kolaylığı, zorluğu bir yana, estetik ol(a)maması bir yana, sözlerde ne dendiğini anlatamayan vokal çeşididir. lan şarkıyı nasıl takip edecez? nerede o vokal değişimleri, o ses oyunları, varsa yoksa börgh börgh börgh!
nerede bu axl rose, nerede phil anselmo, nerede ronnie james dio lan???
tamamen kendi düşüncem olmakla beraber, rock-metal müzik seven ve hiç de fena olmayan bir kültüre/görgüye sahip bir müzik dinleyiicisi olarak tamamen gereksizlik gözüyle baktığım bir vokal(?) türüdür böğürük vokal.
not: tek istisnasını (o da bazı şarkılarında) death* olarak kabul edebiliyorum... en azından aradan bir iki şey seçebiliyosun, şarkı neyle ilgili anlayabiliyosun...
metal müzikle gothic sözcüğünün ilk defa bir arada telaffuz edilmesini sağlamış ingiliz grubu paradise lost'un çıkış yaptığı 1988 civarı paradise lost, gothic albümlerinde ve 2009'da tekrar yayınladığı drown in darkness demosunda nick holmes'un adeta kükrercesine icra ettiği vokal türü. ayrıca My dying bride'ın solisti aaron stainthorpe da şarkılarında bir clean bir brutal geçişleriyle beğenimi kazanmıştır.
birkaç gündür yapmak için bayağı uğraş gösterdiğim* amma ve lakin ki boğazımın parçalanmasından korktuğum için daha az yapmaya çalıştığım vokal türüdür.* insan değerini yaparken anlıyor. o boğazda belli bir tükürüğü tutamayıp yutunca olmuyor, yutkunmasan da olmuyor garip bir şey. özellikle chuck'ın yaptığı vokalleri denemeyin derim.** bir de (bkz: tomas lindberg)
Brutal vokal, ("Acımasız, sert, vahşi vokal" anlamında) daha çok Death metal gibi metal müzik türevlerinde görülür. Ses telini yolundan çıkmış bir şekilde kullanabilme yetisi gerekir. Bazı insanlar brutal vokal'den clean vokal'e geçer ardından yine çığırır ama bunu kesik kesik yapmazlar. Eğitimsiz bir şekilde denenmesi (özellikle ergenlik çağında) çok tehlikeli olmakla birlikte ses telleri kalıcı zarar görebilir.