bu ülke laik diyorsunuz şehitlik yasası ne duruyor

entry9 galeri0
    1.
  1. (öncelikle ergenler için laikliğin tanımı: din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. )

    yeri gelince laiklik laiklik diye çığlık atanlar , bu ülkede asker öldüğü zaman hemen ağlamaya başlarlar şehidim şehidim diye.

    şimdi ölenler şehit mi değil mi onu rabbim bilir.

    fakat benim takıldığım nokta şurada;

    bu ülke laiklikle yönetiliyor , dinle ülke yönetilmez diyorsunuz , üstüne birde dinle yönetilen ülkeleri kınıyorsunuz o zaman ne diye duruyor o şehitlik yasası.

    yoksa o yasayı da mı recep tayyip erdoğan çıkardı.

    bu ülkede şehit çocukları , eşleri( haklı olarak ) diğer insanlardan çoğu kurumda imtiyazlı durumda.

    madem devletin karar alma mekanızmasında allah yok , ne diye ayrıcalık tanınıyor bu insanlara ?

    not: şehitlik ilgili bir sorunum yok. inançlı bir insan olarak , onları kutsal olarak görüyorum ve onlara verilen haklarıda kesinlik yetersiz buluyorum.

    benim anlatmaya çalıştığım şey şudur ki;

    allah ın varlına hepinizin inancı var , bu inkar niye ?

    firavunda böyle yapmamışmıydı ?

    sizin firavundan n farkınız var ? sadece o cocacola içemiyordu.
    2 ...
  2. 2.
  3. bir başka laik düzen çelişkisidir.
    0 ...
  4. 3.
  5. bu vatan için hizmet eden insanların görev esnasında vatana hizmet ederken vefat etmesi durumunda devletin bu insanların yakınlarına ayrıcalık tanımasıdır durum. dinle alaka kurulması saçma olan durumdur. laiklikle ilgili bir sıkıntı yoktur.
    1 ...
  6. 4.
  7. şehitlik yasası içinde sıkıntıya sebep olmuş kişi sorgusudur.
    biz de bekliyorduk şehitlerle ilgili sıkıntınızı ne zaman kusacaksınız diye. şehitlere kelle deyince birileri, ötekilere de şehit yasasını sorgulamak düşer tabi.
    3 ...
  8. 5.
  9. elbetteki devlet, yurt savunmasında hayatını kaybetmiş insanların ailelerine bir ayrıcalık tanıyacıktır, bu da ayrımcılık değil pozitif ayrımcılıktır. pozitif ayrımcılık da kaynağını anayasamızdaki 10.maddeden alır. ha ama "şehitlik" kavramı dinsel bir kavramdır, bu anlamda da elbetteki laikliğe aykırıdır, bunun yerine başka bir isim bulunabilir. (bkz: maksat kitabına uydurmak değil mi)
    0 ...
  10. 6.
  11. laikliği anlamayan kişidir. şehitlik makamıda batıyor kendisine.
    3 ...
  12. 7.
  13. şehitliğe sadece dinsel mana katanların anlayamayacağı şeydir.

    şehitlik sadece kitabımızda geçmez, şehitlik aynı zamanda "bu vatan için canını veren kişi." anlamı vardır ve bu insanlar ve hayatta kalan yakınları bir zahmet, eğer izin verirseniz imtiyazlı olmak durumundadırlar.
    3 ...
  14. 8.
  15. dinin devletce ihtiyac duyulan birleştirici ve konuda hassaslaştırıcı özelliklerini kullanıp, dinden ayrıdır devlet denilmesi.
    (bkz: işine gelince)
    0 ...
  16. 9.
  17. tamam adinin "sehitlik" olmasi islami bir cagrisim yapiyor olabilir. ancak icerik itibari ile laik duzenle celisen bir tarafi yoktur. cunku burada "Sehit" hizmet esnasinda hayatini kaybeden anlamina gelir. bunun da islamla ilgisi yoktur. yani bahsedilen hizmet islama hizmet, islam yolunda olme degil; ulkeye hizmet, ulkesi icin olen anlaminda degerlendirilir, yasa bunu boyle anlar.

    yoksa bakmiyorlar olen allah'a inaniyor muydu, inanmiyor muydu diye. simdi "sehit" yerine baska kelime bulsalar milleti olume yollamak daha zor olabilir, biraz da alisilmis kelimedir diye buradan devam ediyorlar.

    ozellikle belirtmemisse herkesin musluman gibi goruldugu ve gomuldugu bir memleket burasi, tek dert bu olsa bari...
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük