merkezi köy demek. çevrede bulunan köylerin en büyüğü ve çarşı pazarı olan köy demektir. bu köyler ilerde ilçe olma potansiyeline sahiptir. bucakların bazılarında belediye vardır bazılarında belediye yoktur.
bucakları belirlemenin en büyük belirtisi, çarşı ve pazarının olması çevre köylerin buraya alışverişe gelmesidir.
ülkemizin güneydoğusunda ağırlığı hissedilen bir aşiret. köyleri, ilçeleri bile vardı(r). nüfusları kalabalık olduğundan her partiyle içli dışlıdırlar. her seçim öncesi işlerine en çok geleni seçer ve bu partiden bir* aday gösterirler. tüm aşiret bu partiye oy verir.
Burdur ilimizin bir ilçesi.Güneydoğu bölgemizden sonra en çok sıcak paranın döndüğü ikinci yer.Halkı çok zengindir.Ama dilenci gibi giyinirler.kamil koç vb. otobüs firmalarında gördüğünüz 07 plakalı Setra S417 HDH otobüslerinin çoğu bu ilçedeki ailelere aittir.Fakir görünümlü para harcamasını bilmeyen kefenlerinde kesinlikle cep bulunan insanlarındır.
insanlarının güleryüzlü görünebilip aynı zamanda iki yüzlü ve yobaz olabildiği uzak durulmasını tavsiye ettiğim dağkenttir. Şu sözlede açıklayabilirim. ''Onlar müslüman görünür ama bir putperest ne kadar müslümansa onlarda o kadardır.''
Mülki idare bölümlerinin il, ve ilçeden sonra üçüncüsüde bucaklardır.5442 sayılı il idaresi kanunu tarafından bucak idaresi: coğrafya,ekonomi,güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında münasebet bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen bir idare bölümü olarak tanımlanmıştır.Bucaklar il ve ilçelerde olduğu gibi kanunla değil bir idari işlemle kurulurlar.Bu idari işlem iç işleri Bakanlığının kararı ve Cumhurbaşkanının onayıdır.Bucaklar yıllardan beri fiilen yok olmaya terk edilmişlerdir.Bugün 689 bucak olmasına rağmen bunların sadce 16 sında bucak müdürü vardır .