osym başkanından gelen bir açıklama, neden böyle bir açıklama yapma gereği duymuş tartışılır. öss'ye rekor sayıda aday çekme yolunda faydalı bir açıklamadır ayrıca.
--spoiler--
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 4 yıla çıkarılan ortaöğretimde bazı lise türleri dışında bu yıl mezun verilemeyecek olması nedeniyle ÖSSye girecek aday sayısında 400-500 bin azalma beklediklerini belirterek, "Bu nedenle bu yıl taban
puanlarında bir miktar farklılıklar olabilir" dedi.
Yarımağan, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, 2008-ÖSSye yaklaşık 1 milyon 200 bin adayın katılacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Ortaöğretimin 4 yıla çıkması nedeniyle bazı lise türleri dışında bu yıl mezun verilemeyeceğini anımsatan Yarımağan, bu nedenle bu yıl ÖSSye girecek aday sayısında 400-500 bin civarında azalma beklediklerini kaydetti. Başvuru sayısının azalmasının sınava bu yıl girecek adayların üniversiteyi kazanma şansını artırıp artırmayacağı sorusuna Yarımağan, şu yanıtı verdi:
"Tabii artırır. Geçen yılki kontenjanlar Açıköğretim hariç 430 bin civarındaydı. Bu yıl bu sayının azalmayacağını, hatta bir miktar artacağını söyleyebiliriz. Sınava giren aday sayısı da daha az olacağı için, bu yıl başvuran adayların üniversiteye gitme şanslarının geçen yıla göre ve bundan sonraki yıllara göre daha yüksek olacaktır. Geçen seneye göre yüzde 25 daha şanslılar. Ancak bu sadece bu yıla mahsus bir durumdur." Başvuru sayısının azalması nedeniyle taban puanlarında bir yükselme veya düşme olup olmayacağı sorusuna Yarımağan şu karşılığı verdi:
"Biz sıralama yaptığımıza göre puanlar da ortalamalara göre belirleniyor. Bu yıl sınava girecek kitle farklı olacağı için aslında bu yılın taban puanları geçen yıllardan bir miktar farklı olabilir. Bu yönde ayrıntılı bir çalışma yapmadığım için şimdiden artar ya da eksilir diye birşey söyleyemiyorum ama önemli olan sıralamadır. Puanın mutlak değerinden çok adayın başarı sırasıdır. Aday kitle içinde 10 bininci mi, 20 bininci mi o önemlidir, puan o kadar önemli değildir. Bu yıl
puanlarda bir miktar farklılıklar olabilir."
"SINAV ÜCRETiLERi ARTMAYACAK"
Yarımağan, ÖSS ve YDS ücretlerinde artış yapılmamasına ilişkin YÖK;e öneride bulunacaklarını bildirdi. Son birkaç yıldır çok fazla artış yapmadıklarını, geçen yıl tercihlerden ücret alma uygulamasına da son verdiklerini kaydeden Yarımağan, önerilerinin kabul edilmesi halinde bu yıl da geçen yılki fiyatların geçerli olacağını söyledi. Yarımağan, "Bu fiyatlar YÖK Genel Kurulunda onaylanacak. Bizim önerimiz fiyatların yükselmemesi yönünde. Yani sadece ÖSS;ye girecek adaylar 40 YTL, ÖSS ile birlikte YDSye girecekler 50 YTL, sadece sınavsız geçişe başvuran adaylar da 10 YTL ödeyecek. Tercihler sırasında da ücret alınmayacak" dedi.
işlemleri internet üzerinden gerçekleştirdiklerini anımsatan Yarımağan, bundan dolayı masraflarının azalması nedeniyle ücretleri artırmadıklarını söyledi.
ÖSSYE BAŞVURULAR GELECEK AY YAPILACAK
2008de yapılacak ÖSS takviminin de YÖK Genel Kurulunun onayından sonra
kesinleşeceğini ifade eden Yarımağan, sınavın 15 Haziran 2008 Pazar günü yapılmasının planlandığını, başvuruların da şubat-mart aylarında alınacağını bildirdi. Yarımağan, başvuruların geçen yıl olduğu gibi internet üzerinden alınacağını belirtti.
Emine Dalfidan
kaynak:Milliyet
--spoiler--
kesinlikle doğru tespittir. kendinize hedef olarak ortalama bir şehrin sıradan bir ilçesinin 2 yıllık bir fakültesini seçtiyseniz önünüzden kocaman bir beş yüz bin kişi kalkıyor. boru değil.
lakin siz; ben istanbul, izmir, ankara istiyorum, dört yıllık üniverste istiyorum diyorsanız, merak etmeyin anadolu ve fen liselerinin hepsi sınava giriyor. * buna artı olarak, öss 2008 i az kişi girecek diye bir sürü hali hazırda üniverste öğrencisi, mezun, bakkal, kasap, mahmut gibi simalarda bekliyor. buda sınava girecek kişi sayısını dengeleyecek gibi görünüyor biraz da olsa.
sözün özü, az kişi giriyor demeyin, bir milyon kişi giriyor, dört yıllık fakültelerin toplam kontejyanı türkiye'de ne kadar bilmek gerek ki hesabımızı, kitabımızı ona göre yapalım..
bu yıl öss'ye girecek adayların bir miktar şansı gözükse bile gözüktüğü gibi degildir. öss'ye giren öğrenci sayısı azaldı fakat soruların zor olma durumu ortaya çıktı. soruları tubitak'ın hazırladığını duydum bu da avantajı ortadan kaldırıyor çünkü tubitak'ın hazırladığı sorular çok üst seviyede özellikle mat 2 , fen 2. 3. kez girecegim bu sınavı kazanmak için çok çalışsam da zor bir sınav. kolay diyip kendinizi kandırın ben kazanayım.