dini hikayelerde çokça karşılaşılan, allah rızası veya allah'ın rızası doğrultusunda yapılmış iyi işleri anlatırken söylenen sözdür. küçükken sorardım "nereden bilmişler hoşuna gittiğini" diye. hikaye işte. kurmaca olacak tabi içinde. ama keşke başta çocuklara anlatılan hikayelerde menkıbelerde olsun daha düzgün bir anlatım olsa. allah'ın insani özellikleri yok diyoruz ama hoşuna gidiyor. korkutma içeren veya gerçek dışı olayları anlatmasalar.
Resulullah efendimiz, Hazreti ebu bekir'i çağırır ve elindeki işlenmemiş mührü vererek "ya ebu bekir bunu al hakkaka(mühre yazı yazan zaanatkâr) götür ve üzerine lailaheillallah yazdır" der. Hazreti ebu bekir mührü alır hakkakın yolunu tutar. Fakat aklında bir düşünce vardır ki yapsam mı yapmasam mı diye karar veremez. O düşünce, Allahın adının yanına resullullah'ın ismini de yazdırma düşüncesidir. ve Allah'ın isminin yanından habibinin ismini ayırmak içine sinmez. Hakkaka mührü verir ve " buna lailaheillallah muhammeden resulullah yaz" der. Hakkaka mührü teslim ettikten bir kaç gün sonra almaya gider. mührü alır ve hiç bakmadan resulullah'a götürür verir. Habib-i edib-i zişan efendimiz mühre bakar ve şaşırır "ya ebu bekir bu nedir? Burada Lailaheillallah muden resulullah ebu bekir sıddık yazıyor" der. Ebu bekir şaşkınlıkla cevap verir, "ya resulullah senin ismini allah'ın isminden ayırmak istemedim fakat ebu bekir sıddık yaz diye hakkaka bir şey söylemedim" der. O sırada cebrail aleyhisselam gelir ve durumu açığa kavuşturur. Cebrail aleyhisselam şöyle der:
Allah her şeyi görüyor ve biliyor. Ebu bekir'in o düşüncesi Allah'ın hoşuna gitti ve beni hakkaka gönderip "habibimin ismini benim ismimin yanından ayırmayan ebu bekir'in ismini de bizim yanımıza yazdır" dedi. Bende gidip hakkaka bunu söyledim ve o da yazdı...
hoşuna gitmek ifadesi beğenmeyi, razı olmayı, tasvip etmeyi anlatırken bunun karşıt anlamlısı da beğenmemeyi,uygun bulmamayı, tasvip etmemeyi anlatır. dolayısıyla hoşuna gitmek ifadesinin karşıtı korkmak değildir. bazı davranışlar allah ı hoşnut ediyorsa bazıları da onu korkutabilir hipotezi saçmadır ve ancak senin mantığını yerle bir eder kardeşim.