bizim anlayacağımız şekilde ve en basitinden, bu dünyanın, rüyalarımızdaki sembollerin işaret ettiği olayların dünyası olması (bkz: rüya tabirleri) gibi başka bir dünyanın (bkz: alem i misal) öbür dünyası (bir üst boyutu) olması hasebiyle, bu dünyadaki olayların da bir sonraki boyutu sembolize ettiğini öne süren görüşdür... bu doktrinin sahibi, ''alimlerin alimi'' diye bilinen muhyiddin ibn arabi'dir...
evet nihat doğan dan açıklama beklenen bir konu daha çıktı. evet nihat bey söz sizde.
-şimdi anladığım kadarıyla bizim dünyadan bahsediyor yazar burda ama dünya derken gezegen ismi olarak değil de yaşam boyutu anlamında kullanıyor kelimeyi. valla hocam şimdi topal abi daha iyi bilir bu konuları ama ben de yorumcu ve sanatçı kişiliğimle burda bir yorum yaparım tabiki. aklıma ilk gelen soru şu: biz kaç dünyada yaşadık? eğer yaşadıysak buraya öldükten sora mı geldik? bu dünyada öldükten sonra ceza veya ödül olarak -ki ben eğitimde ceza ve ödüle karşı olan biriyim- cehennem ve cennete gidiceğimize göre yani iyiler bir yere kötüler bir yere gidicek, bu dünyaya gelenler iyiler mi kötüler mi? bu dünya öbür dünyanın cenneti mi cehennemi mi? peşinden gelen, daha kaç dünya gezeceğiz böyle? cennet ve cehennemden sonra başka bir dünyaya daha gidicek miyiz? sorarım size bunları.
açıkçası uzun zamandır aklımı kurcalayan bir konu bu. ciddi ciddi düşünüyorum üzerinde bu dünya bir başka dünyanın cenneti ya da cehennemi olamaz mı diye. bundan sonra ki gideceğimiz yerde belki bir başka cennet ve cehennemin dünyası olacak, kim sonsuz yaşam vaad edilen cennete ya da cehenneme gidip gelmiş ki? evet ben gördüm var sonsuz hayat diyen biri çıktı mı karşımıza? belki de bir kısır döngünün içindeyiz. bulunduğumuz dünyada sona eren hayat sonu olan bir başka hayatın başlangıcıdır belkide.
kast sistemi ve reenkarnasyonla uzaktan ve yakından hiçbir alakası olmayan, idealar evreni fikrinin de açıklamakta çok yetersiz kaldığı, ibn arabi'nin iki yüzü aşkın kitabıyla ortaya koyduğu doktrininin bir parçasıdır..