parası yoktur. hani şey varya 3 kuruş para kazanan ama cebinde 1500 tl lik tel olan insan. hah. ondan olmak istemiyordur.
(bkz: beni tanıdılar sen kaç) *
bizim gibi geri kalmış ülkelerin ergenlerine bunun kötü bişey olmadığının anlatılamadığı durum.sakin olun arkadaşlar bir akıllı telefonla sınıf atlanmıyor.
adam kamyon şöförüdür, ne yapsın akıllı telefonu ? yolda üzerinden geçtiği yerleri facebook da etiketlemeyecekse, durum güncelemesini kurufasülye yiyorum olarak güncellemeyecekse, internet derdi yoksa, acrobat ile birşeyler açmayacaksa, pekte gereksinimi yok demektir.
kısaca, kullanıcı akıllı değilse telefonun akıllı olması bir şey ifade etmiyor.
hayatını ekran başında daha fazla harcamak istemeyen adamdır. evde internete giriyorsun, okulda internete giriyorsun, cafede internete giriyorsun, metroda/otobüste internete giriyorsun ama farkında olmadan kendini öldürüyorsun. sosyal ilişkiler bugün bir nebze ayaktaysa bu gibi adamlar sayesindedir. biz şahsen arkadaşlarla toplandığımızda kafasını o siktiğimin akıllı telefonundan alışkanlık gereği kaldıramayanları dışlıyoruz, sohbete yokmuşlar gibi devam ediyoruz.
otobüste dışarıyı izleyen insandır. hala 3600'la internete giren biriyim ben ki biliyorum bir tek ben giriyorum 3600 ile internete şu koca dünyada. nokia duysa, bilse gelir telefona el koyar şerefsizim. bir de şu whatsapp denen şeyi algılamıyorum tam olarak. ulan 22 yaşında değil de sanki 70 yaşında gibi hissetmemi sağladı şu akıllı telefon denen pis şey.
insanların akıllı telefona geçmemelerindeki sebep genel olarak maddidir. şöyle ki akıllı telefonların piyasaya girmesi ile telefon fiyatları da bir hayli arttı. örneğin 6-7 sene öncesine kadar telefonlar ortalama 400 tl civarındaydı. en pahalıları 800 1000 tl arası değişiyordu diyebiliriz. şimdi ise işler farklı. 600 liraya aldığınız akıllı telefondan pek bir şey bekleyemezsiniz hatta zırt pırt arıza çıkartıp sizi uğraştıracaktır o telefon. sağlam bir telefon istiyorsanız yaklaşık bin lirayı gözden çıkarmalısınız. ki buna da herkesin gücü yetmiyor, yetemiyor. diyeceğim şu ki yıllar içerisinde telefon fiyatlarında meydana gelen artış, enflasyondan çok daha fazla olduğu için telefon alım gücü azaldı diyebiliriz. derseniz ki " herkesin elinde var nasıl azaldı bu alım gücü? " ben de size türkiye'deki sayıları 2 buçuk milyondan fazla olan kredi kartı borçlularından söz ederim. yani alım gücü artmış gibi gözükse de durum aslında öyle değil.
gel gelelim ne oluyor bu vatandaşa. bu borçlanmaya yanaşmayan kesim o güzel telefonlardan mahrum kalır. yer bildirimi yapması çok zordur. fotoğraf yüklemecedir, snap atmacadır hak getire zaten. arkadaşlarına attığı smslere cevap alamaz. çünkü arkadaşları sms paketi yapmak yerine whatsapp kullanmaktadır artık. buluşmalar programlar whatsapptan ayarlanmaya başlayınca her şeyden bihaber kalır, en son haberi olan kişi durumuna düşer. gördüğünüz gibi teknolojiye yetişemediği için somut bir şekilde de bu 'yeni' sosyal ortamdan geri kalmıştır.
her şeye rağmen o piksel piksel fotoğraflara bakmanın, bulanık videoları izlemenin, 0.facebook kullanıyor olmanın tadı bir ayrıdır diyebiliriz.