inanışındaki bütün sınıfları reddeder. Brahman sınıfının otoritesini tanımaz ve onlara ayrı bir üstünlük vermez. Bütün insanları eşit sayar ve onlara aynı hakları verir. Brahmanlardaki paryaları bağrına basar. insanları kutsal varlık olarak kabul etmez. Aksine, insanların çok kusurları olduğunu ve ancak aza kanaat ederek, kimseye fenalık yapmayarak, oruç tutarak, bu günahlardan kurtulacaklarını telkin eder.

    Budistler, eğer Budanın felsefesine göre yaşarlarsa, ahlaklı olurlar.
    0 ...
  40. 52.
  41. sevgi içimizde gibi sloganları bolca olmasına rağmen myanmar'da insanların kafasını demir çubukla dağıtan rahipleri olan din.
    bazıları islam'a alternatif olarak, yani budizmin sözde hoş görüsünü öne sürerlerdi, alın buyrun buda'nız bu işte.
    ayrıca din falan değildir, bir öğreti, brahma'nın yorumu gibi bir şey. ülkemizdeki bir kesime bayağı benziyor mantık olarak.
    0 ...
  42. 51.
  43. medyada, amerikan filmlerinde sürekli huzur veren insanı rahatlatan güzelliğe, iyiliğe ulaştıran din veya felsefe olarak gösteriliyor ancak bugünlerde myanmar'daki yapılan katliamlarda müslümanların diri diri yakılması, evlerinin yıkılması vs. olaylarda din adamlarının da ön planda yer alması bu dinin veya felsefenin tam olarak anlaşılmadığının ve bozuk bir felsefe olduğunu gösterir.
    2 ...
  44. 50.
  45. huzur verebilir. Lakin din olarak sayilmamali.
    0 ...
  46. 49.
  47. bu dizim mi? hangi diz. yoksa dizi im? leyla ile mecnun.
    1 ...
  48. 48.
  49. Buda Sakyamuni’nin kurduğu din ya da öğreti. iÖ 6. yüzyılda Hindistan’ın kuzeydoğusunda ortaya çıktı, sonra Asya’nın doğu ülkelerine yayıldı, bu sırada bazı değişikliklere de uğradı. Bu nedenle Hindistan’daki Budacılıkla Çin’deki Japonya’daki ve Kore’deki Budacılık arasında farklar vardır.
    Budacı öğretinin temeli dört “soylu gerçek”e dayanır:
    - Her şey acıdır, ıstıraptır; bütün yaratıkların yaşamını acı belirler, Tanrı ya da üstün bir yaşam ilkesi yoktur, yalnız kendi içinde çözülen bileşik doğalar vardır. Devamlı var olan yalnız acıdır.
    - Acının kaynağı istektir,’“susuzluk”tur. Bunun nedeni de Buda gerçekliğinin bilinmemesidir. Bu gerçeklik bir boşluk bir hiçliktir.
    - Üçüncü gerçek, isteğin yok edilmesi, ortadan kaldırılması, isteğin sönmesidir (nirvana).
    - Dördüncü gerçek, kişiyi bu noktaya, yani nirvanaya götüren yoldur; uyanışa (Bodhi) ulaşmak için, yani aydınlığa vararak, bildirdiği “gerçekliği” yakalamak için, içine kapanıp kendi benliğini duymak amacıyla çetin ve çileli bir yaşam sürmektir.
    Budacılığın yayılması hemen hemen Hıristiyanlıkla aynı döneme rastlar. Yayıldıkça da parçalanma ve çeşitlenme onaya çıkar. Bununla birlikte hepsinde ortak olan insancıl düşüncelerdir. Budacılığm amacı insanları iyi bir konuma getirmek, toplumu yüceltmektir. Tanrısız bir din olan Budacılıkta cehennem korkusu yoktur. Temeli sevgi, şefkat, özveri ve yardıma dayanır. Budacılık kişiye aşırılıktan, düşmanlıktan kaçınmayı, kimseyi, hatta hayvanları bile öldürmemeyi, hırsızlıktan, zinadan sakınmayı, duyguları ve cinsel yaşamı disiplin altına almayı, tembel olmamayı öğütler.
    Budacılık Hindistan’da doğup gelişmiş olduğu halde, sonradan yerini Hinduizm almıştır.

    Kaynak: http://www.yeniansikloped...-da-budizm/#ixzz2ORXFQZbK
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük