bugün

özlenen anıları hatırlatan şarkı.

anlamı yok tüm sözlerin,
sensiz geçen gecelerin,
yaşanacak senelerin.
bu kalp seni unutur mu?
80 lerin sonunda 90 ların başında çocuk olanların * gözlerinin önünden film şeridi geçmesini sağlayacak olan dizidir. 1980 ile 2002 yılları arasını işleyecekmiş. sabırsızlıkla bekliyoruz..
an itibariyle başlamış dizi.
yeni sol tandanslı dizi film. istediği propogandayı yapsın sallamıyorum, aklım var mantığım var kardeş de, bu işkence sahnelerinin abartısı insanda mide bırakmıyor yavu. bir de; yapın, canlı tutun anılarınızı, iyi hoş da dışardan amanin türkiyeye bak diyorlar. bir tarih blgeseli yapar gibi yapıp koyuyor sonra da türkiyeyi afrika ya da ortadoğunun "sözde" şeri hükümleiyle yönetilen ilkel bir ülkesi sananlara bozuluyoruz. iki dakka adam olun akıllı olun, önceliğinizi bilin be.
bu dizinin türk toplumuna katkısı nedir, acı ve kini körüklemekten başka merak ettim ben...
--spoiler--
bir ülkücü her zaman açtır.
--spoiler--

cümlesinin geçtiği dizidir.* *
fırtına sebebiyle digiturkten izlenemeyen dizi. seneler sonra bi dizi izlemek istemiştim halbuki.

ayrıca (#6263382) (#6263870) gibi bir dizisiyse tek kelimeyle tadından yenmeyecektir.
işkencelerin abartıldığı diziymiş. karakollarda, cezaevlerinde özellikle diyarbakır cezaevinde işkencelerden ölen insanlar var lan. abartıymış. ne mal insanlarsınız amına koyim.

kısacası güzel dizi olacak gibi efendim.
okan yalabıkın ilk bölüm yokları oynayıp dizinin zayıf halkası olduğu dizi. zira kendisi ortada yoktu.
hatırla sevgili kadar tutmayacak dizi. yani ikinci bir dnz gzmş çk ykşkl vakasıyla karşı karşıya kalmamız o kadar muhtemel değil.
oyuncu seçimleri tek kelimeyle iğrenç olmuş. tuba ünsal nedir bir, berrak tüzünataç nedir iki, kurtlar vadisi eren nedir üç.. kodesteki kızın kafayı kaldırıp ''i see dead people'' der gibi sorguya götürüyolar diye hönkürmesi de fenaymış gerçekten.

an itibariyle 30. dakikasını izlediğim için şimdilik böyle. unutmadan arada hatırla sevgili'de çalan parça denk geldi ve hüzün kapladı birden içimi. neyse.
o değil de bu ıssız adam'da oynayan kızın psikologla konuşması tam gerçek kesit gibi olmuş. sarı bıyıklı dayı çıkacak diye beklemekteyim.
basit bir er olan asker ile tuba ünsal arasında geçen diyalogla ne mal olduğu belli olmuş dizi. Hangi er yoldan geçen bir bayana kimliği yok diye bizi müşterin mi sandın? der. Yapımcılarınında hatırla sevgili dizisi ypımcıları olduğunu düşününce yeni bir komunizm propagandası yapan dizi yine baş gösteriyor ekranlarımızda.
ıssız adam'daki kızın adı cemile diye geçiyor dizide. bunun kocasının sesi de yaşar'ın sesi ile aynı. devam dizisinde aynı sesin farklı kişide çıkması da olmamış. sanki yaşar konuşuyo ve ışık kapıdan girecekmiş gibi.
genç ergenlere yakın tarih öğretmek isteyen bir senaristin, yapımcı ve yönetmen bulmasıyla ortaya çıkmış dizi. nitekim hiçkimse yakın tarihi dizilerden-filmlerden takip etmek zorunda bırakılmaktan şikayetçi olmuyor.

(bkz: güz sancısı)
(bkz: hatırla sevgili)
(bkz: eve dönüş)
(bkz: babam askerde)
(bkz: vs)

(bkz: 1980 yılında gençliğimi çaldılar)
bir dizinin kendisini belli etmesi için 3-4 bölüm gerekiyor türkiye televizyonlarında. yapımcı ve yazan kişinin kariyeri ve dizinin hikayesi bakımından kendisini 2. bölümden sonra belli edecek bir dizidir bu kalp seni unutur mu.

yanılmıyorsam kadroda yer alan, özellikle ana ve yan karakterlerin ilk tv veya dizi deneyimi değil bu dizi. hepsi çok kez yer aldı tv de ve dizilerde. dolayısıyla oyunculukların tartışabilmesi çok saçma. nihayetinde performans bu, bir bölümde coşarlar, diğer bölüm normal gider. bence ilk bölüm olduğu için hiçbir oyunculuğun coşmasına izin verilmemiş. aksine bu ilk bölüm bence uzun bir tanıtımdı. iyi de oldu, iyi tanıttılar. karakterler belli, kişilikler ve hikayeler.

sorgu-işkence sahnelerin gerçekliğini sorgulamak ise bence abesle iştigal. mantıken, örgüt üyesi veya yandaşı kişilerin konuşturulma şekli bellidir. kendimizi kandırmayalım şimdi. makata şişe sokmak, penise ince cam tüp sokup ereksiyon sağlamak veya vajina içinde cam kırmak. bunlar kurgu veya film sahnesi değil, olabildiğince gerçek. isteyen veya inanmayan o günleri yaşayan kişilere gider sorar.

yanlız burada dikkatten kaçan bir husus var, tıpkı hatırla sevgili'de olduğu gibi. mesele devletle kavga etmek veya devleti kötüleme meselesi değil. zaten öyle olsa bu dizi yapılmaz, yayınlanmaz, oyuncuların çoğunun siyasetle zerre kadar alakadar olmadığı da düşünüyorum. mesele o günlerde izlenen yol-yöntem ve uygulamanın yanlışlığına dair.

yani özellikle bu dizi için, kenan evren çok iyi bir insan ve çok iyi yaptı diyen varsa da ben birşey demiyorum. onlar bu diziyi izleyip kötüleyeceklerine değil, vakit kaybedeceklerine gitsin kurtlar vadisi'ni izlesin, vatanı ve milleti kurtarsınlar.
ah yavrum vah evladım,bizde yaşamıştık bunları diyen,yakınan ve mazisine kısa bir yolculuk yapan insanların bir zamanlar yaşadıkları durumu anlatan televizyon dizisi.O günleri yaşayanların psikolojilerini tekrar alt üst etmeye yarayan günümüze bakıldığında o günlerde boşu boşuna birbirleriyle kavga ettiklerini ,can aldıklarını düşüneceklerini umduğum dizi olması temennimdir.
falaka sahnesine berrak tüzünataç'ın maşallah palet gibi 45 numara ayakları olduğunu bile gördük. waterworld hesabı.
Bu dizinin yazarından mütevellit yanlı olacağını düşünsem de malesef gösterdiklerinin çoğunun doğru olduğunu düşünmekteyim hatta çok yakınlarımdan dolayı bilmekteyim.Nasıl bir insanlık ayıbıdır sokağa çıkma yasağı.insanların belki de en özgür olduğu yer belirli bir saatten sonra yasak niye çünkü öyle istiyor sayın baştakiler.Kendi özgürlüklerini ve yapmak istediklerini uygularken başka hayatları kısıtlama hakkını buluyorlar.Burda söz veriyorum sayın kenan evren ölünce arkasından defalarca rahmet okuyacağım..
dizi boyunca arka plandan gelen kenan evren sesi kendilerinin kulaklarını çınlatmamıza vesile olmuştur.

iyi manada değil elbette...
öncelikle beğendiğim dizidir. lakin türk yakın tarihini anlatan her dizide olduğu gibi solcuları ezilmiş ama gururlu gösterip sağcıları yerden yere vuran diziler oluyor. neden bu iş böyle bilinmez. oysa aynı dönemde hem sağcısı hem solcusu içeri tıkılmıştır. bir yerlerde bir şey eksik. bulunca onu da yazarım. yinede ağalı, konaklı dizilerin yanında bence hoş olmuştur. her sene lazım bize böylesi. en azından içimizden birilerini yakın tarihimiz hakkında araştırmaya yöneltiyorsa bile bu işin doğru olduğunu gösterir. tabi tarihi sadece dizilerden öğrenen büyük çoğunluk içinse bir yorum yapmıyacam, kendime yazık.
hatırla sevgili denen zımbırtının devamı olan yakın geçmişin taraflı gözle anlatıldığı tv dizisi.
berrak tüzünataç'ın rol yapamadıgı dizi. ayrıca o falaka sahnesinde insan ayakları biraz şişirtir yahu. olmuş mu hiç.

lakin onun dışında hoştur efenim. daha önce 1980 sonrasını anlatan bir dizi çekilmemişti. takdir etmek gerek.

(bkz: asıl gerekli olan buydu)
asıl mücadeleyi değil darbe ile birlikte yurtdışına kaçmayı planlayan karakterleri başrol yapmış dizidir. Faşist askeri cuntaya karşı direnen, savaşanlar ise ortada görünmüyor haliyle.
ilk bölüm olduğundan olsa gerek sıradanlığı gerçi berrak tüzünataç'ın yeteneksizliği de gözümden kaçmadı değil hani fakat bülent inal ve okan yalabık'tan(henüz göstermemiş olsa da kendini)umutluyum onlar götürür bu işi gibi geliyor çemberimde gül oya'yla boy ölçüşemeyecek belli ki fakat ayrı ve hoş bi tat beklentisi içindeyim yanılmıyor olmak temennim..Bu arada dizinin müzikleri ustaca seçilmiş,ilk bölümden yapıcı eleştiride bulunmakta fayda var yolları açık olsun ne diyelim:)
1980 sonrasını anlatan ik dizimizdir efendim. o dönemi anlatan dizilerin bitiş olarak kabul ettiği 12 eylül'ü başlangıç olarak kabul etmiş ve çok iyi yapmıştır.

--spoiler--
o bu değil de ölsem de bir kalsam da bir ne güzel bir şarkıdır arkadaşım.
--spoiler--