1960'larda cıa, rus konsolosluklarında casusluk için, akustik kedicik ismini verdiği programında, cerrahi yöntemle kedilerin içine mikrofon, pil ve anten yerleştirerek kedileri dinleme cihazına dönüştürdü.
abd'de 11 nisan 1984'te piyasaya sürülen ilk cep telefonu olan motorola dynatac 8000x yaklaşık 1 kg ağırlığındaydı.
thomas edison ampulün içinde kullanılan ideal flamanı bulana kadar birbirinden farklı 4.500 maddeyi denemiştir.
ilk başarılı elektrikli otomobil 1891 yılında amerikalı mucit william morrison tarafından yapılmıştır.
saf su elektrik akımını iletmez. elektrik akımını ileten sudaki minerallerdir.
iyi bir etkinlik ancak daha iyisi var. Buraya bilgi bırakmak yerine sol framede o bilginin başlığını görmek hem sözlük hem sol frame hem de genel olarak daha iyi olacaktır.
tarihte türkiye ismini ilk kullanan devlet türkiye cumhuriyeti değildir. 1200 lerde kurulmuş olan "ed-dewla al turkıyya" ismi ile "türk devleti" manasına gelen ifadeyi mısır memlükleri kullanmışlardır. kendileri kıpçak türküdür.
Acı biberin yakiciligi her an aktif degildir; dokunuldugu anda savunma mekanizmasi harekete gecer ve temasi aldigi noktaya yanma hissini alacagimiz ve biberin bunyesinde bolca bukunan kapsaisin maddesini gonderir.
Dilimizdeki trpv1 adli reseptor de bunu asiri sicak olarak algilamamizi saglar. Oysa biberden bize gecen sey sicak degildir. Peki nedir? Beynimizin bu kapsaisin maddesinin yanlis yorumlamasi sebebiyle yasadigimiz yanma hissidir.
Kucuk bir bilgi daha: aci biberin hismina ugradiginizda su icmeyin. Agziniza bir miktar yag koyun ve bir sure bekletin. Cunku kapsaisin en hizli yagda cozunur. Bir de dizel araclarda 2. Vitese takmadan once arabayi iyice bagirtin, devri yukseltin. Motor cabuk yorulur, sanayiye goturdugunuzde o hic de guven vermeyen sanayi esnafi, abi motor yatak sarmis, conta yakmis deyu ocaginiza incir agaci diker.
Haa unutmadan, gomlek utuleyeceginiz zaman dugmeli kismini ters cevirerek utuleyin. Duz utulenince utuyle dugmelerin arasina girip cikmak isinizi uzatir.
gözlerimiz karanlığa alıştıkça (adını hatırlayamadığım) sensörler üretir. Işığa baktığımızda da bu sensörler yok ediliyor. Gözlerimizin acıması bu sebeptendir. Havuç yemek daha hızlı karanlığa uyum sağlanmasını sağlıyor.