bu ülkenin ekmeğini yiyip isyan etmek

entry12 galeri0
    1.
  1. söylendiği her an garip hissettiren tespit.

    şimdi şöyle düşünelim; evet bu ülkenin fırınlarında yapılan ekmeği yiyorum.ancak parasını veriyorum.parasını vererek aldığım şey ülkenin değil benim çabamın ürünüdür.aynı parayla dünyadaki tüm ülkelerde ekmek alabilirim.

    elektrik, su, yol vs. hepsi için hem vergi veriyorum, hem de kullanım için para ödüyorum.

    örnekleyecek olursak; bir adama sürekli para(vergi) vererek bir taksi(mal ve hizmetler) almasını sağlıyorum, ardından da o taksiye bindiğimde(mal ve hizmetleri kullandığımda) ücretini(faturayı) ödüyorum.

    üstüne üstlük okuluna para ödüyorum, hastanesine para ödüyorum, diğe mal ve hizmetlerine para ödüyorum vs..hatta hatta vatandaş olmamın resmi belgesi olan "nüfus cüzdanına" bile para ödüyorum.

    o yüzdern biri çıkıp "bu ülkenin ekmeğini yiyorsun bi de utanmadan isyan ediyorsun" dediğinde, karşımdakinin zeka düzeyinden şüphe ediyorum.eğer her şeyi paramla satın alıyorsam, aksaklıklarda ya da yanlış uygulamalarda isyan ederim, bu gayet doğaldır.hiçkimse hiçbir şeyi, bana, bedava vermiyor ki minnet duyup kölesi olayım.
    5 ...
  2. 2.
  3. biat kültürünün en popüler sloganlarındandır.

    o zaman bütün köleler efendilerine şükretsin onlara ekmek verdiği için...
    5 ...
  4. 3.
  5. ülke denen şeyin o topraklarda yaşayan herkesin olduğunu unutan ve ülkenin yalnızca babalarının malı olduğunu sanan malların söylemidir.
    5 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. deli yürek bumerang cehennemi filminde bozo göründüğünden beri bu ülkede hamaset edebiyatı ile insanları gaza getirmenin en pratik yollarından biri olmuş bir ifadedir.
    2 ...
  9. 6.
  10. o ekmeği bizim gibi mağdur halk ürettiği için sorun yok... yeyin.
    2 ...
  11. 7.
  12. karnı doymuş olan bir ergenin baba parasını yiğip paranın nasıl kazanıldıgını bilmeden ülkesine bok atmasından başka bir olay değildir. yurt dışında eğitime gönderip (bkz: terörist) ilan edilecek olan kişi.
    1 ...
  13. 8.
  14. ülkesine isyan etmez kimse, iş verenine, maaşına, gelirine, çocuklarını istediği şartlarda okutamamasına, ortalama standartlarda yaşayan insanlarda düşük bir hayat kalitesinde yaşadığına isyan eder. ve bu isyanlarının ortak noktası da sadece ülke yönetimi değil bir bütünü ile parlementodur, meclisin 550 temsilcisidir. yönetimde olan partiye söver, ana muhalefet partilerine söver.

    bu kime oy verdiğinin, kimin iktidarda olduğunun meselesi değildir, kendi seçtiği parti iktidara gelse de en alt katmanda kalan politik miyopluk nedeni ile her zaman ezilecektir.
    bunu engellemenin en iyi yolu iktidarın ve olası iktidar partilerin sosyal devlet anlayışı ile yola çıkmamaları ile sağlanacaktır. tutulmayan vaadler verilmemesi gerekir. örneğin seçim döneminde fakire yardım yaparsan politik kayırmacılık olduğunun değil arkasının geleceğini sanar.

    transfer harcamaları ve sübvansiyonlardan yararlananlar hariç hiç kimse bu ülkenin ekmeğini yemez kendi alın teri ile kazandığı marjinaliteye de ulaşmamış emeğinin ekmeğini yer. marjinal noktadan kastımız hakkını alıp almadığı, etkin emek ve ücret düzeyi ile çalışıp çalışmadığıdır. işçinin hakkını alması ya da almaması da zaten isyan bayraklarından, ülkedeki açlık ve fakirliği ölçmeye dayalı istatistiki çalışmalardan ortaya çıkar. çıkmış durumda da.

    bütçe açıklarını zor finanse eden, enflasyon rakamları bir elin parmaklarını geçmeyecek yıldır hesap etmeye çalışan, fiyat kontrollerini yeni yeni elinde tutmaya çalışan, faiz rakamlarını kontrol etmekte güçlük çeken, ihracatı ithalatını yakalayamayan, her sektörü atıl kapasite konumunda olan, makinesinin işçisiyle, iş verenin işçisiyle örtüşmediği, her 5 yılda bir vurucu krizlere yakalanan bir ülkede işçinin bu isyanı acı da olsa sessiz bir çığlık olarak kalmaya devam edecektir.

    sosyal devlet anlayışının vaatlerden değil, yapısal reformlardan başarıya, etkin ekonomiye ulaşacağını ya idrak edemeyen devlet adamlarımız var ya da politik miyopluk gözleri kör etmiştir.
    0 ...
  15. 9.
  16. bu ülkenin ekmeği, bu ülkenin insanına pahalı geliyorsa normaldir.
    2 ...
  17. 10.
  18. 11.
  19. 12.
© 2025 uludağ sözlük